Reising til land og områder som er omfattet av Utenriksdepartementets reiseråd

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Utenriksdepartementet lager reiseråd når vi mener at norske borgere ikke bør dra til et land eller et område. Årsaken er i utgangspunktet en totalvurdering av sikkerhetssituasjonen.

Under koronapandemien har oppfordringen om å unngå reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendig også fungert som et smitteverntiltak. Gå til landoversikten for å se mer informasjon om landet du ønsker å reise til og om det er omfattet av et reiseråd.

Utenriksdepartementets reiseråd har ikke juridisk kraft. Ingen kan straffes for å reise til et land som er omfattet av reiseråd. Du bør imidlertid være klar over at det kan ha konsekvenser dersom du velger å reise.

De fleste reiseforsikringsselskaper gir i utgangspunktet ikke reiseforsikring til reisende som drar til land med reiseråd. Forsikringsselskapene bestemmer selv hvem som får forsikring. Dersom du reiser til utlandet uten reiseforsikring, må du være klar over at du i verste fall kan pådra deg store private kostnader, for eksempel dersom du må på sykehus. På grunn av pandemien er det dårlig sykehuskapasitet i mange land. Alle som velger å reise bør kontakte sitt forsikringsselskap for å finne ut om de har gyldig forsikring.  

Drar du til et land eller område som er omfattet av våre reiseråd, kan det være vanskelig for oss å hjelpe deg. Krigshandlinger, sikkerhetssituasjonen, reiserestriksjoner eller andre forhold gjør det vanskeligere for oss å gjøre jobben vår. Det kan derfor bli vanskelig for oss å skaffe deg nytt pass dersom du mister passet ditt, eller hjelpe deg hvis du blir syk eller havner i fengsel.  

Det er bare du som kan vurdere om en reise er strengt nødvendig. UD kan ikke vurdere dette for deg. For å hindre importsmitte må de som har vært på ferie eller fritidsreiser i utlandet tilbringe tre dager av karantenen på karantenehotell. Les mer om hvem dette gjelder og reglene for dette i artikkelen om karantenehotell.

Hvis du velger å reise, er det noen ting du alltid må passe på:

  • Snakke med reiseforsikringsselskapene og få en så god reiseforsikring som mulig
  • Registrere reisen din på reiseregistrering.no.
  • Sørge for at du har tilstrekkelig med penger til reise og opphold
  • Sikre at passet ditt er gyldig lenge nok. Flere land krever at passet er gyldig langt frem i tid.

Dersom du har spørsmål, er du velkommen til å kontakte Utenriksdepartementets operative senter på 247@mfa.no eller 23 95 00 00.

***

Informasjonen på noen andre språk:

Franskarabiskurdu - tigrinja - polsksomalisk