Ot.prp. nr. 81 (2004-2005)

Om lov om endringer i straffeloven (prøveordning med narkotikaprogram med domstolskontroll)

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til lovutkastet

7.1 Til endringene i straffeloven

Til § 53 nr. 3 bokstav e

Tillegget i bestemmelsen gir retten adgang til å idømme narkotikaprogram med domstolskontroll som særvilkår for betinget dom forutsatt at domfelte samtykker til det. Dette innebærer at domfelte forplikter seg til å gjennomgå et omfattende narkotikaprogram i en nærmere fastsatt prøvetid. Kriminalomsorgen har ansvaret for programmet, og departementet forutsetter et tett og forpliktende tverretatlig og tverrfaglig samarbeid om gjennomføringen.

Departementet er enig med arbeidsgruppen i at valg av deltakere vil være et kritisk punkt for å lykkes med narkotikaprogrammet. Både påtalemyndigheten og domstolen vil få et godt utgangspunkt for sin vurdering gjennom de personundersøkelsene kriminalomsorgen gjennomfører etter straffeprosessloven § 161. Departementet forutsetter at ND-teamet samarbeider om personundersøkelsen, og medisinsk ekspertise kan også om nødvendig bistå i arbeidet.

Narkotikaprogrammet skal i hovedsak være en alternativ straffereaksjon til ubetinget fengsel, og skal gjelde for rusmiddelmisbrukere som er dømt for narkotikarelatert kriminalitet. Narkotikaprogrammet skal ha et slikt innhold som innebærer at det vil være et reelt alternativ til utbetinget fengsel. Kongen gir nærmere bestemmelser om blant annet hvem programmet skal gjelde for, innholdet og gjennomføringen. Kriminalomsorgen har ansvaret for å følge opp domfelte som gjennomfører narkotikaprogrammet og promilleprogrammet.

Etter departementets syn er det viktig at dommen iverksettes så raskt som mulig. Departementet er enig med arbeidsgruppen i at det er viktig med gode samarbeidsrutiner mellom påtalemyndigheten, kriminalomsorgen og ND- teamet som sikrer dette.

Departementet foreslår ingen særlige regler om betinget dom på vilkår at domfelte gjennomfører narkotikaprogram, bortsett fra forslaget om å lovfeste at kriminalomsorgen får kompetanse til å begjære rettens avgjørelse etter straffeloven § 54 nr. 1 og 2. Det innebærer at de alminnelige reglene om betinget dom kommer til anvendelse, blant annet reglene om prøvetid og særvilkår.

Departementet ønsker å prøve ut programmet i enkelte kommuner før det eventuelt tas i bruk permanent. Ordningen vil derfor i første omgang ikke være landsdekkende.

Til § 53 nr. 6 annet punktum

Ordet «tilsynsprogram» endres til «promilleprogram» for å fjerne eventuell tvil om at ordningen med tilsyn av kriminalomsorgen er falt bort. Parentesen (promilleprogram) er således overflødig og bør utgå.

Til § 53 nr. 6 nytt tredje punktum, fjerde punktum og nytt femte punktum

Narkotikaprogrammet gjelder for «rusmiddelmisbrukere som er dømt for narkotikarelatert kriminalitet». En naturlig forståelse av begrepet «rusmiddelmisbruker» er at misbruk av ethvert rusmiddel, også alkohol, kan være relevant. Etter departementets forslag er det narkotikamisbrukere som er målgruppen for programmet. Enkelte rusmiddelmisbrukere kan imidlertid ha et tilleggsmisbruk. Departementet vil derfor ikke utelukke at også personer med et alkoholmisbruk kan delta i programmet, men understreker at narkotikamisbruket og ikke alkoholmisbruket må være hovedproblemet for lovovertrederen. Personer som i hovedsak misbruker alkohol, vil således falle utenfor målgruppen da ND er et narkotikaprogram.

