Prop. 52 L (2012–2013)

Endringer i valgloven og kommuneloven (statlig ansvar for manntall, nye prosedyrer ved forhåndsstemmegivning mv.)

Til innholdsfortegnelse

8 Merknader til de enkelte bestemmelsene

8.1 Merknader til endringene i valgloven

Til § 2-3 første og andre ledd

(1) Departementet overtar ansvaret for manntallet og ansvaret lovfestes. Ansvaret gjelder oppretting og tilrettelegging av manntallsdata som overføres fra folkeregistermyndigheten. Departementet oppretter manntall basert på manntallsutkastet per 30. juni og de daglige endringene som overføres fra folkeregistermyndigheten etter dette. Dataene legges inn i og gjøres tilgjengelig for kommunene i det statlige valgadministrasjonssystemet (EVA).

(2) Manntallet gjøres statisk for automatiske innføringer fra folkeregistermyndigheten lørdagen før valgdagen. Endringer etter dette kan likevel skje etter § 2-7 (3). Slike innføringer skal kun gjøres av valgstyret.

Til § 2-5 første ledd og nytt andre ledd

Med «foreløpig manntall» menes et uttrekk fra folkeregisteret basert på stemmerettsvilkårene til bruk ved forberedelse av det aktuelle valget. Uttrekket foretas på en gitt dato før skjæringsdato for manntallet som benyttes til gjennomføringen av valget. Det foreløpige manntallet skal kun brukes til forberedelser av valget. Tidspunket for når et foreløpig manntall skal foreligge fremskyndes.

Til § 2-7

(1) og (2) Endringer i manntallet som følge av krav om rettinger, skjer via automatiske oppdateringer fra folkeregistermyndigheten. Kommunen skal ikke selv oppdatere manntallet i andre tilfeller enn dem nevnt i tredje ledd.

(3) Norske statsborgere som har vært bosatt i utlandet mer enn 10 år føres ikke automatisk inn i manntallet og må dermed søke om innføring. Søknad sendes til valgstyret. Dette kan skje sammen med avgivelse av forhåndsstemmegivning. Valgstyret skal i slike tilfeller føre vedkommende inn i manntallet manuelt, både før og etter frysdato lørdag før valgdagen. Folkeregisteret får aldri disse søknadene og de kommer ikke i den automatiske oppdateringen.

Til § 2-9 bokstav a

Departementet overtar ansvaret for manntallet og det er behov for noe utvidet forskriftshjemmel. Det er aktuelt å forskriftsfastsette regler rundt blant annet oppdateringsintervaller, tilgang til og behandling av manntallsopplysninger og regler for uttrekk til bruk for testformål.

Til § 6-1 første ledd, første punktum

Nøyaktig klokkeslett for når et listeforslag må være valgstyret eller fylkesvalgstyret i hende 31. mars fastsettes direkte i lov for å unngå misforståelser.

Til § 6-5 andre punktum

Nøyaktig klokkeslett for når et listeforslag må være kalt tilbake den 20. april fastsettes direkte i lov for å unngå misforståelser.

Til § 8-1 femte ledd

Bestemmelsen er ny. Kravet til antall stemmemottakere utvides til å gjelde alle forhåndsstemmemottak. Stemmemottakere er valgfunksjonærer, men skal oppnevnes særskilt av valgstyret etter § 8-2 første ledd a). Kravet er at det skal være minst to personer tilstede ved stemmemottak i alle lokaler, herunder ved institusjonsstemmegivning og ved ambulerende stemmegivning. Det er ingenting i veien for å oppnevne flere personer som for eksempel har ansvar for stemmemottaket på ulike tidspunkter. Kravet skal sikre at stemmegivning foregår forskriftsmessig. Stemmemottaker skal ta imot stemmer og har myndighet til å godkjenne stemmegivninger/krysse velger av i manntallet når stemmen skal legges direkte i urnen.

