Bahrain - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia

Bahrain regnes som et relativt trygt land å reise i. Det er lite voldskriminalitet og tyveri, men reisende bør likevel utvise normal forsiktighet. Bahrain er et muslimsk land og besøkende bør respektere de lokale normer og regler.

Snarveier:

Reiseråd

Det finnes et reiseråd for Bahrain.

Praktisk informasjon

Bahrain ligger på vestsiden av Den persiske gulf og består av 33 mindre øyer. Hovedstaden Manama ligger på den største øya helt nord, som utgjør 90 prosent av landarealet. Bahrain er en yndet turistdestinasjon i Midtøsten og turistfasiliteter er jevnt over tilgjengelige.

Arabisk er det offentlige språket, men engelsk, hindi og urdu er svært utbredt. Det er bred internasjonal tilstedeværelse i Bahrain.          

Nødtelefoner
Nødtelefon: 999
UDs operative senter: (+47) 23 95 00 00

Klimaet er meget varmt og fuktig om sommeren. I perioden mai til oktober når temperaturene 45 – 50 grader, og luftfuktigheten 90-100 %. Fra november til april kan man imidlertid vente betydelig lavere luftfuktighet og pent norsk sommervær.

Myntenhet og kredittkort - Myntenheten er bahrainsk dinar, som har en fast kurs mot amerikanske dollar på 1 USD = 0,376BD. Én dinar er inndelt i 1000 fils.

Det finnes mange minibanker. De fleste betalings- og kredittkort aksepteres i hoteller og større forretninger. Enkelte betalingskort kan ha sonerestriksjoner som medfører at de ikke virker uten at man ber sin norske bank om å oppheve sonebegrensningen.

Transport - Kollektivtilbudet er dårlig utbygd i Bahrain. Det vanlig å leie bil eller kjøre drosje. Drosjer kan flagges på gaten. Adresser anvendes i liten grad. For orientering brukes hovedsakelig landemerker og kjente bygninger.

Internasjonalt førerkort er en forutsetning for å få leie bil. Det skaffes ved å kontakte NAF før avreise. Kjørekortet er gyldig i ett år fra stemplet dato.  Ved permanent opphold i Bahrain må lokalt førerkort anskaffes.

Åpningstider for butikker, banker og offentlige kontorer - Arbeidsuken i Bahrain er søndag til torsdag. De fleste butikker holder også åpent i helgen. 

Forretninger er normalt åpne 0800–1300 og 1600–2300, og kjøpesentre fra 1000 til 2300.
Under fastemåneden ramadan (som forskyves noe fra år til år) forlenger butikker og kjøpesentre vanligvis åpningstidene.

Banker og offentlige kontorer er normalt åpne fra 0800 til 1230-1400.

Nasjonale helligdager - Nasjonaldagen er 16. desember.

Martyrdagen er 17. desember.
Muslimske helligdager er bevegelige fra år til år.
Helgen er fredag og lørdag.

Strømnettet er på 220 V spenning. Britisk støpsel (tre plugger). Adapter bør medbringes.

God GSM-dekning. Norske telefoner kan benyttes.

Tidsforskjell til Norge - + 1 time ved sommertid i Norge, + 2 timer ved vintertid.

Skikker og regler: Bahrain et muslimsk land, og lokale lover og skikker bør respekteres. Man kan i utgangspunktet kle seg som man vil, men det settes pris på om man kler seg mer konservativt enn i vesten. Dette innebærer at man dekker skuldre og knær. Dette gjelder særlig under ramadan og ved reiser utenfor hovedstaden.

Til tross for en tilsynelatende liberal skjenkepolitikk og et aktivt natteliv er alkohollovgivningen i Bahrain konservativ. Det er forbudt å være beruset på offentlige steder. Restauranter tilknyttet de største hotellene server alkohol til ikke-muslimer. Synlig beruselse kan gi problemer i forhold til politiet. Mange reiseforsikringer dekker ikke skade som oppstår etter inntak av alkohol.

Svinekjøtt selges til ikke-muslimer i adskilte deler av vanlige matbutikker.