Kriteriet «narkotikarelatert kriminalitet» er valgt for å sikre en hensiktsmessig fleksibilitet i forhold til målgruppen. Departementet minner også om at domfeltes deltakelse er avhengig av samtykke, jf. nedenfor. Det er ikke meningen å forstå narkotikarelatert kriminalitet slik at det bare omfatter overtredelse av straffeloven § 162 eller legemiddelloven § 31 annet ledd, men også typiske narkotikamisbrukrelaterte overtredelser. Departementet legger til grunn at «narkotikarelatert kriminalitet» omfatter straffbare brudd på narkotikalovgivningen, forbrytelser begått under påvirkning av illegale stoffer og forbrytelser begått av brukere for å finansiere sitt rusmiddelmisbruk, typisk ved ulike former for vinningskriminalitet. Etter departementets syn, må det imidlertid av hensyn til den alminnelige rettsfølelse og straffens formål ellers gå en grense for hvor alvorlige lovbrudd som kan være aktuelle for ND. Departementet er enig med arbeidsgruppen i at det ved overtredelse av straffeloven § 162 tredje ledd, aldri bør gis dom på ND som eneste reaksjon. Departementet kan dessuten vanskelig se for seg at personer som begår alvorlig volds- eller sedelighetskriminalitet, kan dømmes til betinget dom med vilkår om ND.

Når det skal vurderes egnethet for deltakelse, vektlegger departementet at også kvinner skal ha mulighet til å delta i narkotikaprogram. Selv om det tas utgangspunkt i at de tunge rusmiddelmisbrukerne er gjengangere i fengsel, mener departementet at gjentatte opphold i fengsel ikke skal være et kriterium for å være i målgruppen.

Departementet legger ellers opp til stor fleksibilitet for hvem som kan være i målgruppen. Dette gjelder både med hensyn til type rusmiddelmisbruk, psykiske lidelser, alder og type lovbrudd. Prøveordningen vil gi oss nyttige erfaringer om hvordan målgruppen nærmere bør avgrenses. Departementet viser for øvrig til pkt. 5.4.4 i de generelle motivene hvor målgruppen er nærmere omhandlet.

Domfelte samtykke er en forutsetning for at retten kan fastsette narkotikaprogram som vilkår i en betinget dom. Departementet foreslår at tilsvarende skal gjelde for promilleprogram. Et samtykke til å delta skal bygge på at siktede har fått og forstått tilstrekkelig informasjon. Spørsmålet om domfeltes samtykke er nærmere omhandlet foran i proposisjonen, jf. pkt. 5.5.4.

Kongen får nærmere fullmakt til å bestemme at det skal gjennomføres en prøveordning med narkotikaprogram. Prøveordningen er nærmere behandlet i pkt. 5. Lovteksten inneholder ingen begrensninger om lengstetid for prøveordingen eller hvor ordningen skal iverksettes.

Kongen får også fullmakt til å gi nærmere bestemmelser om narkotikaprogrammet. Forskriften bør blant annet omhandle målgruppen, innholdet og gjennomføringen av programmet. Kriminalomsorgen har ansvaret for å følge opp domfelte som gjennomfører narkotikaprogrammet og promilleprogrammet.

Til § 54 nr. 1 nytt tredje punktum og § 54 nr. 2 første ledd nytt annet punktum

Departementet foreslår å lovfeste at kriminalomsorgen får kompetanse til å begjære rettens avgjørelse etter straffeloven § 54 nr. 1 og 2 ved narkotikaprogram og promilleprogram. For å få effekt av programmene, bør reaksjon på atferden til domfelte komme raskt og beslutninger må følges opp umiddelbart. Det er derfor hensiktsmessig at kriminalomsorgen fremmer begjæringen uten å gå veien om politiet/påtalemyndigheten. Kriminalomsorgen må varsle politiet/påtalemyndigheten om begjæringen.

7.2 Ikrafttredelse

Etter departementets forslag skal lovendringene tre i kraft straks.

Til forsiden