India - reiseinformasjon

De fleste besøk til India foregår uten problemer. Det er krav om visum for reisende til India. Det er den reisendes ansvar å holde seg oppdatert om dette. Det er også den reisendes ansvar å påse at reisedokumentene er gyldig for innreise, og å gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelsene.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 29. 09. 2021 - FORTSATT GYLDIG

India - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Jammu og Kashmir.

Informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum kan endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å holde seg oppdatert om dette. Det er også den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise, og å gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelsene.

Se Delhi Indira Gandhi International Airport for aktuell informasjon om innreise. 

For innreise til India kreves pass og visum. Utlendinger må kunne identifisere seg på forespørsel og pass bør alltid medbringes under oppholdet i India (eventuelt kopi).

Om du mister passet, må du melde tapet til indisk politi og kontakte ambassaden i New Delhi eller generalkonsulatet i Mumbai (se kontaktinformasjon nedenfor).

Norske statsborgere må ha visum til India. Se mer informasjon på nettsidene til den indiske ambassaden i Oslo. Informasjon og søknadsskjema for “Indian E-visa” finnes på denne nettsiden. Utskrift av bekreftelsen fra indiske myndigheter må tas med på reisen.

Det er straffbart å bli i India utover visumets gyldighetsperiode. Les nøye på visumetiketten hvor mange dager som er tillatt innenfor visumets gyldighet. Under opphold i India er det Foreign Regional Registration Offices (FRRO) som er rette instans for informasjon for forlengelse av visum og lignende; se lenke til søknadsportal hos FRRO.

Det har vært hendelser med vold, uro og opptøyer i delstaten Manipur. Det bør utvises til stor forsiktighet ved reiser til dette området.

Det er spenning mellom India og Pakistan i Kashmir-området og det er til tider tilløp til konflikt også i andre grenseområder, bl.a. til Kina.

Det må søkes om særskilt tillatelse fra indiske myndigheter før man kan besøke enkelte deler (Restricted/Protected Areas) av landet.

Voldelige demonstrasjoner, opptøyer og politisk uro finner sted regelmessig i flere deler av landet. Man bør unngå folkemengder, ta forholdsregler og følge myndighetenes råd.

Det finnes alltid en viss risiko knyttet til usikre transportmidler, uoversiktlig/farlig trafikk, matsikkerhet og helse. Unngå drosjer og auto-rickshawer som stoppes på gaten, særlig etter mørkets frembrudd. Det er et meget høyt antall trafikkulykker.

Kvinnelige reisende bør være forsiktige særlig etter mørkets frembrudd og bør kle seg konservativt for å unngå uønsket oppmerksomhet. Både menn og kvinner bør dekke seg til ved besøk på religiøse steder.

Norske borgere oppfordres på det sterkeste til å ha gyldig reiseforsikring og registrere seg på reiseregistrering.no.

Før avreise bør man rådføre seg med lege og følge vaksinasjonsrådene som blir gitt av Folkehelseinstituttet. I tillegg til de vanlige vaksinene er rabiesvaksine og drikkevaksine mot kolera anbefalt.

Flere deler av India og spesielt de større byene er kraftig luftforurenset. Det er imidlertid stor variasjon gjennom året og mellom områder. Man kan følge utviklingen i luftforurensingen her: Real Time Air Quality Index. I perioder med høy luftforurensing anbefales reisende å bruke maske og redusere aktiviteter utendørs. Utsatte grupper anbefales å rådføre seg med helsepersonell.

Det forekommer sykdommer som overføres via mygg, som malaria, zika, dengue, chikungunya og japansk hjernehinnebetennelse. Sporadiske lokale utbrudd av Nipah viruset forekommer også. Myggstikk kan unngås ved påkledning, myggmidler og myggnett. 

God hygiene er viktig for å unngå fordøyelsesinfeksjoner. Man bør være nøye med håndvask og bruke hånddesinfeksjonsmiddel. Frukt og grønnsaker som ikke skrelles bør desinfiseres. Ukokt vann bør verken drikkes eller brukes til tannpuss. Vann i springen bør aldri drikkes.

Ytterligere informasjon og  mer detaljerte helseråd, se Center for Disease Control and Prevention.

Den generelle kriminalitetsrisikoen for utlendinger på kjente turistdestinasjoner i India er relativt liten, men småkriminalitet som veskenapping og tyveri er vanlig, spesielt på tog og busser. Det anbefales å låse sovekupeene på tog. Svindelforsøk av turister er heller ikke uvanlig. Man bør utvise vanlig forsiktighet og være oppmerksom på personer som er uvanlig hjelpsomme.

India har meget strenge straffer for besittelse av narkotika.

Deler av India rammes til tider av jordskred, oversvømmelser og jordskjelv. Følg med på nyheter og lokale myndigheters råd.

Det er forbudt å innføre og benytte satellittelefoner i India. Ambassaden er bedt om å distribuere denne informasjonen til relevante organisasjoner og nordmenn som besøker landet. Overtredelse kan medføre straffeforfølgelse.

Homofili ble avkriminalisert i India i 2018. Lovendringen er omstridt, og åpenlyst homofile par er ikke vanlig i det offentlige bildet.

Besøks- og postadresse for ambassaden:

Royal Norwegian Embassy
50-C, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
E-post: emb.newdelhi@mfa.no 
Telefon: + 91 11 4136 3200

Ambassadens hjemmeside

Betjent hverdager kl. 0830-1630 indisk tid, deretter telefonsvarer med kontakt til norske myndigheter.

Telefonnummer hvis du ringer fra Norge: 23 95 87 00

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på telefon: +47 23 95 00 00. E-post: UDops@mfa.no

Besøks- og postadresse for det norske generalkonsulatet i Mumbai:

Royal Norwegian Consulate-General:
TCG Financial Centre, 3rd Floor C-53,
G Block Bandra Kurla Complex,
Bandra (E), Mumbai

Telefon fra India:  (022) 6133 0700
Telefon fra Norge:  23 98 26 00

E-post: cg.mumbai@mfa.no

Hjemmeside til det norske generalkonsulatet i Mumbai

Honorær konsulat i Chennai og Kolkata

Appen Reiseklar gir norske borgere på reise lett tilgang til reiseinformasjon, reiseråd og ikke minst reiseregistrering.

India. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
India.