Burkina Faso - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Mali.

Sikkerhetssituasjonen i Burkina Faso har forverret seg betraktelig i løpet av de siste åra. Det har funnet sted flere terrorangrep i landet siden 2015, inkludert i hovedstaden Ouagadougou. Kidnappinger av vestlige har forekommet. 24. januar 2022 kunngjorde en gruppe militære offiserer at de hadde avsatt presidenten og suspendert grunnloven. Den politiske situasjonen ser ut til å ha stabilisert seg etter kuppet.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 29.01.2019 - FORTSATT GYLDIG

Burkina Faso - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Ouagadougou. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Burkina Faso utenfor Ouagadougou. 

24. januar 2022 ble lande- og luftgrensene stengt på ubestemt tid. Luftgrensene ble åpnet igjen påfølgende dag, og landegrensene ble åpnet 2. februar.

Det er visumplikt for norske borgere og visum må innhentes på forhånd. Ta kontakt med Burkina Fasos ambassade i København for mer informasjon.

Embassy of Burkina Faso
Svanemøllevej 20, 2100 Copenhagen Ø
Telefon: +45 39 18 40 22
Telefax: +45 39 27 18 86
E-post: mail@ambaburkina.dk
Nettside: www.ambaburkina.dk
Åpningstider: 09.00-12.00, 13.00-16.00

Sammen med passet, som må være gyldig for hele reiseoppholdet og seks måneder etter utreise, skal helse-vaksinasjonskort medbringes. Vaksine mot gulfeber er påkrevet og i tillegg anbefales vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Gyldig vaksinasjonskort må fremvises ved ankomst.

En negativ covid-19 PCR-test må fremvises ved ankomst. Attesten skal ikke være eldre enn fem dager før ankomst til Burkina Faso. Manglende PCR-test vil medføre testing ved ankomst og karantene. Også ved utreise kreves PCR-test. Sjekk nettsiden Burkinabe Ministry of Health for mer informasjon.

Land-grensen til Mali forblir stengt inntil videre grunnet ECOWAS sanksjoner mot Mali.

24. januar 2022 kunngjorde en gruppe militære offiserer at de hadde avsatt presidenten og suspendert grunnloven. Portforbud ble samtidig innført mellom kl. 21:00 og 05:00 på ubestemt tid, men ble opphevet 2. februar.

Det har funnet sted flere terrorangrep i Burkina Faso de siste årene. Angrepene har vært rettet både mot sivile og militære mål.

Sikkerhetssituasjonen i Burkina Faso har gått fra vondt til verre. Om lag en tredjedel av landet mot grensen til Mali i nord og vest, og mot grensen til Niger i øst, er nå preget av opprørs- og terrorgrupper. Ekstremistiske grupperinger forflytter seg over grensene og opererer relativt fritt i grenseområdene mot Mali i nord og i vest. Den siste tiden har man også sett økende usikkerhet i den sør-vestlige delen av landet i grenseområdene mot Elfenbenskysten.

I 14 provinser i Burkina Faso er det erklært “state of emergency” grunnet terrrorhandlinger. Disse er Kénédougou, Kossi, Sourou, Louroum, Soum, Oudalan, Séno, Yagha, Gnagna, Komondjari, Gourma, Tapoa, Koulpélogo and Kompienga. Sikkerhetssituasjonen i Burkina Faso kan endre seg raskt, også i andre deler av landet enn de områdene som omtales i reiserådet. Ambassaden anbefaler også å konsultere reiseråd utstedt av USA, Frankrike og Storbritannia.

Det har funnet sted kidnappinger av vestlige i Burkina Faso, i grenseområdene mot Mali i nord og øst. Reisende oppfordres til å unngå å ferdes i områder hvor det er tillyst demonstrasjoner og folkeansamlinger. Man bør følge med på lokale nyheter og holde seg oppdatert på mulighetene for inn- eller utreise. Reisende må også forsikre seg om at oppholdssteder har innført tilstrekkelige sikkerhetstiltak (eksempelvis effektiv inngangskontroll, vakter, fungerende nødutganger etc.).

Burkina Faso er på Verdens helseorganisasjons liste over land der Zika kan forekomme, og Folkehelseinstituttet har oppdatert helsefaglig råd til gravide og andre reisende som skal reise til disse områdene. Les mer på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Standarden på lokale sykehus er generelt dårlig, men det finnes enkelte private og lokale klinikker som er tilrettelagte for enklere behandlinger. Mer omfattende operasjoner bør foretas i Europa. Apotekene har et basisutvalg i medisiner. Malariaprofylakse anbefales, særlig i regntiden (mai-september).

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Koronavirus - helsenorge.no. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Normalt er den største risikoen for norske reisende i Burkina Faso, som ellers i Afrika, knyttet til trafikkulykker, tyveri og vinnings­kriminalitet, og et svakt helsetilbud. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler, og unngå ferdsel om natten, særlig utenfor hovedstaden Ouagadougou.

Det er ingen spesiell fare for naturkatastrofer i Burkina Faso, men visse områder rammes regelmessig av flom og tørke.

Burkina Faso er en sekulær stat med en blanding av islam og kristne trosretninger ispedd tradisjonelle afrikansk tro. Det anslås at 60 prosent er muslimske, 25 prosent kristne (primært katolske) og 15 prosent følger tradisjonell tro. Lokale tradisjoner og skikker bør respekteres, særlig under fastemåneden ramadan. Unngå å ta bilder av folk uten tillatelse. Fotoutstyr må ikke benyttes i nærheten av militære anlegg.

Fransk er offisielt språk. De viktigste afrikanske språkene er mossi, ulike mandédialekter, fula, guormanché og bissa.

Ansvarlig norsk ambassade for Burkina Faso er den norske ambassaden i Bamako, Mali. Norge har ikke honorært konsulat i Burkina Faso. I nødsituasjon oppfordres man til å kontakte ambassaden i Bamako, Mali, på telefon +223 754 30 325 / +47 23 98 28 00.

Utenom ambassadens arbeidstid kan publikum kontakte UDs operative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no

Nettsiden Norge i Burkina Faso.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Burkina Faso.