Ot.prp. nr. 69 (2004-2005)

Om lov om endringer i verdipapirhandelloven mv. (gjennomføring av prospektdirektivet)

Til innholdsfortegnelse

6 Ansvar for prospektets innhold mv.

6.1 Gjeldende rett

Det følger av vphl. § 5-10 at selskapets styre er ansvarlig for at prospektet fyller de krav som er fastsatt ved tilbud som fremsettes av et selskap. Selskapets styre skal avgi en erklæring om at opplysningene i prospektet, så langt de kjenner til, både er i samsvar med de faktiske forhold og at det ikke inneholder villedende eller ufullstendige opplysninger om forhold som må tillegges vekt ved bedømmelsen av spørsmålet om å akseptere et tilbud, jf. vphl. § 5-10 annet ledd. Prospektet skal underskrives av samtlige styremedlemmer, jf. vphl. § 5-10 tredje ledd.

Ifølge prospektforskriften § 3 første ledd bokstav a) skal prospekt ved offentlig tilbud om tegning av omsettelige verdipapirer som ikke er eller søkes børsnotert angi de ansvarlige for prospektet, herunder navn, stilling og deres bekreftelse på at opplysningene i prospektet så langt de har kjennskap til er korrekte og at prospektet ikke utelater noe som kan gjøre dets innhold misvisende.

Kravene gjelder tilsvarende for offentlige tilbud om kjøp av verdipapirer som ikke er eller søkes børsnotert, jf. prospektforskriften § 3 siste ledd.

Ansvar for prospekt ved opptak til notering er regulert i børsforskriften § 14-2 og § 20-4. Selskapets styre er ansvarlig for at prospektet oppfyller kravene i børsforskriften. Selskapets styre skal avgi en erklæring om at opplysningene i prospektet så langt de kjenner til er i samsvar med de faktiske forhold, og at det ikke forekommer utelatelser som er av en slik art at de kan endre prospektets betydningsinnhold. Prospektet skal underskrives av samtlige styremedlemmer. I slike prospekter skal det i tillegg angis hvem som har bistått selskapet/låntager ved utarbeidelse av prospektet, jf. børsforskriften § 15-2 punkt 6.1 og § 21-2 punkt 6.1. Etter børsforskriften § 15-2 punkt 5.1 skal det inntas opplysninger om selskapets/låntagers ledelse mv., herunder bl.a. navn, stilling og adresse til styremedlemmer og daglig leder.

6.2 EØS-rett

Etter direktivet art. 6 nr. 1 skal medlemsstatene påse at i det minste utsteder eller utsteders ledelse eller kontrollorgan, tilbyder, den som søker notering av verdipapirer, eller en eventuell garantist, er ansvarlig for den informasjonen som fremgår av prospektet. I prospektet skal de ansvarlige personer angis med navn og stilling. Juridiske personer skal angis med navn og forretningskontor. Det skal inntas erklæringer fra ansvarlige personer om at opplysningene i prospektet, så langt de ansvarlige kjenner til, er i samsvar med de faktiske forhold og at det ikke foreligger ufullstendige opplysninger som kan anses å ha betydning for forståelsen av prospektet.

Prospektdirektivet er ikke til hinder for at også andre personer enn de som nevnt over angis som ansvarlig for prospekt, for eksempel revisorer og rådgivere, jf. Common Position (EC) No 25/2003 - C 125 E/52.

Etter direktivet art. 6 nr. 2 skal medlemsstatene påse at alminnelige sivilrettslige regler gjelder for de ansvarlige for prospektet. Det skal videre påses at det ikke kan knyttes sivilrettslig ansvar til en person utelukkende på basis av informasjonen i sammendraget, med mindre sammendraget er villedende, unøyaktig eller inkonsistent sammenholdt med resten av prospektet.

6.3 Arbeidsgruppens forslag

Arbeidsgruppen uttaler følgende om gjennomføring av direktivets regler om ansvar for prospekt (rapporten punkt 16.2.):

«Etter vphl § 5-10 er selskapets styre ansvarlig for at prospektet fyller de krav som er fastsatt ved tilbud som fremsettes av et selskap.

Selskapets styre skal avgi en erklæring om at opplysningene i prospektet, så langt de kjenner til, både er i samsvar med de faktiske forhold og at det ikke inneholder villedende eller ufullstendige opplysninger om forhold som må tillegges vekt ved bedømmelsen av spørsmålet om å akseptere et tilbud. Tilsvarende bestemmelse ved søknad om børsnotering fremgår av børsforskriften § 14-2 og § 20-4. I børsprospekter skal det i tillegg angis hvem som har bistått selskapet ved utarbeidelse av prospektet, jf børsforskriften § 15-2 punkt 6.1 og § 21-2 punkt 6.1. Blant annet styret skal angis med navn, stilling og adresse, jf børsforskriften § 15-2 punkt 5.1. De ansvarlige for prospekt etter prospektforskriften skal angis med navn, stilling samt en bekreftelse på opplysningenes korrekthet, jf prospektforskriften § 3 første ledd bokstav a).

De nevnte ansvarsbestemmelser medfører ingen innskrenkning i andre personers eller selskapers erstatnings- eller straffansvar. Enkeltpersoners ansvar for prospekt følger av alminnelige erstatningsrettslige regler. På denne bakgrunn antar arbeidsgruppen at det ikke er nødvendig å innta en eksplisitt ansvarsbestemmelse i verdipapirhandelloven. Det foreslås imidlertid en videreføring av styrets ansvar for så vidt gjelder tilbud eller søknader om opptak til notering av aksjer som fremsettes av det selskapet som har utstedt aksjene.

