Ot.prp. nr. 34 (2008-2009)

Om lov om endring i lov 7. juni 1996 nr. 31 om Den norske kirke

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

De sju politiske partiene på Stortinget inngikk 10. april 2008 en avtale om hvordan forholdet mellom staten og Den norske kirke skal reguleres rettslig i framtiden. Avtalen gjelder ut stortingsperioden 2009–2013, og den ligger til grunn for både St.meld. nr. 17 (2007–2008) Staten og Den norske kirke, Innst. S. nr. 287 (2007–2008) og Dokument nr. 12:10 (2007–2008). De omfattende endringene i Grunnloven som avtalen beskriver, hviler på at det skal gjennomføres en demokratireform i Den norske kirke. Hensikten med reformen er at kirkens organer skal få en sterkere demokratisk legitimitet og forankring hos kirkemedlemmene. Avtalepartene viser til at også Den norske kirke har tatt til orde for en slik reform, og reformen skal gjennomføres i samarbeid med Den norske kirke.

Reformen skal videre gjennomføres med utgangspunkt i Bakkevigutvalgets innstilling. Innstillingen Styrket demokrati i Den norske kirke inneholder forslag om en rekke tiltak for å styrke demokratiet i Den norske kirke og dermed også oppfylle intensjonene i den politiske avtalen. Forslagene omfatter blant annet utprøving av to alternative framgangsmåter for valg av bispedømmeråd og Kirkemøtet, som innebærer at en del av eller alle leke medlemmer til bispedømmerådene og Kirkemøtet skal velges direkte. Utprøving av disse ordningene krever endring i kirkeloven, og Bakkevigutvalget har fremmet forslag til en lovbestemmelse som kan gi nødvendig rettslig grunnlag for valgforsøkene.

Innstillingen fra Bakkevigutvalget har vært på en omfattende høring.

Med bakgrunn i blant annet Bakkevigutvalgets innstilling og høringen har Kirkemøtet vedtatt særskilte regler for de kirkelige valgene i 2009 (sak KM 11/08).

For å åpne for forsøk med andre valgordninger til bispedømmerådene og Kirkemøtet legger departementet med dette fram forslag om en ny forsøkshjemmel i kirkeloven. Lovbestemmelsen kan gi rettslig grunnlag for utprøving av de konkrete ordningene som Kirkemøtet har vedtatt.

Departementet tar sikte på at de aktuelle forsøkene med nye valgordninger blir gjennomført under de kirkelige valgene i 2009. De aktuelle administrative og økonomiske konsekvensene av valgopplegget i 2009 er gjennomgått i St.prp. nr. 39 (2008-2009) Om endringer i statsbudsjettet for 2009 under Kultur- og kirkedepartementet (demokratireformen i Den norske kirke), der det er foreslått en tileggsbevilgning på 68 mill. kroner med bakgrunn i saken. Samlet bevilgning til demokratireformen i 2009 vil da være på 73 mill. kroner.