Historisk arkiv

Dagsrapport fra WTO 22. juli 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Geneve, 22.07.08

Utenriksministeren og landbruks- og matministeren holdt dagens møte med interesseorganisasjonene. Utenriksministeren rapporterte fra gårsdagens diskusjon i grønnerommet og at man forventet at man først i dagens grønneromsmøte ville gå mer i substans på henholdsvis landbruk og industrivarer.

I formiddag ble det avholdt et nytt uformelt møte i Trade Negotiations Committee (TNC) der alle WTOs medlemsland deltar ledet av WTOs generaldirektør Pascal Lamy. 

Lamy åpnet med å si at TNC ville være det viktigste forumet for forhandlingene om modalitetene for landbruk og industrivarer og fisk. Den fremgang som ble gjort i møtene ville bli rapportert til TNC slik at alle land var informert om utviklingen i forhandlingene. Han forsikret igjen om at alle beslutninger må treffes av hele medlemsmassen.

De land som ikke hadde fått ordet på TNC møtet dagen før holdt sine innlegg etter Lamys innledning. Deretter informerte Lamy medlemmene om møtet han hadde ledet dagen før med cirka 30 land til stede på ministernivå, det såkalte grønneromsmøte. Han sa at møtet hadde blitt brukt til en første diskusjon av ambisjonsnivået på landbruk og NAMA. Ingen land hadde kommet med nye utspill eller endret sine posisjoner. Det hadde likevel vært viktig å ha en diskusjon mellom  ministrene om ambisjonsnivået slik at de bedre forsto hverandres prioriteringer og sensitiviteter. Diskusjonen hadde vist at ministrene hadde ulike syn på hva ambisjonsnivået burde være på landbruk og industrivarer, og balansen mellom disse to forhandlingsområdene. Møtet hadde imidlertid også vist at ministrene følte et felles ansvar for å komme til enighet. Alle ministrene hadde også understreket viktigheten av å ivareta utviklingsdimensjonen i forhandlingene.

Lamy sa at han på dagens møte i dette forumet ville begynne diskusjonen av enkeltelementene og tallstørrelsene i de to utkastene til avtaletekster.

Utenriksministeren og landbruks- og matministeren holdt dagens møte med interesseorganisasjonene. Utenriksministeren rapporterte fra gårsdagens diskusjon i grønnerommet og at man forventet at man først i dagens grønneromsmøte ville gå mer i substans på henholdsvis landbruk og industrivarer. Morgendagens møte med organisasjonene vil ha et spesielt fokus på tjenester.

Utenriksministeren deltok senere på dagen i grønneromsmøtet. På møtet indikerte både USA og EU hvor mye de ville være villige til å redusere sin handelsvridende støtte gitt vilje til bevegelse fra andre land på andre områder. For USAs del indikerte de vilje til å redusere sin støtte med litt under 69% til 15 milliarder dollar. EU sa seg villig til å redusere sin støtte med 80%. Både kuttet for EU og for USA ligger omtrent midt i de intervall som var foreslått i utkastet til avtaletekst. Fra norsk side fokuserte utenriksministeren særlig på markedsadgang i diskusjonen på landbruk, herunder behovet for et tilstrekkelig antall sensitive produkter og for å begrense kvoteøkningen for disse produktene. Han sa at hvert land må også ha rett til å velge hvilke produkter som kan få sensitiv behandling. I tillegg gjentok han den norske motstanden mot et tak på tollsatsene. Diskusjonen på markedsadgang landbruk for øvrig viste en vilje til å forhandle innenfor rammene i avtaleutkastet, men ellers ingen stor tilnærming i landenes posisjoner.

Diskusjonene på industrivarer viste at det fortsatt er betydelige motsetninger medlemslandene i mellom. Det var få tegn til bevegelse fra noen av hovedaktørene.  

Lamy oppsummerte møtet med å si at selv om det var en viss bevegelse på møtet, så gikk det alt for sakte fremover. Han ønsket derfor at man ikke hadde noe grønneromsmøte onsdag, men i stedet bruke dagen til møter i mindre grupper. Neste grønneromsmøte vil bli holdt torsdag. Den planlagte signaliseringskonferansen på tjenester vil bli avholdt fredag.