Burkina Faso - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Mali

Burkina Faso har vært gjennom en fase med politisk uro etter at et folkelig opprør veltet regimet til landets president gjennom 28 år, Blaise Campaoré, i november 2014. Det har også funnet sted flere terrorangrep i landet de siste årene, inkludert i hovedstaden Ouagadougou. Det er utstedt et reiseråd som anbefaler nordmenn å ikke gjennomføre reiser til landet med mindre det er strengt nødvendig.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 02.11.2014 - FORTSATT GYLDIG

Burkina Faso - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Burkina Faso.                

 

Sikkerhet

Et folkelig opprør mot landets president gjennom 28 år, Blaise Campaoré, fant sted oktober / november 2014. Campaoré flyktet og landet ble en periode styrt av en sivil interimregjering. I september 2015 forsøkte presidentgarden å gjennomføre et militærkupp men mislyktes etter sterk folkelig motstand og internasjonalt press. Roch Marc Kabore vant presidentvalget i november samme år. Kabore var statsminister og ledet nasjonalforsamlinga under Compaore men brøt med den tidligere presidenten i 2014 og formet sitt eget parti.

Det har funnet sted flere terrorangrep i Burkina Faso de siste årene, inkludert tre større angrep i hovedstaden Ouagadougou. Det siste angrepet fant sted 2. mars 2018. Angrepene har vært rettet både mot sivile og militære mål.

Reisende oppfordres til å unngå å ferdes i områder hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger. Man bør følge med på lokale nyheter og holde seg oppdatert på mulighetene for inn- eller utreise.

Normalt er den største risikoen for norske reisende i Burkina Faso, som ellers i Afrika, knyttet til trafikkulykker, tyveri og vinnings­kriminalitet, og et svakt helsetilbud. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler, og begrense ferdsel om natten, særlig utenfor hovedstaden Ouagadougou.

Reisende bør utvise aktsomhet ved ferdsel i grenseområdene mot Mali hvor tilfeller av kidnapping har forkommet, særlig i de nordlige deler av landet. Det er også en viss fare for spillover fra den uløste konflikten i nord.

Det er ingen spesiell fare for naturkatastrofer i Burkina Faso, men visse områder rammes regelmessig av flom og tørke..

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger reise til Burkina Faso oppfordres til å registrere sin reise via www.reiseregistrering.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er visumplikt for norske borgere, og visum må innhentes på forhånd. Ta kontakt med Burkina Fasos ambassade i København for mer informasjon.

Sammen med passet, som må være gyldig for hele reiseoppholdet og seks måneder etter utreise, skal helse-vaksinasjonskort medbringes. Vaksine mot gulfeber er påkrevet og i tillegg anbefales vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Gyldig vaksinasjonskort må fremvises ved ankomst.


Helse

Burkina Faso er på Verdens Helseorganisasjons liste over land der zika kan forekomme og Folkehelseinstituttet har oppdatert helsefaglig råd til gravide og andre reisende som skal reise til disse områdene. Les mer på Folkehelseinstituttets hjemmesider: www.fhi.no.

Standarden på lokale sykehus er generelt dårlig, men det finnes enkelte private og lokale klinikker som er tilrettelagte for enklere behandlinger. Mer omfattende operasjoner bør foretas i Europa. Apotekene har et basisutvalg i medisiner. Malariaprofylakse anbefales, særlig i regntiden (mai-september).


Praktisk informasjon

Ansvarlig norsk ambassade for Burkina Faso er ambassaden i Bamako, Mali. Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Hovedstaden er Ouagadougou. Andre større byer er Bobo-Dioulasso, Banfora, Koudougou og Ouahigouya.

Flateinnhold er 274.200 km2. Burkina har ingen kyst og grenser til seks land; Mali i nord, Niger i øst, Benin i sør-øst, Togo og Ghana i sør og Elfenbenskysten sør-vest. Folketallet er estimert til 17,3 millioner (estimat 2014). Befolkningen hører i all hovedsak til to store folkegrupper; mandé og volta.

Fransk er offisielt språk. De viktigste afrikanske språkene er mossi, ulike mandédialekter, fula, guormanché og bissa.

Valuta er den sentralafrikanske franc (CFA). Minibanker finnes i Ouagadougou, rundt turiststeder, hoteller og på flyplassen. Enkelte hoteller aksepterer betaling med kredittkort og da primært Visa. Lokale myntenhet CFA 1000 = NOK 15. Landkode/retningsnummer +226. Det finnes flere lokale mobilnettverk som Orange og MTN. Strømstyrke er på 220 volt.

Burkina Faso er en sekulær stat med en blanding av islam og kristne trosretninger ispedd tradisjonelle afrikansk tro. Det anslås at 60 prosent er muslimske, 25 prosent kristne (primært katolske) og 15 prosent følger tradisjonell tro. Lokale tradisjoner og skikker bør respekteres, særlig under fastemåneden ramadan. Unngå å ta bilder av folk uten tillatelse. Fotoutstyr må ikke benyttes i nærheten av militære anlegg.

1/3 av Burkinas økonomi er basert på jordbruk, mest til egenproduksjon men også noe eksport av korn, bomull og ris. Om lag 80 prosent av befolkningen er sysselsatt i landbruk. Gruvedrift er økende og det utvinnes kobber, jern, gull og magnesium. Burkina rangerer som den fjerde største gulleksportøren i Afrika. Det pågår en bedring av infrastruktur innen vei- og industri i Burkina hovedsakelig finansiert av utenlandsk kapital. Burkina er bistandsavhengig og av kapital som sendes hjem av burkinabeere som arbeider utenfor landets grenser.

Til toppen