Bahrain - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia. (Se kontaktinformasjon under reiseinformasjon for Saudi-Arabia.)

Bahrain regnes som et relativt trygt land å reise i. Det er lite voldskriminalitet og tyveri, men reisende bør likevel utvise normal forsiktighet. Bahrain er et muslimsk land, og besøkende må respektere lokale normer og regler.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18.02.2013 - FORTSATT GYLDIG

Bahrain - reiseråd

Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Bahrain.            

 

Sikkerhet

Selv om Bahrain generelt sett oppleves som et trygt land å reise til, så har landet flere sikkerhetsutfordringer som det er verdt å merke seg. Situasjonen er spent mellom det sunnimuslimske kongehuset og den sjiamuslimske majoritetsbefolkningen. Dette kan føre til demonstrasjoner og opptøyer i sjiamuslimske områder og f.eks. ved større plasser i hovedstaden.

I løpet av høsten 2017 har dessuten grupperinger gjennomført noen mindre angrep som myndighetene har definert som ekstremisme og terrorisme. Trusselen mot turister regnes likevel som begrenset da slike anslag stort sett har vært rettet mot sikkerhetsstyrker og oljeinfrastruktur.

Ved reiser utenfor hovedstaden Manama og spesielt til sjiamuslimske områder er det nødvendig å utvise aktsomhet. Sikkerhetssituasjonen henger ofte sammen med nasjonale og regionale politiske forhold, og det er derfor viktig å holde seg oppdatert på nyhetsbildet.

Det er ellers forholdsvis lite av vinningskriminalitet og vold. Man bør likevel passe godt på verdisaker og bruke hotellsafe, hvis dette er mulig. Det er forbudt å fotografere militære bygninger og anlegg, samt infrastruktur som oljeinstallasjoner.

Trafikken utgjør trolig den største sikkerhetsutfordringen i Bahrain. Veiene er stort sett gode, men farten er høy og kjørestilen uforutsigbar. Det anbefales å kjøre forsiktig og defensivt. Dersom man kommer ut for en trafikkulykke, må mDet gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.an bli ved bilen til politiet kommer og lager en rapport. Bilverksteder får ikke reparere skaden uten denne rapporten.

Nordmenn som skal reise til eller oppholder seg i Bahrain oppfordres til å registrere seg med kontaktinformasjon på www.reiseregistrering.no. Dette vil gi den norske ambassaden i Riyadh (som dekker Bahrain) mulighet til å sende ut informasjon, samt komme raskere i kontakt med alle nordmenn i området ved en eventuell krisesituasjon.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske statsborgere må ha pass med minst seks måneders gyldighet ved innreise til Bahrain. Visum for inntil to uker kjøpes ved ankomst på flyplassen i Manama. Visumgebyret er 5 BHD (ca. 100 NOK). Det samme gjelder om man krysser grensen med bil fra Saudi-Arabia. Unnlater man å reise fra landet innen visumet går ut eller fornyes, vil man bli bøtelagt. Det er mulig å forlenge visumet i ytterligere to uker.

Alle norske reisende må påse at de har gyldig, ordinært pass. Nødpass (oransje farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) eller reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument i Bahrain. Ved mellomlanding kan nødpass benyttes, men man vil ikke kunne forlate den internasjonale sonen ved f.eks. forsinkelser eller kanselleringer.

Norge har som nevnt ikke ambassade i Bahrain, men dekker landet fra ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia. Norge har imidlertid en honorær norsk konsul i Manama som kan bistå:

Royal Norwegian Consular Agency
Eivind Fondenaer
P.O.Box 15409, Manama, Kingdom of Bahrain
Besøksadresse: Manama Centre, Government Avenue, Entrance 2, 7th Floor
Tlf. +973 13112811
Mobiltlf. +973 336 28118
Fax: +973 17227616
E-post: nor.consulate.bah@gmail.com.


Helse

De fleste sykehusene i Bahrain og særlig de private holder god standard. Generelt drives sykehusene på vanlig kommersielt grunnlag, og prisene kan være høye. Forskuddsbetaling kan bli krevd. Det anbefales derfor sterkt at man før reisen tegner en vanlig, god reiseforsikring som også omfatter muligheten for hjemtransport ved alvorlig sykdom.

