NOU 2001: 11

Fra innsikt til industri— Kommersialisering av forskningsresultater ved universiteter og høgskoler

Til innholdsfortegnelse

8 Utkast til lovbestemmelser om rettigheter og plikter ved kommersialisering av forskningsresultater ved universiteter og høyskoler

Bestemmelsene foreslås tatt inn i et nytt kapittel 8a i Lov 1995-05-12 nr. 22 om universiteter og høgskoler. Samtidig foreslås en endring i lovens § 2 ved at det tilføyes en ny andre setning i nr. 4.

Universitets- og høgskoleloven § 2 nr. 4 foreslås endret slik at den lyder:

«Institusjonen har ansvar for å formidle kunnskap om virksomheten og utbre forståelse for vitenskapens metoder og resultater. Den skal legge vekt på å legge forholdene til rette for at forskningens resultater blir forvaltet slik at de på en best mulig måte kommer samfunnet til gode, både i offentlig forvaltning, i kulturlivet og i næringslivet. «

Nytt kapittel 8a i Universitets- og høgskoleloven foreslås sålydende:

Kapittel 8a. Oppfinnelser gjort av tilsatte i undervisnings- og forskningsstillinger.

§ 36a Rekkevidden av bestemmelsene i kapitlet

  1. Bestemmelsene i kapitlet her gjelder for oppfinnelser som er gjort av tilsatt i undervisnings- eller forskningsstilling som ledd i vedkommendes arbeid ved institusjon som går inn under loven her.

  2. Kongen kan bestemme at reglene i kapitlet her også skal gjelde for tilsatte ved sykehus og institusjoner knyttet til universiteter og høyskoler.

§ 36b Definisjoner

  1. Med «oppfinnelse» forstås oppfinnelse som kan patenteres etter Patentloven.

  2. Med «arbeid ved institusjon som går inn under loven her» menes alle aktiviteter som uføres som ledd i tilsettingsforholdet, eller i nær tilknytning til dette.

§ 36c Rett til oppfinnelsen

Retten til oppfinnelse som er gjort av tilsatt i undervisnings- eller forskningsstilling ved institusjon som går inn under loven her, tilkommer den tilsatte, med de begrensninger som er fastsatt i bestemmelsene i kapitlet her.

§ 36d Varslingsplikt. Rådgivning

Har en tilsatt i undervisnings- eller forskningsstilling gjort en oppfinnelse, skal hun eller han uten ugrunnet opphold underrette institusjonen om dette. Institusjonen skal vurdere om oppfinnelsen har et kommersielt potensiale, og skal gi oppfinneren råd og veiledning om hvordan kommersialisering i tilfelle best kan skje.

Utvalgets flertall (Bernt, Børresen og Rolstadås) foreslår:

§ 36e Plan for kommersialisering

  1. Oppfinneren avgjør selv om oppfinnelsen skal søkes patentert eller utnyttet kommersielt på annen måte.

  2. Hvis oppfinneren ønsker å patentere en oppfinnelse eller utnytte den kommersielt på annen måte, skal hun eller han underrette institusjonen om dette uten ugrunnet opphold.

  3. Institusjonen utarbeider i samarbeid med oppfinneren en plan for kommersialisering av oppfinnelsen. Hvis ikke oppfinneren og institusjonen blir enige om hvordan kommersialisering skal skje, avgjør oppfinneren dette.

  4. Kommersialisering må ikke skje på en måte som krenker eller undergraver institusjonens rett til andel av avkastningen av oppfinnelsen etter § 36f.

Utvalgets mindretall (Annexstad og Skard) foreslår:

§ 36e Rett for institusjonen til å overta oppfinnerrettighetene.

  1. Institusjonen kan kreve å bli overdratt rettighetene til oppfinnelse som går inn under reglene i kapitlet her.

  2. Institusjonen skal i løpet av to måneder etter at den har mottatt underretning fra oppfinneren etter § 36d, eller fra den på annen måte har blitt kjent med oppfinnelsen, ta stilling til om den vil kreve å bli overdratt rettighetene til denne. Hvis ikke institusjonen setter fram krav om slik overdragelse innen denne fristen, beholder oppfinneren alle rettigheter til oppfinnelsen.

  3. Oppfinneren må ikke offentliggjøre eller råde over en oppfinnelse før institusjonen skriftlig har bekreftet mottakelsen av varsel etter § 36d. Institusjonen har plikt til å sende en slik bekreftelse så raskt som mulig.

  4. Institusjonen kan pålegge oppfinneren å ikke offentliggjøre eller råde over oppfinnelsen i inntil to måneder etter at den mottok varsel etter § 36d.

  5. Etter avtale med oppfinneren kan fristene etter nr. 2 og nr. 3 forlenges.

  6. Hvis oppfinneren av etiske grunner ikke ønsker at oppfinnelsen skal patenteres eller utnyttes kommersielt på annen måte, kan hun eller han kreve at institusjonens øverste faglige organ selv tar stilling til spørsmålet om institusjonen skal kreve å overta rettighetene etter paragrafen her.

  7. Hvis institusjonen har overtatt oppfinnerretten med henblikk på kommersiell utnyttelse, har den plikt til å arbeide aktivt for å gjennomføre dette.

§ 36f Institusjonens rett til andel av avkastning av oppfinnelse

  1. Avkastningen av oppfinnelsen skal deles mellom institusjonen og oppfinneren. Hvor ikke annet er avtalt eller fastsatt i medhold av nr. 2 i paragrafen her, tilfaller en tredel av avkastningen oppfinneren og to tredeler institusjonen.

  2. Oppfinneren og institusjonen kan inngå en avtale om en annen fordeling av eventuell avkastning av oppfinnelsen. Hvis ikke partene blir enige, avgjøres spørsmålet ved voldgift.

  3. Når institusjonens andel av avkastningen fastsettes ved særlig avtale eller ved voldgift, skal det legges vekt på i hvilken utstrekning oppfinnelsen er muliggjort ved bruk av utstyr, personale og andre ressurser ved institusjonen, og i hvor stort omfang institusjonen har bidratt eller skal bidra med rådgivning, tjenester og kapital i kommersialiseringsprosessen. Det skal også legges vekt på den økonomiske risiko som institusjonen tar ved deltakelse i slike prosjekter i sin alminnelighet.

  4. Institusjonens andel forutsettes brukt slik at den både kommer det aktuelle fagmiljø til gode og kan tjene som grunnlag for finansiering av kommersialisering av annen forskning på området.

Til forsiden