Offentlig oppførsel - En del vestlig oppførsel kan bli oppfattet som krenkende mot religion eller kultur. Man bør sette seg inn i og respektere de lokale reglene for oppførsel. Banning og fornærmende gester anses som uanstendig og kan føre til fengsel eller deportasjon. Dette gjelder særlig i møte med politi og andre myndighetspersoner.

Å vise kjærlighet eller hengivenhet offentlig bør unngås. Gifte par kan holde hender, men det finnes flere eksempler på arrestasjoner for kyssing (og mer utøvende aktiviteter) i offentlighet.

Utenomekteskapelig samboerskap er forbudt ved lov i Bahrain, selv om det praktiserer av flere (vestlige) fastboende og turister. Gravide, ugifte kvinner kan støte på juridiske problemer.

Ramadan: Under fastemåneden Ramadan bør man være særlig nøye med å følge de lokale reglene for oppførsel. Ikke-muslimer forventes å vise respekt ovenfor de fastende. Man bør unngå å spise, drikke, tygge tyggegummi og røyke offentlig mellom soloppgang og solnedgang. Videre bør man være ekstra påpasselig med å benytte anstendige klær.

Arbeidstidene og åpningstidene for restauranter og kjøpesentre endres under ramadan. Underholdningstilbudet er svært begrenset.

I 2016 forventes ramadan å vare fra 6. juni til 5. juli, men datoen fastsettes først i det man ser nymånen. Fastemåneden kommer ca. 12 dager tidligere hvert år på den gregorianske kalenderen.

Homofili: Homofili er forbudt i Bahrain.

Narkotiske stoffer: Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, selv i små mengder, kan medføre strenge straffer. Dette gjelder også visse legemidler klassifisert som narkotiske preparater. Er man i tvil bør man undersøke nærmere. Bahrains ambassade i London (som er landets ambassade til Norge) kan kontaktes for mer informasjon.

Generelt: Offentlig sensur finnes, og ytringsfriheten er innskrenket etter demonstrasjonene i Nord-Afrika og Midtøsten i 2011.

Pass brukes som legitimasjon ved flere hoteller og på sjekkpunkter på ulike veistrekninger i Bahrain. Ta derfor med pass både på kortere og lengre turer.

Det er direkte veiforbindelse mellom Saudi-Arabia og Bahrain. Ved reiser på denne strekningen er det viktig å ha med alle nødvendige reisedokumenter.


Sikkerhet

Det anses som relativt trygt å reise i Bahrain. Det er lite voldskriminalitet og tyveri, men reisende bør uansett iaktta vanlige forsiktighetsregler, herunder passe godt på pass og verdisaker, og bruke safe når dette er tilgjengelig.

Myndighetene tar sikkerhetsspørsmål svært alvorlig. Sikkerhetstiltakene i Bahrain er styrket som følge av den regionale politiske situasjonen. Som del av den amerikansk-ledede koalisjonen mot IS er Bahrain et potensielt terrormål for islamistisk ekstremisme.

Begivenheter i regionen kan påvirke stemningen i landet. Man bør derfor følge utviklingen både i lokale og internasjonale media og vurdere situasjonen fortløpende.

Det forekommer voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi i Bahrain. Selv om brorparten av disse finner sted på landsbygda, kan voldelige situasjoner også oppstå sentralt i hovedstaden. Nordmenn rådes derfor til å utvise forsiktighet og unngå store folkemengder. 

Alle som oppholder seg i Bahrain må til enhver tid kunne fremvise et ID-kort med bilde på politiets forespørsel.

Fotografering av militære bygninger og anlegg, samt infrastruktur som oljeinstallasjoner o.l. kan i verste fall medføre arrestasjon.

Transport: Høy fart og uvøren kjørestil fører til mange ulykker. Det anbefales å kjøre defensivt og være oppmerksom når en ferdes i trafikken.

Politiske uroligheter skaper tidvis store trafikkproblemer. Politiet har regelmessige kontrollposter på utsatte veier.

Dersom man kommer ut for en trafikkulykke må man bli ved bilen til politiet kommer og gjør en utredning. Bilverksteder får ikke reparere skaden uten denne utredingen.

