Gambia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Ghana

Gambias grenser er fremdeles stengt som en følge av covid-19-pandemien. Det er sannsynlig at internasjonal flytrafikk gjenopptas i løpet av oktober/november. Alle norske borgere oppfordres til å følge med på tiltak og retningslinjer fra norske og gambiske myndigheter, da disse kan endres raskt. Se mer informasjon under punktet Helse. Vi minner om frivillig reiseregistering for norske borgere på reiseregistrering.no.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 12. APRIL 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Länsi-Pohja, Syd-Österbotten og Norra Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

Den politiske situasjonen er i stor grad normalisert etter valget i 2016/17. Kriminaliteten er relativt lav sammenligne med mange andre land i regionen, men vinningskriminalitet og tyveri er et økende problem. Gambia mottar en del turister fra Norge, og de fleste reiser gjennomføres uten problemer. Trafikkulykker og et begrenset helsetilbud utgjør den største sikkerhetsrisikoen. Gambia er i hovedsak et muslimsk land, og reisende bør vise respekt for lokal skikk og bruk, og for eksempel påkledning på offentlige steder. Praktisering av homoseksualitet er forbudt.

Flom og oversvømmelser kan forekomme i utsatte områder i regntiden, normalt juni–november.

Det forekommer utstrakt nettsvindel i Vest-Afrika, og det advares mot å ta kontakt på Internett med personer man ikke kjenner.

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger reise til Gambia oppfordres til å registrere sin reise på www.reiseregistrering.no.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn kan få visum ved ankomst i Gambia for opphold i inntil 90 dager. Reisende er ansvarlig for å ha gyldig pass (gyldig seks måneder utover endt reise).


Helse

Koronavirus (covid-19): Koronaviruset har rammet Gambia relativt mildt, selv om man må regne med betydelige mørketall. Helsetilbudet i Gambia er generelt svakt og har dårlig kapasitet, selv i de store byene. Det er påbudt med ansiktsmaske i offentlige rom. Grensene er pt. stengt, men internasjonal flytrafikk vil ventelig gjenopptas i løpet av oktober/november. Det anbefales å følge med på informasjon fra gambiske myndigheter:

Det kreves dokumentasjon på negativ koronatest (PCR) foretatt innen 72 timer før flyavgang. Det er også påkrevet maskebruk og koronatest ved ankomst. Dersom testen er positiv, blir man henvist og transportert til bestemte hoteller for 14-dagers karantene. Hotellopphold må dekkes av den reisende.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Gulfebervaksine anbefales, men er ikke lenger påkrevet. Alle bør dessuten være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Man kan bli bedt om å fremvise gyldig vaksinasjonskort ved ankomst og hvis man kommer fra steder hvor gulfeber er utbredt.

Gambia er malariaområde. Forebyggende medisinering anbefales, samt bruk av myggmiddel og myggnett.


Praktisk informasjon

Offisielt navn er «Republic of the Gambia» og hovedstad er Banjul, mens største by er Serekunda. Engelsk er offisielt språk. Minibanker finnes i Banjul, rundt turiststedene og på flyplassen. Enkelte hoteller aksepterer betaling med kredittkort.

Konsulatet i Gambia er midlertidig stengt til 6. april. Konsulen kan kontaktes på + 220 7883519, i tidsrommet 10.00-14.00, mandag til fredag.