Til § 8-3 første ledd

Valgforskriftens regler i § 26 om krav til valglokalenes tilgjengelighet under forhåndsstemmegivningen flyttes til valgloven. Hensikten er å synliggjøre velgernes rettigheter, og tydeliggjøre kommunenes ansvar for tilrettlegging ved valg. Lovfestingen er en presisering av gjeldende rett. Unntak fra kravet til egnede og tilgjengelige valglokaler kan som tidligere bare gjøres dersom særlige grunner foreligger.

Til § 8-4

Bestemmelsen er dels ny og er skrevet noe om i forhold til dagens bestemmelse om fremgangsmåte ved forhåndsstemmegivningen innenriks, unntatt på Svalbard og Jan Mayen.

(1) Bestemmelsen angir prinsippet for hvordan stemmer skal avgis. Avlukker skal benyttes ved stemmegivningen. Stemmemottaker skal stemple stemmeseddelen før det tas stilling til om velger skal legge denne direkte i urnen eller i en stemmeseddelkonvolutt. Dette er samme ordning som brukes på valgtinget. Stempel som brukes på valgtinget og ved forhåndsstemmegivningen må skille seg fra hverandre. Av hensyn til hemmelighold skal det ikke fremgå av stempelet hvor stemmen er avgitt, jf. syvende ledd.

(2) Bestemmelsen gir uttrykk for hovedreglen ved mottak av forhåndsstemme fra velgere i egen kommune. Dersom velgeren er manntallsført i kommunen skal vedkommende selv legge stemmeseddelen i urnen etter at den er stemplet. Stemmeseddelkonvolutt skal ikke benyttes. Vedkommende skal samtidig krysses av i manntallet for godkjent stemmegivning. Når tidspunktet for godkjenning flyttes betyr det også at de som etter loven oppnevnes som stemmemottakere, samtidig gis myndighet til å godkjenne stemmegivninger som legges i urnen, jf. § 10-1a.

Forutsetningen for å kunne bruke prosedyrene er at stemmemottakeren har et elektronisk online manntall tilgjengelig. Avkryssing i manntallet markerer en godkjent stemmegivning og skal gjøres online og elektronisk idet velger avgir sin stemme. Dersom stemmemottaker ikke har online manntall tilgjengelig skal prosedyrer i tredje ledd følges.

(3) Bestemmelsen angir når beredskapsprosedyrer skal iverksettes. Slike prosedyrer skal kun iverksettes når det av ulike årsaker ikke er kontakt med onlinemanntallet. Hvor lang tid som skal gå før avvikende prosedyre iverksettes må vurderes konkret. Velgeren skal kunne avgi forhåndsstemme uten for mye tidsspille. Det vil bli fastsatt forskrift med retningslinjer for beredskapsprosedyrer.

I alle tilfeller der det benyttes stemmeseddelkonvolutt skal velgerens valgkort legges sammen med stemmeseddelkonvolutten i omslagskonvolutten. Kravet om at valgkort skal legges sammen med stemmeseddelkonvolutten fremgår nå direkte av loven. Gjeldende bestemmelse i § 8-4 (2) om at stemmemottaker skal påse at det fremgår av stemmegivningen hvem velgeren er anses dermed overflødig. Valgkort er nødvendig for at valgstyret skal kunne identifisere velger ved prøving av stemmegivningen i ettertid. Dersom velgeren ikke har med valgkortet må stemmemottakeren fylle ut et duplikatkort og påse at nødvendig informasjon for identifikasjon tas med.

For i større grad å sikre hemmelighold også når konvolutt benyttes, skal stemmeseddelkonvolutten limes igjen før den sammen med valgkortet legges i en omslagskonvolutt, som også limes igjen. Omslagskonvolutten legges i en urne og skal senere til etterfølgende godkjenning hos valgstyret. Selv om velgeren ikke har limt igjen stemmeseddelkonvolutten, skal stemmeseddelen ikke forkastes av den grunn.

