Prop. 117 L (2016–2017)

Endringer i konsesjonslovgivningen for vannkraft (lovrevisjon)

Til innholdsfortegnelse

18 Vannfallrettighetsloven kapittel 6: Endringer i eierskap og rettigheter

18.1 Gjeldende rett

18.1.1 Indirekte eierskap til vannfall mv.

Lov om erverv av vannfall mv. kapittel I gjelder erverv av eiendomsrett og andre rettigheter som direkte knytter seg til vannfallet. Den typiske eieren av fallrettigheter er i dag et selskap som driver kraftproduksjon. Aksjeselskapsformen er den mest vanlige. Et selskap som oppfyller vilkårene til offentlig eierskap etter ikl. § 2 første ledd gis konsesjon etter loven kapittel I.

Ved endringer i organiseringen av offentlige selskaper, foretak, lag eller sammenslutninger som innehar konsesjonspliktige vannfallrettigheter kommer reglene i § 2 første ledd til anvendelse, jf. § 3. Bestemmelsen regulerer også konsekvensene av at vilkårene i § 2 første ledd ikke lenger er oppfylt som følge endringer i organiseringen på eiersiden i selskapet.

Erverv av andeler i et offentlig selskap gjennom overdragelse av aksjer, andeler, parter eller andre rettigheter som knytter seg til kapitalen og stemmene hos et vannfalleiende selskap vurderes etter bestemmelsene i kapittel V.

Paragraf 36 regulerer overdragelser av aksjer, parter eller rettigheter i selskaper med begrenset ansvar (i hovedsak aksjeselskaper) som har konsesjonspliktige rettigheter til vannfall. Bestemmelsen består av ni ledd. Det kreves konsesjon ved overdragelse av aksjer mv. som utgjør mer enn en femdel av samtlige aksjer i et selskap med begrenset ansvar. Videre reguleres andre former for overdragelser gjennom bl.a. holdingselskaper og ved innløsing av aksjer. Det er fastsatt bestemte unntak fra konsesjonsplikten, og det gis hjemmel for konsesjonsmyndigheten til å fastsette ytterligere vilkår ved utstedelse av konsesjonen. Det skal ikke gis konsesjon dersom endringene medfører at offentlige selskaper ikke lenger oppfyller vilkårene i § 2 første ledd. Konsesjonsmyndigheten kan i forskrift stille krav om meldeplikt ved endringer i eiersammensetningen.

Paragraf 37 a ble tilføyd ved lovendring i 2016, jf. Prop. 96 L (2015–2016) Endringer i lov om erverv av vannfall mv. (erverv av andel i offentlig ansvarlig selskap med konsesjonspliktige rettigheter til vannfall). Bestemmelsen åpner for å etablere privat minoritetseierskap i offentlige ansvarlige vannkraftselskaper eller selskaper med delt ansvar, som et alternativ til aksjeselskaper. Lovendringen medførte i tillegg justering av henvisningene i §§ 37 og 39.

Paragraf § 37 fastsetter at lovens bestemmelser om erverv av eiendomsrett til vannfall kommer til anvendelse ved erverv av andel i andre selskaper enn de som er omfattet av § 36 eller § 37 a dersom selskapet innehar vannfall som er konsesjonspliktige etter industrikonsesjonsloven. I praksis betyr dette at slike erverv konsesjonsrettslig likestilles med erverv av vannfallet direkte.

Paragraf 38 første ledd regulerer hvilket eierforhold til et vannfall som skal legges til grunn, der de formelle rettighetsforholdene ikke synes å avspeile de reelle rettighetsforholdene, og den reelle rettighetshaver ikke kan erverve vannfallet uten konsesjon. Tredje ledd gjelder tilsvarende for bedømmelsen av pro forma erverv av aksjer eller parter i selskaper mv. Annet ledd begrenser adgangen til brukspant eller tvangsbruk uten konsesjon.

Erverv av mer enn 90 prosent av aksjene, partene eller rettigheter i selskap som har konsesjonspliktige rettigheter skal etter § 39 bedømmes etter loven kapittel I. Slike erverv av selskap bedømmes konsesjonsrettslig på samme måte som ved direkte erverv av vannfallet. Paragraf § 39 gir anvisning på hva som skal regnes som et erverv av 90 prosent av aksjene, partene eller rettigheter til aksjene/partene i et selskap. Etter siste ledd kan det i disse tilfellene foretas konsesjonsbehandling eller endring av vilkår i konsesjoner meddelt selskapet.

