Historisk arkiv

Dagsrapport fra WTO 24. juli 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Geneve, 24.07.08

På dagens møtet med de norske organisasjonene orienterte Landbruks- og matministeren og statssekretær Walaas (UD) om status i forhandlingene. Enkelte av organisasjonene fokuserte på det betenkelige ved at en gruppe på bare 7 land diskuterer sentrale spørsmål i forhandlingene.

I dagens møte i Trade Negotiations Committee (TNC) der alle WTOs medlemsland er til stede innledet generaldirektør Lamy å informere medlemslandene om møtene dagen før med syv sentrale medlemsland (Australia, Brasil, EU, India, Japan, Kina og USA). På disse møtene hadde man diskutert seks spørsmål innen landbruksforhandlingene: total handelsvridende støtte for industriland, bomull, tollkuttene i øverste bånd, antall og behandling av sensitive produkter, spesielle produkter og den spesielle sikkerhetsmekanismen. På industrivarer hadde man fokusert på formel og fleksibilitet, anti-kosentrasjonsmekanismen og sektorer. Man hadde enda ikke kommet nær en forståelse mellom disse landene om de konkrete forpliktelsene på disse områdene, men landenes ministere viste en genuin vilje til å komme videre i forhandlingene. Man trengte derfor ytterligere bevegelse både på politisk og teknisk nivå. Alle medlemsland hadde felles interesse av en forhandlingsløsning. Dette var et kritisk tidspunkt i forhandlingene. Lamy håpet derfor på en fornyet politisk vilje til å finne løsninger i løpet av dagen. For å gi forhandlingene så stor sjanse som mulig til å lykkes, var signaliseringskonferansen på tjenester utsatt til lørdag.

Lamy sa også at formannen for landbruksforhandlingene hadde konsultert medlemsland om eksportstøtte og tolltak, og man hadde oppnådd betydelig fremgang på eksportstøtte. På eksportstøtte hadde man nå en basis for en enighet, men det var noen få løse tråder igjen man måtte ordne.

Deretter orienterte Utenriksministeren TNC om sine konsultasjoner på de TRIPS relaterte spørsmålene. Han har fortsatt disse konsultasjonene i dag med møter med en rekke medlemsland.

På møtet tok en rekke land ordet for å kreve en mer åpen og inkluderende prosess. Flere av landene som har ministrene til stede i Genève bemerket at de ønsket å delta i de pågående forhandlingene. Lamy svarte at han hadde stor forståelse for, og støttet, disse synspunktene. Det var imidlertid også behov for ytterligere fremgang i forhandlingene, og at han ville fortsette sine konsultasjoner for å bringe denne fremgangen. Han gjentok igjen at beslutninger kun kunne treffes av hele medlemsmassen.

Som en reaksjon på denne kritikken innkalte Lamy til et nytt møte i en representativ gruppe på 30 medlemsland på ministernivå (såkalt grønneromsmøte). Utenriksministeren deltok på møtet. Han ga klart uttrykk for at Norge nå har brukt flere år på å komme frem til kompromisser og tekst med andre medlemsland, og at disse kompromissene ikke må forrykkes i møtene i syvlandsgruppen uten at vi konsulteres. Ministrene fikk en orientering fra Lamy om status i forhandlingene på møtet. Lamy lovte videre å innkalle til et nytt grønneromsmøte i morgen etter at et nytt møte i syvlandsgruppen er avholdt.  

På dagens møtet med de norske organisasjonene orienterte Landbruks- og matministeren og statssekretær Walaas (UD) om status i forhandlingene. Enkelte av organisasjonene fokuserte på det betenkelige ved at en gruppe på bare 7 land diskuterer sentrale spørsmål i forhandlingene.