(4) Valgstyret kan i særlige tilfeller bestemme at det skal benyttes stemmeseddelkonvolutt også for velgere som avgir stemme i egen kommune. Med «i særlige tilfeller» siktes det for eksempel til tilfeller der en vet at det ikke er mulig å ha et stabilt online manntall tilgjengelig. Et annet eksempel kan være stemmegivning i fengsel dersom de fleste er manntallsført i andre kommuner og det uansett må benyttes avvikende prosedyrer. Valgstyret skal foreta en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle. Valgstyret kan ikke bestemme at de kun vil motta stemmer etter denne prosedyren. Vedtak kan således ikke treffes for alle stemmemottak i kommunen eller en type stemmemottak, for eksempel all institusjonsstemmegivning, uten at vilkåret er oppfylt for de aktuelle stedene. Av hensyn til å sikre hemmelig stemmegivning skal hovedregelen benyttes der det er mulig.

Det er valgstyret som treffer vedtaket. Beslutningen kan ikke delegeres.

(5) Når velgeren ikke er manntallsført i den kommunen der stemmen avgis må stemmen legges i en stemmeseddelkonvolutt. Stemmegivningen skal umiddelbart sendes til den kommunen der velgeren er manntallsført.

(6) Bestemmelsen tilsvarer gjeldende § 8-4 tredje ledd om krav til legitimasjon.

(7) Stempelet som benyttes ved forhåndsstemmegivningen må skille seg fra valgtingsstempelet i kommunen. For å sikre stemmen hemmelighold skal det ikke fremgå av stempelet i hvilken kommune stemmen er avgitt. Det betyr at stempelet ikke kan inneholde kommunevåpen, kommunenavn og lignende.

(8) Bestemmelsen tilsvarer gjeldende § 8-4 første ledd om hjelp ved stemmegivningen.

(9) Bestemmelsen tilsvarer gjeldende § 8-4 femte ledd om forsegling av urner.

Til § 9-3 andre ledd

Valgforskriftens § 30 om krav til valglokalenes tilgjengelighet under stemmegivningen på valgtinget flyttes til valgloven. Det lovfestes også krav til valglokalenes egnethet, slik som ved forhåndsstemmegivningen. Hensikten med endringene er å synliggjøre velgernes rettigheter, og tydeliggjøre kommunenes ansvar for tilrettlegging ved valg. Lovfestingen er en presisering av gjeldende rett og innebærer en harmonisering av reglene for valgtinget og forhåndsstemmegivningen. Unntak fra kravet til egnede og tilgjengelige valglokaler kan som tidligere bare gjøres dersom særlige grunner foreligger.

Til § 10-1 overskrift

Overskriften er endret slik at vilkårene gjelder for forhåndstemmegivninger som prøves av valgstyret i etterkant av stemmegivningen. Dette gjelder stemmegivninger som i henhold til § 8-4 (3)-(5), og § 8-1 (4) er avgitt i omslagskonvolutt.

Til § 10-1 a

Bestemmelsen er ny og angir vilkårene for å godkjenne forhåndsstemmegivninger som legges rett i urnen. I disse tilfellene godkjenner stemmemottakeren stemmegivningen idet stemmen avgis. Bestemmelsen er lik § 10-2 og skal forstås likt.

Til § 10-3 (1) a

Bokstav a) i første ledd endres som en følge av at det stilles krav til stempel også på stemmesedler som avgis ved forhåndsstemmegivningen. Stempel vil dermed være et vilkår for å godkjenne alle stemmesedler. Valgforskriften bestemmer at stemmesedler som er avgitt i stemmeseddelkonvolutt og som ved en feiltakelse ikke er stemplet, skal stemples av valgfunksjonæren når feilen oppdages. Denne endres til også å gjelde ved forhåndsstemmegivningen.

8.2 Merknader til endringene i kommuneloven

§§ 28-1 a, 28-1 d og 28-1 j

Endringene i disse paragrafene innebærer kun en omnummerering av henvisningene til andre paragrafer om vertskommunesamarbeid. De er av ren teknisk art og innebærer ingen realitetsendring.

Til forsiden