1 Utvalgets sammensetning, mandat og arbeid

1.1 Oppnevning og mandat

Fiskeridepartementet oppnevnte den 26.10.92 et utvalg til å utrede juridiske spørsmål i forbindelse med havbeiteprogrammet PUSH.

Utvalget fikk følgende sammensetning:

  • Advokat ved regjeringsadvokatembetet (nå professor) dr. jur. Hans Petter Graver, leder.

  • Lagdommer, (nå advokat) Ole Bjørn Støle.

  • Førstekonsulent Terje Karterud, Direktoratet for naturforvaltning.

  • Fhv. spesialrådgiver Egil Kvammen, Fiskeridepartementet.

I brev av 5. november 1992 ble advokat Turid Mæland oppnevnt som sekretær.

Utvalget fikk ved oppnevnelsen følgende mandat:

«Utvalget skal utrede de rettsspørsmål som reiser seg i forbindelse med ekstensivt oppdrett og kulturbetinget fiske i sjø og vassdrag (jfr. PUSH-programmets formål). Utgangspunktet for arbeidet må være den lovfestede og ulovfestede offentlige og private rett som i dag er relevant i havbeitesammenheng.

Utvalget skal videre utrede de erstatningsrettslige spørsmål som reiser seg ved at områder i sjø og vassdrag beslaglegges for ekstensivt oppdrett og kulturbetinget fiske, foreslå prosedyreregler for fastsetting av erstatning ved skade og ulemper som kan oppstå, samt foreslå saksbehandlingsregler for søknader om slik beslaglegging.

Utvalget skal ta stilling til hvilke endringer som er nødvendige i det offentligrettslige regelverk vedrørende havbeite og som kan ivareta relevante samfunns-, nærings- og miljøhensyn. Særlig vekt bør legges på utredning av utsett og gjenfangst av fisk og skalldyr. Både offentlige utsettinger uten tilhørende krav om gjen­fangstrett og private utsettinger der større eller mindre grad av eksklusiv gjenfangstrett inngår, skal utredes. Herunder må det også vurderes hvilke privatpersoner eller organisasjoner som eventuelt kan gis slike rettigheter.

Utvalget bør innhente opplysninger som relevant lovgivning i andre land som driver havbeite. Likeledes bør internasjonale avtaler som kan innvirke på norsk havbeite klarlegges.

Utvalgets innstilling skal legges fram innen femten måneder etter oppnevning. Utvalget bør søke å gi råd om midlertidige regler for å sikre gjennomføringen av prosjekter i regi av PUSH-programmet.

Justeringer i mandatet kan foretas i samråd med departementsutvalget. Utvalget skal under arbeidet holde kontakt med PUSH-styret og departementsutvalget.»

1.2 Utvalgets arbeid

Det juridiske utvalg har under sitt arbeid hatt møter med styret for PUSH, Fiskeridepartementet, Fiskeridirektoratet, og Havforskningsinstituttet. Utvalget har videre vært i kontakt med og hatt møter med Norsk Institutt for Naturforskning og Direktoratet for Naturforvaltning. Juridisk utvalg har også vært på møte og hatt dialog med Norges Fiskarlag, Norges Bondelag, Norges Grunneigar- og Sjølaksefiskarlag og Norske Lakseelver AL vedrørende de spørsmål mandatet reiser. Utvalget har blitt orientert om norske forskningsprosjekter.

Utvalget hadde i 1993 12 møter og i 1994 7 møter. Utvalget har gjennomført studiereise til Island. I den anledning møtte utvalget Institutt for Ferskvannsfiske og det Islandske Havforskningsinstitutt. Utvalget ble orientert om prosjekter om havbeite i Island og om hvorledes havbeite rettslig er regulert i Island. Utvalget har innhentet opplysninger om relevant lovgivning fra andre land fra skriftlige kilder.

Med hensyn til den tidsfrist utvalget ble pålagt i mandatet har utvalget tatt utgangspunkt i det tidspunkt da utvalget kom i gang med sitt arbeide som var februar 1993. Innstillingen legges frem innen 15 måneder fra dette tidspunkt.

Utvalget har når det gjelder noen spørsmål delt seg i et flertall (formannen, Terje Karterud og Ole Bjørn Støle) og et mindretall (Egil Kvammen). Det er derfor lagt frem to lovforslag som på noen få punkter atskiller seg fra hverandre. Forøvrig er innstillingen enstemmig.

Til forsiden