I samsvar med direktivet foreslås at det skal opplyses i prospektet hvem som er ansvarlig for at opplysningene er fullstendige mv. For juridiske personer medfører dette at styret ikke lenger må angis som ansvarlig i prospekter som gjelder andre verdipapirer enn aksjer. Bestemmelser om ansvar for prospekt foreslås tatt inn i vphl § 5-17.

Når det gjelder direktivets krav om at det, med visse unntak, ikke skal kunne knyttes sivilrettslig ansvar til en person utelukkende på basis av informasjonen i sammendraget, legger arbeidsgruppen til grunn at dette også vil følge av alminnelige erstatningsrettslige regler.»

6.4 Høringsinstansenes merknader

Advokatforeningen uttaler bl.a.:

«Etter vårt syn er det naturlig at lovbestemmelsene i større grad reflekterer direktivets bestemmelser, slik at det i det minste refereres til at alminnelige erstatningsrettslige regler kommer til anvendelse.

Det er mulig at direktivets bestemmelser skal forstås slik at det ikke stilles spesielle krav til innholdet av de sivilrettslige ansvarsreglene, herunder at det ikke er et krav om at det gjelder objektivt ansvar. Et spørsmål er imidlertid om ikke de bekreftelser som kreves vil medføre et objektivt tilsikringsansvar. På dette punktet synes det hensiktsmessig å foreta en noe mer omfattende analyse av de ansvarsspørsmål som gjør seg gjeldende for prospekter.

Dette gjelder særskilt siden prospektreglene også gir foranledning til å ta opp i større bredde et spørsmål som har bli gjenstand for stigende interesse i det norske miljøet de senere år, nemlig i hvilken utstrekning utstederselskapene/tilbyderselskapene også er erstatningsansvarlige for feil og mangler i et prospekt. Bakgrunnen er at det ikke sjelden vil være liten verdi i et erstatningskrav mot styrets medlemmer når det tas hensyn til de meget betydelige beløp det kan være snakk om i en emisjon.

Med bakgrunn i den såkalte «Labogas-saken» fra 1996 side 1463 og juridisk teori har det vært antatt at registrering av en emisjon i Foretaksregisteret medfører at selskapet som hovedregel ikke lenger er ansvarssubjekt, se Bergo: Børs- og verdipapirrett (2003) side 210 fig. Konsekvensen er at de investorer som tegner basert på et feilaktig eller misvisende prospekt gjennomgående ikke vil kunne gjøre krav gjeldende mot selskapet som har mottatt beløp på uriktige premisser. I forhold til emisjonen i Statoil i 2001 medførte dette behov for en særlov. Løsningen er kritisert av bl.a. Bergo og professor Dr. juris Kristin Norman Aarum. I andre europeiske land (bl.a. Tyskland) har tilsvarendé problemstillinger nylig medført lovendringer.

Etter vårt syn gir den aktuelle lov foranledning til å ta disse spørsmål opp til en bredere sammenheng. Det dreier seg om en selskapsrettslig problemstilling som generelt hører under Justisdepartementet, men hvor eventuelle særlige regler om prospektansvar åpenbart også berører Finansdepartementets ansvarsområde.

I høringsnotatet i forbindelse med etterkontroll av aksjelovene kom et tilsvarende spørsmål opp. Justisdepartementet uttaler der at man ikke ønsker å ta opp endringer vedrørende ansvarsspørsmålene d departementet ønsker ikke at det skal «åpnes generelt for at tegnere etter registreringen kan kreve erstatning for villedende eller mangelfulle opplysninger». Derimot foreslår departementet at det innføres en adgang for allmennaksjeselskaper til å avgi skadesløsholdelseserklæringer overfor profesjonelle tilretteleggere, jf. Statoil-loven.»

6.5 Departementets vurdering

Departementet slutter seg til arbeidsgruppens forslag om å videreføre en bestemmelse om at selskapets styre er ansvarlig for at prospektet oppfyller de krav som er fastsatt, ved tilbud om tegning eller kjøp av aksjer eller ved søknad om opptak til notering av aksjer, som fremsettes av det selskapet som har utstedet aksjene, jf. lovforslaget § 5-18 første ledd.

Departementet slutter seg videre til arbeidsgruppens forslag om at det skal opplyses i prospektet hvem som er ansvarlig for at opplysningene er fullstendige mv., jf. lovforslaget § 5-18 annet ledd. De som er ansvarlige for prospektet skal avgi en erklæring om at opplysningene i prospektet så langt de kjenner til både er i samsvar med de faktiske forhold og at de ikke inneholder villedende eller ufullstendige opplysninger om forhold som må tillegges vekt ved bedømmelsen av spørsmålet om å akseptere tilbudet eller at det i prospektet ikke forekommer utelatelser som er av en slik art at de kan endre prospektets betydningsinnhold, jf. lovforslaget § 5-18 siste ledd.

Departementet er enig i arbeidsgruppens vurdering av at det ikke er nødvendig å innta en eksplisitt ansvarsbestemmelse i verdipapirhandelloven. Det vises til at andre personers og selskapers erstatningsansvar vil reguleres av de alminnelige lovfestede og ulovfestede regler. Departementet legger i likhet med arbeidsgruppen til grunn at alminnelige erstatningsregler tilsier at det ikke skal kunne knyttes sivilrettslig ansvar til en person utelukkende på basis av informasjonen i sammendraget.

Til forsiden