St.prp. nr. 37 (1997-98)

Om nytt operahus

Til innholdsfortegnelse

6 Uttalelse fra Den Norske Opera av 18. juni 1997 til Kulturdepartementet om ECONs evaluering av driftsalternativer ved en ny opera

Ad driftsalternativer ved en ny opera

Det vises til brev av 21.4.97 der DNO har fått oversendt rapport av 13.3.97 fra ECON. Administrasjonen har gjennomgått rapporten og har følgende kommentarer:

  1. I store trekk slutter vi oss til vurderingene og konklusjonene i rapporten.

  2. Det er imidlertid viktig å være klar over at de skisserte alternativer for økningen i driftstilskuddsbehovet representerer tall i 1995-kroner. Rammetilskuddet innenfor nåværende drift har i perioden 1995-1997 økt med 16 mill. kr., dvs. en økning på 11,3%, eller 5,7% pr. år. Hovedtrekkene i DNOs driftsstruktur og -omfang er likevel i store trekk uendret i forhold til premissene for IDAG-alternativet. Dette gir et uttrykk for at DNOs driftskostnader utvikler seg langs en annen skala enn den ordinære konsumprisindeks. Dersom DNO om noen år tar i bruk et nytt operabygg, må derfor den forutsatte rammetilskuddsøkningen, f.eks. 50 mill. 1995-kroner ihht normalalternativet (jfr. pkt. 3), oppjusteres prosentvis med utgangspunkt i den relative stigning i rammetilskuddet over den mellomliggende periode, dvs. fra analysetidspunktet (1995) til innflytningstidspunktet (senest 2005) - gitt opprettholdelse av nåværende driftsstruktur og -omfang gjennom denne perioden.

  3. Videre tror vi som ECON at det er grunnlag for å la den anslåtte følsomhetsmarginen på 8-9 mill. (1995-)kroner inngå i driftstilskuddsbehovet. Dette betyr at økningen i driftstilskuddene under «minimums»- og «normal»-alternativene minst må beregnes til 50 mill., resp. 30 mill. (1995-)kroner. Endringene begrunnes bl.a. som følger:

    • For at studioscenen skal kunne fungere etter intensjonene, dvs. som et møtested for det grensesprengende, som en arena med høy risikoprofil, må kravene til egeninntjening for denne scenen i utgangspunktet settes svært lavt.

    • Budsjettet vedr. pensjonskostnader for sangere og dansere må justeres opp, idet det er klarlagt at pensjonspremien blir høyere enn tidligere antatt.

    • Effektiviseringsgevinsten innenfor teknisk/administrativ sektor er usikker, særlig dersom også turneaktiviteten forutsettes å øke. Vi tror likvel det delvis vil være mulig å kompensere for en ytterligere økning i personalbehovet her, dersom vi forutsetter at DNO (som nå) fordele personalressursene innenfor en gitt rammetilskuddsøkning.

    • Materialkosntadene pr. nyproduksjon kan eventuelt bli høyere i et nytt hus enn tidligere antatt, pga. større arealer og volumer.

  4. Forsikring av bygg og utstyr er ikke inkludert, heller ikke nødvendige midler for jevnlig fornyelse av byggets omfattende teatertekniske utrustning, maskinpark mv.

Generelt understreker vi usikkerheten i anslagene og forutsetningene som beregningene baserer seg på, spesielt sammenhengen mellom resultatkrav og kostnader. Et nytt operabygg vil stille krav til nye driftsrutiner. Kostnader ved alternativ utnyttelse av bygget, med de driftsmessige konsekvenser dette vil medføre, må også vurderes. Våre bemerkninger ovenfor må derfor først og fremst sees på som kommentarer til ECONs rapport.

Til forsiden