NOU 1999: 23

Forbrytelser i gjeldsforhold

Til innholdsfortegnelse

6 Økonomiske og administrative konsekvenser av rådets forslag

I kapittel 5 har rådet foreslått en del endringer i strl. kapittel 27 om forbrytelser i gjeldsforhold. Mange av rådets forslag innebærer kun en klargjøring og presisering av bestemmelsene, og disse forslag medfører ingen økt belastning for det offentlige. Derimot vil rådets forslag til effektivisering av bestemmelsene få enkelte virkninger.

For å lette håndhevingen foreslår rådet at det i lovteksten i strl. §§ 281 og 284 inntas som alternativt vilkår til insolvens at skyldneren står i påtagelig fare for å bli insolvent. Rådet antar at dette vil kunne avhjelpe en del bevistvil, og at dette igjen vil føre til at påtalemyndigheten vil fremme noen straffesaker som i dag henlegges etter bevisets stilling.

Videre har rådet i bestemmelsen om boforringelse i § 281 foreslått en regel om at når det på grunn av skyldnerens forsettlige eller grovt uaktsomme tilsidesettelse av regnskapsplikt, ikke foreligger tilstrekkelig grunnlag for å bedømme skyldnerens økonomiske stilling på tidspunktet for en boforringende handling, skal det legges til grunn at han var eller ble insolvent eller stod i påtagelig fare for å bli insolvent. Denne endringen må antas å ville ha den virkning at påtalemyndigheten vil forfølge noen flere saker som ulovlig boforringelse hvor man i dag kun påtaler forholdet som en regnskapsovertredelse. I disse tilfeller vil forskjellen i arbeidsbyrden for domstolene og påtalemyndigheten ligge i at enkelte straffesaker som i praksis ofte avgjøres ved forelegg, istedet vil bli iretteført ved domstolene.

Rådet antar at endringene som nevnt vil kunne medføre en mindre samlet økt arbeidsbyrde for organene i rettspleien selv om man legger til grunn at de nye bevistema også vil lette etterforskning og iretteføring av straffesakene.

Til forsiden