Historisk arkiv

Dagsrapport fra WTO 21. juli 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Geneve, 21.07.08

Det ble 21.07.08 avholdt møte i Trade Negotiations Committee (TNC) der alle WTOs medlemsland deltar. Møtet ble ledet av WTOs generaldirektør Pascal Lamy.

Det ble i dag (21.07.08) avholdt møte i Trade Negotiations Committee (TNC) der alle WTOs medlemsland deltar. Møtet ble ledet av WTOs generaldirektør Pascal Lamy.

Lamy innledet med å si at formålet med møtet var å starte en intensiv prosess for å komme til enighet om modaliteter for landbruk og industrivarer og fisk for å kunne avslutte runden i løpet av året slik medlemslandene ønsket. Dette ville bli krevende, og Lamy sammenlignet det medlemslandene nå ga seg ut på med å bestige Mont Blanc sammen. I lys av de utfordringene verdensøkonomien står overfor bl.a. med økte priser på matvarer og energi er det viktig at medlemslandene benytter denne muligheten til å komme videre i forhandlingene slik at Doharunden kan stimulere til utvikling og økt vekst.

Videre skisserte Lamy prosessen for ukens forhandlinger. Utgangspunktet for forhandlingene er utkastene til avtaletekster på landbruk og industrivarer og fisk fra 10. juli. Disse er tilgjengelige på WTOs hjemmesider.

Lamy sa videre at man ville avholde intensive konsultasjoner med variert deltakelse der alle grupperinger var representert. Alle beslutninger må imidlertid treffes av hele medlemsmassen. For å sikre en åpen og inkluderende prosess vil eventuell fremgang fra møter i mindre grupper bli multilateralisert og drøftet i daglige møter der alle WTOs medlemsland kan delta. Det vil også bli satt av nødvendig tid for koordinering internt i de ulike gruppene i WTO.

Alle medlemsland som tok ordet i den påfølgende debatten delte generaldirektørens ønske om å komme frem til modaliteter på landbruk og industrivarer og fisk, og sa seg villige til å bidra til dette. Mange medlemsland var representert på ministernivå. Fra norsk side deltok utenriksminister Jonas Gahr Støre og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Utenriksminister Støre holdt det norske innlegget.

Utenriksministeren og landbruks- og matministeren hadde også et møte med de norske organisasjonene som er tilstede i Genève i forbindelse med ministermøtet. Det vil avholdes daglige møter med organisasjonene så lenge ministermøtet varer. På møtet ble det blant annet besluttet å diskutere tjenester spesielt forut for signaliseringskonferansen torsdag.

Senere på dagen deltok utenriksministeren i et møte ledet av generaldirektør Lamy med cirka 30 land til stede på ministernivå, såkalt grønneromsmøte. Denne gruppen vil være et viktig forum for å bringe forhandlingene videre, og treffe de nødvendige kompromisser på utestående spørsmål. På dette møtet hadde man en innledende diskusjon om landbruk og industrivarer og fisk og forbindelsene mellom disse, samt de ulike deltakernes prioriteringer på de to forhandlingsområdene. Møtet i dette forumet fortsetter i morgen.