For oppdatert informasjon om helse og sykdommer i regionen, se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Reiser man med reseptbelagte medisiner bør de oppbevares i originalemballasjen og medbringes i håndbagasjen. Ytterligere informasjon finnes på hjemmesiden til Statens legemiddelverk under "Medisiner på utenlandsreise".


Praktisk informasjon

Bahrain er en liten øystat i Den persiske gulf. Hovedstaden Manama er et internasjonalt handels- og finanssentrum og en turistdestinasjon for hele regionen. Arabisk er det offentlige språket, men engelsk, hindi og urdu er svært utbredt. Det er bred internasjonal tilstedeværelse i Bahrain, inklusive noen titalls nordmenn.

Nødtelefoner
Nødtelefon: 999
UDs operative senter: (+47) 23 95 00 00

Klimaet er meget varmt og fuktig om sommeren og fra mai til oktober kan temperaturen nå 45 grader og over, med en luftfuktighet på 90-100 prosent. Fra november til april kan man imidlertid vente betydelig lavere luftfuktighet og moderate temperaturer.

Myntenheten er bahrainsk dinar (BHD), som har en fast kurs mot amerikanske dollar på 1 USD = 0,376 BD. 1 BD = ca. 20-21 NOK (januar 2018). Én dinar er inndelt i 1000 fils, men mange butikker bruker likevel saudiske riyaler (SAR) som vekslepenger. SAR kan brukes over alt på lik linje med bahrainske dinarer. Minibanker er meget utbredt og aksepterer alle vanlige kort. Man kan betale med kort i de aller fleste hoteller, restauranter og forretninger.

Når det gjelder transport, har Manama et kollektivtilbud under utvikling, men dette er svært begrenset i resten av landet. Folk flest bruker bil og det er god tilgang på leiebiler og taxier. Internasjonalt førerkort er en forutsetning for å få leie bil. Ved permanent opphold i Bahrain må lokalt førerkort anskaffes.

Arbeidsuken i Bahrain er fra søndag til torsdag. I ukedagene har banker og offentlige kontorer normalt åpent fra 0800 til 1230/1400. Fredag er muslimsk helligdag og de fleste butikker holder stengt til utpå ettermiddagen. Lørdag er fridag, men det meste av butikker og annet er åpent.

Nasjonaldagen er 16. desember og Martyrdagen 17. desember.

Strømnettet er på 220 V spenning. Det benyttes britisk støpsel (tre plugger). Det er generelt god telefondekning og norske telefoner kan benyttes.

Tidsforskjellen til Norge er 1+ time ved sommertid i Norge og 2+ timer ved vintertid.

Skikker og regler: Bahrain er et muslimsk land og har derfor andre normer og regler når det gjelder f.eks. bekledning og offentlig atferd enn hva man kanskje kan være vant til. Hovedstaden Manama er likevel et relativt liberalt sted, hvor det f.eks. serveres alkohol på hoteller og andre steder og hvor man stort sett kan kle seg som man vil. Lovgivingen er likevel streng og det er forbudt å være beruset på offentlige steder. 

Bahrain har ingen offisielle regler for hvordan kvinner skal kle seg, men det forventes at man dekker seg til ved besøk til religiøse steder. Bahrain har imidlertid store regionale forskjeller. Landsbyer på andre deler av øya, ofte sjiamuslimske, er mer konservative og har en annen kleskode. Som hovedregel anbefales langbukser og tildekkede skuldre. Kvinner bør ha på seg løstsittende klær og dekke armer og føtter. 

Homofili er forbudt i Bahrain, men forfølges sjelden aktivt. Dette hindrer likevel ikke homofile fra å reise så lenge man utøver diskresjon. 

Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, også i små mengder, kan medføre strenge straffer. Dette gjelder også visse legemidler klassifisert som narkotiske preparater. Er man i tvil bør man undersøke nærmere. Bahrains ambassade i London, som også er Bahrains ambassade til Norge, kan kontaktes for mer informasjon. 

Politiet og militæret er relativt synlig tilstede i bybildet og langs viktig infrastruktur i Bahrain. Dette kan medføre ID-sjekker og det er derfor viktig å ha med seg pass eller en annen form for gyldig ID til enhver tid.

Til toppen