Ot.prp. nr. 81 (2004-2005)

Om lov om endringer i straffeloven (prøveordning med narkotikaprogram med domstolskontroll)

Til innholdsfortegnelse

3 Erfaringer fra andre land

USA tok i bruk Drug Court allerede i 1989. Siden har bruken av ordningen økt betraktelig, både i USA, Canada, Australia, Skottland og Irland. Brasil har etablert et «Drug Court»-liknende tiltak gjennom sin Therapeutic Justice. Dessuten planlegger flere land å ta i bruk Drug Court.

De landene som har tatt i bruk Drug Court, har utviklet ulike modeller tilpasset forholdene i brukerlandet. Flere av modellene har imidlertid fellestrekk. Hensikten med Drug Court kan være både kriminalitetsbekjempelse og rehabilitering av deltakerne. Disse målene er vektlagt ulikt i brukerlandene. Arbeidsgruppen redegjør nærmere for fellestrekk og forskjeller ved Drug Court i andre land og uttaler blant annet på side 8 og 9 i rapporten følgende:

«De europeiske landene har valgt en bredere sammensetning av DC-teamene enn det som er vanlig i USA og Australia. Drug Court-programmet i Irland har med sosialtjenesten og opplæringsmyndighetene i teamet i tillegg til kriminalomsorgen og helsetjenesten.

Det varierer fra land til land i hvilken grad hovedvekten legges på kriminalitetsbekjempelse eller rehabilitering av deltakerne. I Irland og Skottland er disse målsetningene likestilt, men forskjellig vektlagt ved de ulike Drug Courts.

Det finnes ingen detaljert beskrivelse av sammensetning, type, struktur og mål når det gjelder Drug Court i USA.

Det er betydelige forskjeller når det gjelder sanksjoner; fra automatisk fengsling for brudd på vilkårene, til åpnere og mer fleksible reaksjoner.

I Skottland benyttes i liten grad fengsel som sanksjonsmetode. Der vektlegges innstramming av rettigheter, hyppigere fremmøte og kontroll som bedre tiltak ved brudd. I Irland bruker de ofte fengsel som reaksjon, men har i tillegg laget et poengsystem som gir mulighet for deltakeren til å opparbeide seg poeng som blir redusert ved uteblivelse eller andre brudd på bestemmelsene.»

En ekspertgruppe under United Nations International Drug Control Programme (UNDCP) utarbeidet i 1999 retningslinjer for bruk av Drug Court. Retningslinjene skal sikre god faglig kvalitet og ivareta rettssikkerheten til den enkelte deltaker.

Arbeidsgruppen har gjennomgått evalueringer fra andre land, og fastslår at erfaringene er overveiende positive. Rusmiddelmisbruket og kriminaliteten er redusert. Arbeidsgruppen presiserer imidlertid at man så langt ikke har dokumentasjon på de langsiktige effektene av Drug Court, men at evalueringsmaterialet gir tilstrekkelig grunnlag for å prøve ut ordningen.

Til forsiden