Prop. 22 S (2009-2010)

DnB NOR ASA - Statlig deltakelse i kapitalforhøyelse

Til innholdsfortegnelse

5 Nærmere om styrets forslag

Kjernekapitaldekningen til DnB NOR ASA ble styrket og var 7,3 prosent etter andre kvartal 2009 mot 6,7 prosent ved årsskiftet og 6,9 prosent etter 2. kvartal 2008. DnB NORs uttalte mål har vært å oppnå en kjernekapitaldekning på 8 prosent i løpet av 2010. Banken opplyste ved halvårsskiftet at dette nivået kunne være mulig å nå ved egen drift allerede i løpet av 2009. Kjernekapitaldekningen er imidlertid sensitiv for utviklingen i valutakurser. Dersom norske kroner svekker seg med 1 prosent mot amerikanske dollar, anslås kjernekapitaldekningen å falle med 1 basispunkt eller 0,01 prosentpoeng.

I pressemelding av 25. september 2009 foreslår styret følgende:

«DnB NORs styre foreslår å styrke egenkapitalen med 14 milliarder kroner gjennom en emisjon av ordinære aksjer, med fortrinnsrett for eksisterende aksjonærer. Aksjeemisjonen er støttet av DnB NORs største aksjonærer og garantert av tilretteleggerne. Kjernekapitaldekningen vil som følge av aksjeemisjonen øke til 11,3 %.» 1

Styret påpeker at den strategiske retningen for konsernet ikke vil bli påvirket av dette. En sterkere kapitalisering vil imidlertid gi større trygghet både nasjonalt og internasjonalt for at DnB NOR er tilstrekkelig solid til å møte en mulig forlenget nedgangskonjunktur. Det heter videre i pressemeldingen at:

«For å være bedre rustet til å gripe fremtidige muligheter mener DnB NORs ledelse og styre at det nå vil være i aksjonærenes interesse å styrke egenkapitalen for å:

  • Møte kundenes fremtidige finansieringsbehov offensivt: Vi skal møte kundenes langsiktige finansieringsbehov, også med økte krav til kapitaldekning fremover. En styrket kapitalsituasjon gir økt kapasitet og vil styrke DnB NORs konkurransekraft.

  • Utnytte lønnsomme forretningsmuligheter: Aksjeemisjonen vil øke DnB NORs evne til å utnytte lønnsomme forretningsmuligheter som et ledd i videre vekst for konsernet.

  • Være godt posisjonert for fremtidige økte kapitalkrav i banksektoren: DnB NOR forventer økte kapitalkrav fra tilsynsmyndigheter og ratingbyråer. Den foreslåtte aksjeemisjonen vil bidra til å styrke DnB NORs kapitaldekning i forkant av de forventede endringene.

  • Raskere gjenoppta langsiktig utbyttepolitikk: Kjernekapitaløkningen vil bidra til at DnB NOR raskere vil kunne gjenoppta utbyttebetalinger i samsvar med vår langsiktige utbyttepolitikk.»

Styret har vurdert at det vil være mer hensiktsmessig å styrke selskapets kjernekapital ved å foreta en emisjon fremfor å benytte Statens finansfond. Banken har derfor ikke benyttet anledningen til å søke midler fra Statens finansfond innenfor fristen 30. september. I dag fremstår det ordinære markedet mest attraktivt for DnB NOR fordi det gir tilgang til permanent kapital, sikrer likebehandling av bankens mer enn 45 000 aksjonærer og tilbyr ordinær egenkapital til konkurransedyktige betingelser.

Styret har i sin vurdering av å gjennomføre en emisjon også vurdert prisingen av DnB NOR-aksjen. I en periode i år lå børskursen langt under bokført verdi. I en slik situasjon ville en emisjon være ugunstig for alle aksjonærer som ikke hadde anledning til å delta i emisjonen. Børskursen har så langt i år hatt en positiv utvikling fra bunnoteringen i januar på under kr 20. Aksjekursen pr. 30. september var kr 68,10 pr aksje, og børsverdien er nå over bokført verdi. I denne situasjonen mener styret at en emisjon kan gjennomføres uten at det gir urimelige utslag for noen aksjonærer.

Styret foreslår at det gjennomføres en emisjon på om lag 14 milliarder kroner. Aksjonærer vil få tildelt omsettelige tegningsretter. Selskapet har understreket at det er viktig for DnB NOR å sikre likebehandling av aksjonærene og å fortsette å ha en bred aksjonærbase. Den foreslåtte aksjeemisjonen vil gi en rettferdig og åpen markedsmessig løsning for alle aksjonærene. Ifølge selskapet vil det bli gjennomført målrettede tiltak for å gi selskapets aksjonærer full informasjon og gjøre det enkelt for dem å delta, eller eventuelt selge sine fortrinnsretter.

Ifølge pressemeldingen vil DnB NORs proforma kjernekapitaldekning uten fondsobligasjoner og etter emisjonen og full implementering av Basel II, bli 10,2 prosent per 30. juni 2009. Samlet kjernekapitaldekning vil bli 11,3 prosent.

DnB NOR opplyste i forbindelse med kunngjøringen av styrets forslag at Sparebankstiftelsen DnB NOR støtter fortrinnsrettsemisjonen og har inngått en avtale om å tegne seg for 500 millioner kroner. Stiftelsen tar sikte på å opprettholde en eierandel på mer enn 10 prosent. Videre ble det opplyst at Folketrygdfondet støtter emisjonen og vil tegne seg for sin forholdsmessige andel (3,8 prosent). Resten av emisjonen er garantert fulltegnet av investeringsbankene Morgan Stanley og Citi i henhold til alminnelige betingelser og under forutsetning av at Den norske stat tegner seg for sin forholdsmessige andel. Garantien omfatter ikke statens andel av emisjonsbeløpet.

Fotnoter

1.

DnB NOR refererer her til en proforma beregning basert på en teoretisk full implementering av Basel II. Utfra de offisielle beregningene ville kjernekapitaldekningen økt til ca. 8,5 prosent per 30. juni 2009.