I henhold til § 29 kan avtaler som kommer i strid med § 36 bare kreves fullbyrdet såfremt konsesjon til ervervet blir meddelt. Paragraf 29 inneholder også en egen foreldelsesfrist for opsjoner til erverv av eiendomsrett eller annen rettighet til vannfall på fem år.

18.1.2 Avtaler om andre rettigheter til vannfall

Industrikonsesjonsloven § 4 første ledd første punktum regulerer forlengelse av tidligere meddelt konsesjon for leie av vannfall som allerede er utbygd. For samtykke etter første punktum kan det stilles vilkår dersom søknaden om forlengelse innvilges. Første ledd annet punktum åpner for å gi samtykke til forlengelse av eldre konsesjonsfrie inngåtte avtaler om leie av vannfall. For slike samtykker kan det ikke fastsettes vilkår, jf. annet ledd første punktum.

Bestemmelsen gir også hjemmel til å samtykke til overdragelser av eksisterende bruksretter, tidsbegrensede langsiktige disposisjonsretter og leieforhold til foretak i forbindelse med omorganisering eller liknende. Etter § 4 tredje ledd, kan departementet også gi samtykke til at foretak mv. som oppfyller vilkårene i § 2 første ledd, kan erverve tidsubegrenset medeierskap til vannkraftproduksjon.

I henhold til § 5 har eier av utbygde konsesjonspliktige vannfall anledning til å inngå operatøravtaler om drift og vedlikehold for en periode på inntil 15 år. Bestemmelsen ble innført i 2009, jf. Ot.prp. nr. 66 (2008–2009) Om lov om endringer i industrikonsesjonsloven, vassdragsreguleringsloven og vannressursloven (utleie av vannkraftproduksjon mv.). Bestemmelsen lovfestet ordningen med driftsoperatør som driver for fremmed regning, og gir også rett til å inngå avtale om utleie av utbygde konsesjonspliktige vannfall på inntil 15 år. Avtalene må godkjennes av departementet. Eier vil fremdeles være ansvarlig for at konsesjonsrettslige plikter overholdes, jf. § 5 tredje ledd. Paragraf 5 fjerde ledd gir Kongen kompetanse til i forskrift å fastsette nærmere vilkår for å inngå avtaler som nevnt i første og annet ledd. Slike bestemmelser følger av forskrift om utleie av vannkraftanlegg av 25. juni 2010 nr. 939.

18.2 Høringsnotatet

Departementet foreslo ingen materielle endringer i bestemmelsene som er gjennomgått ovenfor. Bestemmelsene har vært behandlet av Stortinget ved flere anledninger de siste årene, jf. Ot.prp. nr. 61 (2007–2008), Ot.prp. nr. 66 (2008–2009) og Prop. 96 L (2015–2016). For å gjøre bestemmelsene mer brukervennlige foreslo departementet at de samles i et nytt kapittel 6 som vil omfatte konsesjonsregler mv. for endringer i eierskap og øvrige rettigheter.

I ny § 22 ble det foreslått å plassere bestemmelsen om endringer på eiersiden i offentlig selskap som innehar konsesjonspliktige vannfallrettigheter, jf. gjeldende § 3. Det ble foreslått oppdatering av krysshenvisningene i loven.

I ny § 23 ble det foreslått å plassere bestemmelsen om aksjeervervskonsesjon etter gjeldende § 36. Departementet foreslo ingen endringer utover oppdaterte krysshenvisninger og noen få språklige endringer.

I ny § 24 ble det foreslått å plassere bestemmelsen om overdragelse av 90 prosent av andel i selskap etter gjeldende § 39. Det ble vist til at bestemmelsen ble endret i 2016 slik at den viser både til selskaper med begrenset ansvar (jf. forslag til ny § 23) og ansvarlig selskap (jf. forslag til ny § 25). Endringen fremgår av Prop. 96 L (2015–2016). I tredje ledd tredje punktum ble det foreslått en språklig endring ved at begrepet «grunnreglene» erstattes med ordet «bestemmelsene». Krysshenvisningen samme sted til gjeldende § 2 tredje ledd ble foreslått endret til kapittel 5 i loven der bestemmelsene om vilkår nå er plassert. Etter departementets vurdering ville ikke dette innebære noen materiell endring.

