Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Informasjon om næringslivets samfunnsansvar i utlandet

Norske utenriksstasjoner har laget informasjonssider om hvordan norsk næringsliv skal kunne utøve godt samfunnsansvar i ulike land - om blant annet menneskerettigheter, arbeidsstandarder, miljøkrav og korrupsjonsrisiko.

Norske utenriksstasjoner har laget informasjonssider om næringslivets samfunnsansvar i sine respektive land. Her kan norske selskaper som skal etablere seg finne nyttig informasjon om blant annet menneskerettigheter, arbeidsstandarder, miljøkrav og korrupsjonsrisiko.

Som oppfølging av Stortingsmelding nr. 10 (2008-2009) har alle utenriksstasjonene utarbeidet notater  om næringslivets samfunnsansvar i de landene de opererer.

Forsiden på stortingsmeldingen om næringsliv og sammfunnsansvar

Utenrikstjenesten har som formål å legge til rette for norsk næringsliv i utlandet. Regjeringen forventer at norske selskaper skal opptre samfunnsansvarlig når de investerer ute. Dette kan være utfordrende i mange land. Utenrikstjenesten vil bistå norske selskaper ved å legge ut oppdatert og nyttig informasjon og veiledning til norske bedrifter om relevante tema innen samfunnsansvar. Informasjonen skal holdes jevnlig oppdatert. 

Utenriksstasjonenes landnotater om samfunnsansvar inneholder blant annet:

  • Oversikt over hvordan relevant lovgivning skiller seg fra lovgivning i Norge. Det kan gjelde menneskerettigheter (for eksempel urfolk, bruk av sikkerhetspersonell), arbeidsliv (herunder organisasjonsfrihet, barne- og tvangsarbeid og arbeidsstandarder), miljø og korrupsjon.
  • En liste over forhold som bedrifter bør være oppmerksomme på ved etablering, i sitt forhold til samarbeidspartnere og leverandører/underleverandører.
  • Kontaktinformasjon til relevante nettverk, organisasjoner, rådgivere, samt nyttige nettsider, som kan bistå bedrifter i deres arbeid med samfunnsansvar.
  • Hvilket tilbud om informasjon og nettverk utenriksstasjonen og Innovasjon Norge kan gi når det gjelder næringslivets samfunnsansvar, f.eks. gjennom nærings- og profileringsråd eller næringslivsforum.
  • En oversikt over aktiviteter i regi av ambassaden som er relevante for næringslivets samfunnsansvar, for eksempel næringslivsrelaterte utviklingstiltak og arbeid for å støtte relevante samfunnsansvarsinitiativer på områder som arbeidsliv, menneskerettigheter, miljø og anti-korrupsjon.

Det er laget en felles nettside på Utenriksdepartementets hjemmeside med link til alle ambassadenes landnotater om samfunnsansvar.

Stortingsmeldingen i kortversjon, engelsk versjon og engelsk kortversjon.

Oversikt over landnotatene

Amerika

Argentina
Brasil
Canada
Chile
Colombia
Cuba
Guatemala
Mexico
Peru
Uruguay
USA

Afrika

Etiopia
Kenya
Mosambik
Nigeria
Sør-Afrika Tanzania Uganda
Zambia

 

Midtøsten

Bahrain
Egypt
Forente arabiske emirater
Irak
Iran
Israel
Jordan
Kuwait
Libanon
Qatar
Saudi-Arabia
 

 

Europa

Aserbajdsjan
Belgia
Bosnia-Hercegovina
Bulgaria
Danmark
Estland
Finland
Frankrike
Georgia
Irland
Kroatia
Latvia
Litauen
Makedonia
Nederland
Polen
Portugal
Romania
Russland
Slovakia
Slovenia
Spania
Storbritannia
Sveits
Sverige
Tsjekkia
Tyskland
Ukraina
Ungarn
Østerrike

 

Asia

Bangladesh
Filippinene
India
Indonesia
Japan
Kasakhstan
Kina
Malaysia
Nepal
Singapore
Sri Lanka
Sør-Korea
Thailand
Tyrkia
Vietnam

Oceania

Australia
Fiji
New Zealand
Papua Ny-Guinea

 

 

 

 

 

 

Til toppen