Guinea - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Ghana

De største problemene ved besøk til landet er vanligvis knyttet til trafikkulykker, tyveri og vinningskriminalitet, og et svakt helsetilbud. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler og begrense ferdsel om natten, særlig utenfor hovedstaden Conakry.

Snarveier:

Sikkerhet

Alpha Condé ble først valgt som president i november 2010 og dette presidentvalget representerte det første skrittet i overgangen til fullstendig demokrati i Guinea. Det andre skrittet ble gjennomført ved parlamentsvalget i september 2013. En allianse av partier som støtter presidenten oppnådde flertall i parlamentet.

Alpha Condé ble gjenvalgt som president i oktober 2015. Den politiske situasjonen i landet er imidlertid spent, og den forventes å forbli spent også i perioden etter presidentvalget.

Det pågående utbruddet av ebola har blitt mindre intenst de siste ukene, men utbruddet er ikke offisielt over. For oppdatert informasjon og helsefaglige råd vedrørende ebola, se informasjon på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Det eksisterer ingen spesiell fare for naturkatastrofer i Guinea, men i visse områder er flom og tørke regelmessig et problem.

Det er flere kjente tilfeller av svindel og utpressing av utenlandske borgere i Guinea. Det advares mot å ta kontakt på Internett med personer en ikke kjenner. Det er utbredt nettsvindel i Vest-Afrika. Tilreisende oppfordres til å ta nødvendige forhåndsregler under opphold i landet og unngå situasjoner som kan føre til utpressing og truende hendelser.

For øvrig vil den største faren være knyttet til trafikkulykker, tyveri og vinningskriminalitet, og et svakt helsetilbud. Reisende oppfordres til å ta fornuftige forholdsregler, og begrense ferdsel om natten, særlig utenfor Conakry.

Det er stor politisk splittelse i landet, f.eks boikottet opposisjonen parlamentet grunnet utsettelse av lokalvalgene i landet. Det er stadig nye regjeringskabaler.

Guinea er et av de land hvor etnisitet betyr mye og gjennomsyrer hele det politiske liv. De etniske gruppene malinké og sosso er ofte tilhengere av sittende president Alpha Condé og hans parti Rassemblement du peuple guinéen (RPG), mens fulaniene i overveiende grad støtter Union des forces démocratiques de Guinée (UFDG).

Unngå å ta bilder av folk uten tillatelse. Fotoutstyr må ikke benyttes i nærheten av militære anlegg. Lokale tradisjoner og skikker bør respekteres.

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger reise til Guinea oppfordres til å registrere sin reise via www.reiseregistrering.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn trenger visum for opphold i landet, og visum må søkes på forhånd. Passet må være gyldig for hele oppholdet og seks måneder etter utreise. Nærmeste ambassade for Guinea er i Paris.

Gyldig vaksinasjonskort må fremvises ved ankomst. Ta kontakt med lege eller vaksinasjonskontor i god tid før reisen for å få tatt nødvendige vaksiner samt få informasjon om malaria.


Helse

I flere land i Vest-Afrika har det vært et stort utbrudd av ebola, men nå er epidemien på det nærmeste over. Situasjonen har vært alvorlig i Guinea. For oppdatert informasjon og helsefaglige råd vedrørende ebola - se Folkehelseinstituttets nettsider.

WHO har også advart mot at polio nå er på frammarsj igjen i flere land. For å forebygge spredning av polio, gir norske helsemyndigheter reiseråd om poliovaksinasjon før opphold i disse landene, og særlig ved opphold i mer enn fire uker. Guinea har hatt lokale utbrudd av polio. Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider.

En bør også være oppmerksom på at helsetilbudet er begrenset og i generelt dårlig forfatning slik at man må belage seg på å reise til Europa for medisinske behandlinger og operasjoner.

Guinea er malariaområde. Ta kontakt med lege eller vaksinasjonskontor i god tid før reisen for å få tatt nødvendige vaksiner samt få informasjon om malaria. Det gjøres oppmerksom på at gyldig vaksinasjonskort må fremvises ved ankomst.

Standarden på lokale sykehus er generelt dårlig, men det finnes enkelte private og lokale klinikker som er tilrettelagte for enklere behandlinger. Mer omfattende operasjoner bør foretas i Europa. Malariaprofylakse anbefales, og alle bør være sikre på at relevante vaksiner er oppdaterte og gyldige. Sjekk Folkehelseinstituttets sider for oppdatert informasjon.


Praktisk informasjon

Norge er representert ved honorært generalkonsulat i Conakry, og dette konsulatet er felles med Sverige. Ansvarlig norsk ambassade for Guinea er ambassaden i Accra. Det er begrenset kapasitet til oppfølging av norske statsborgere i landet. UDs døgnåpne operative senter i Oslo kan kontaktes på tlf. +47 23 95 00 00 ved nødstilfeller.

Offisielt navn er République de Guinée.  Hovedstaden er Conakry, og landet refereres noen ganger til som Guinea-Conakry. Andre viktige byer er N'Zérékoré, Guékédou, Kankan, og Kindia.

Fransk er det offisielle språket i Guinea, mens andre språk inkluderer peulh (fulfulde), mandinké og soussou. Islam er den viktigste religionen (85 prosent).

Guinea består av fire etniske hovedgrupper som holder til i fire ulike geografiske og kulturelle områder. En finner Sosso (20 prosent) i kystområdet rundt Conakry, Fulani (40 prosent) har sin opprinnelse i Sentral-Guinea, mens gruppen malinké (30 prosent) fins særlig i øvre Guinea. Skogområdet i sørøst er sammensatt av flere mindre etniske grupper, dette var også episenteret for ebolautbruddet.

De store økonomiske konsekvensene av ebola i Guinea har vært relativt dramatiske, og IMF regner med en null-vekst i økonomien i 2015. Dette igjen medfører større mobilitet i arbeidsstyrken og dermed mulig økt smittefare.

Flateinnhold er 245.857 km2 og folketall er estimert til 11,75 millioner (2013).

Landkode, eller telefonprefiks er +224. Det finnes flere lokale mobilnettverk. Strømstyrke er på 220 volt (fransk standard). Lokale myntenhet Guinea franc: US$1 = GNF 7500. Det finnes et fåtall minibanker i Conakry.

Tid: GMT/UTC. Tidsforskjell i forhold til Norge er - 1 time. (- 2 timer ved norsk sommertid)

Nasjonale helligdager: 1. januar, 3. april, 1. mai, 15. august, 2. oktober (uavhengighets­dagen), 1. november.  Bevegelige helligdager (ifølge muslimsk kalender) er; Eid al-Adha, profetens fødselsdag, Eid al-Fitr, Islamsk nyttår. 

Til toppen