I ny § 25 ble det foreslått å plassere gjeldende § 37 a. Krysshenvisningene i loven ble foreslått oppdatert.

I ny § 26 ble det foreslått å plassere gjeldende § 37. Det ble foreslått en språklig endring ved at begrepet «grunnreglene» erstattes med ordet «bestemmelsene» og at krysshenvisningene i loven oppdateres.

I ny § 27 ble det foreslått å plassere gjeldende § 38. Krysshenvisningene i loven ble foreslått oppdatert. Det ble foreslått enkelte språklige oppdateringer, herunder tilføyelse av «annet vedtak» ved siden av betegnelsen konsesjon. Departementet mente tilføyelsen ville klargjøre at bestemmelsen omfatter alle tillatelser i medhold av loven. Departementet viste til at endringen ikke ville innebære noen materiell endring.

I ny § 28 ble det foreslått å plassere bestemmelsen om fullbyrdelse og gyldighet av avtaler om rett til å erverve rettighet etter loven etter gjeldende § 29. I første ledd ble det foreslått en oppdatert henvisning til ny § 23 om selskaper med begrenset ansvar, slik som i dag. For å sikre de samme kontrollmulighetene for erverv av andel i ansvarlige offentlige selskaper, ble det foreslått å ta inn en henvisning til ny § 25.

I ny §§ 29 og 30 foreslo departementet å plassere gjeldende §§ 5 og 4 om leie av vannfall mv. Rekkefølgen ble foreslått byttet om, slik at den generelle bestemmelsen om utleie og driftsoperatør i gjeldende § 5 plasseres før de mer spesielle reglene for tidligere inngåtte leieavtaler mv. i gjeldende § 4. Det ble ikke foreslått endringer i ordlyden i gjeldende § 5, mens teksten i gjeldende § 4 ble foreslått justert for å oppdatere krysshenvisningene i loven.

18.3 Høringsinstansenes syn

Kraftfylka mener at forslag til ny § 30 tredje ledd (gjeldende § 4 tredje ledd) kan tolkes som at overdragelse av de nevnte rettigheter kun kan skje i forbindelse med omorganisering eller liknende, typisk ved omorganisering til konsernmodell. Kraftfylka viser til at bestemmelsen imidlertid er praktisert som at den også gjelder ved ordinære overdragelser, herunder erverv av mer enn 90 prosent av aksjer i selskap med nevnte rettigheter. Departementet burde tydeliggjøre denne praksisen ved en ordlydsendring, uten at det innebærer noen materiell endring.

18.4 Departementets forslag

Departementet foreslår å samle bestemmelsene som knytter seg til konsesjonsregler for endringer i eierskap og øvrige rettigheter, herunder operatøravtaler, leieavtaler mv. i et eget kapittel 6 i den reviderte loven. Departementet opprettholder plasseringen av bestemmelser slik det ble foreslått i høringsnotatet. Det gjøres enkelte språklige endringer og oppdatering av krysshenvisninger, som også foreslått i høringen.

Departementet foreslår ingen materielle endringer i bestemmelsene. Bestemmelsene har vært behandlet av Stortinget ved flere anledninger de siste årene, og grunnlaget for lovvedtakene basert på konsolideringsmodellen fremgår av Ot.prp. nr. 61 (2007–2008), Ot.prp. nr. 66 (2008–2009) og Prop. 96 L (2015–2016).

Samtykke til overdragelser av rettigheter som nevnt i gjeldende § 4 tredje ledd kan gis ved omorganiseringer eller liknende. Som Kraftfylka har pekt på, har det i enkelte tilfeller blitt gitt samtykke utover rene omorganiseringstilfeller. Departementet mener dette er omfattet av gjeldende bestemmelse, og ser derfor ikke grunn til å endre ordlyden her i forslaget til ny § 30.

Til forsiden