Drosje er et mye brukt og relativt trygt fremkomstmiddel. Det anbefales å bruke offentligregistrerte drosjer. Pris bør fremforhandles før reisens starts om taksameter ikke finnes.

Ved ørkenutflukter bør flere biler med firehjulstrekk kjøre sammen. Det er viktig å medbringe nødvendig utstyr, herunder vann, mat, kart, mobiltelefon og spade. Reiseplaner bør deles med familie eller venner før avreise.

Naturkatastrofer: Sannsynligheten for større naturkatastrofer (jordskjelv, flom, monsun) er liten.

Sandstormer og tåke forekommer, og kan føre til svært redusert sikt og farlige trafikksituasjoner.

Kriser og reiseregistering - Ambassaden oppfordrer nordmenn som oppholder seg eller reiser i Bahrain til å registrere seg med navn og kontaktinformasjon på www.reiseregistering.no. Dette vil gi ambassaden mulighet til å få ut informasjon, samt komme raskt i kontakt med nordmenn i en eventuell krisesituasjon.

Se «Praktisk informasjon» for nødnummer.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske statsborgere må ha gyldig pass med minst 6 måneders gyldighet ved innreise til Bahrain. Visum for inntil to uker kjøpes ved ankomst på flyplassen i Manama. Visumgebyret er 5 BHD. Ankomstskjema finnes rett før passkontrollen og må fylles ut.

Visum kan også anskaffes på forhånd via ambassaden i London. Det kan være nyttig å ha med seg informasjon/dokumentasjon om formålet med oppholdet. Unnlater man å reise fra landet innen visumet går ut eller fornyes, vil man bli bøtelagt. Det er mulig å forlenge visumet i ytterligere 2 uker.

Alle reisende må påse at de har gyldig, ordinært pass. Nødpass (oransje farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) eller reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument i Bahrain.

Ved mellomlanding kan nødpass benyttes, men man vil ikke kunne forlate den internasjonale sonen ved f.eks. forsinkelser eller kanselleringer.

Man kan bli nektet innreise dersom man har et israelsk visum eller stempel i passet.

For mer informasjon om utstedelse/fornyelse av pass osv. se Politiets hjemmesider.

Norge har ikke stedlig ambassade i Bahrain, men dekker Bahrain fra ambassaden i Abu Dhabi, De Forente Arabiske Emirater. Dette medfører noe lengre behandlingstid for konsulære saker.

Innførselsbestemmelser - Importgodkjennelse for dyr må innhentes fra Landbruksministeriet. Vaksinasjonsattest mot rabies må fremlegges. Handelslisens må fremlegges ved import av frukt og grønnsaker.


Helse

Norske borgere bør sette seg inn i de lokale forholdene, og ta nødvendige forhåndsregler før og under reisen.

I sommermånedene er klimaet preget av meget høye temperaturer - opptil 45–50 grader - og svært høy luftfuktighet. Dette kan gi helsemessige påkjenninger. Det er viktig å få i seg rikelig med veske ved opphold utendørs, og beskytte seg mot direkte sollys. Drikkevann anbefales kjøpt på flaske.

Restauranter og øvrige spisesteder holder normalt god hygienisk standard.

Leger og sykehus anses å ha varierende, men tilfredsstillende standard. Forhåndsbetaling kan bli krevet. Gyldig reiseforsikring med god dekning er nødvendig for å gardere seg mot dyre sykehusopphold.

Mange reiseforsikringer dekker ikke skade som oppstår når man er beruset.

Reseptbelagte medisiner bør oppbevares i originalemballasjen og medbringes i håndbagasjen. Resept oversatt til engelsk og autorisert av norske helsemyndigheter må medbringes.  Ytterligere informasjon finnes på hjemmesiden til Statens legemiddelverk, klikk på "Medisiner på utenlandsreise".

Det er ingen vaksinasjonskrav for reiser til Kuwait. Norske helsemyndigheter anbefaler enkelte vaksiner ved lengre opphold, særlig utenfor byene. For ytterligere informasjon se Folkehelseinstituttet