Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

India - reiseinformasjon

Ved midnatt den 25. mars ble det innført «lockdown» eller portforbud i hele India. Lockdown har blitt forlenget i flere omganger, sist til og med 31. mai. Fra 4. mai ble det innført enkelte lettelser i deler av landet, avhengig av antall smittetilfeller. Norske borgere henvises til å søke informasjon fra lokale myndigheter for detaljer om hva som er forbudt og tillatt i de ulike delstatene. Det er innført forbud mot både nasjonal og internasjonal flytrafikk, med unntak for spesielle repatrieringsflyvninger. For mer informasjon om koronavirus og eventuelle restriksjoner, se punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 29. MAI - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til og med 20. august.

Fra 15. juni er Danmark unntatt det globale reiserådet. Les mer om vilkår for innreise.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18.02.2013 - FORTSATT GYLDIG

India - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i delstaten Jammu og Kashmir, med unntak av Ladakh.

 

Sikkerhet

Det er økt spenning mellom India og Pakistan.  Reisende til India bør holde seg løpende oppdatert om utviklingen.

Det har de seneste årene funnet sted terrorangrep/bombeeksplosjoner i flere indiske byer. Voldelige demonstrasjoner, opptøyer og politisk uro finner sted regelmessig i delstaten Jammu og Kashmir, men også i andre deler av landet. Man bør unngå folkemengder, ta sine forholdsregler og følge myndighetenes råd.

Den 5. august vedtok indiske myndigheter en omstridt grunnlovsendring vedrørende delstaten Jammu og Kashmir. Det er innført økte sikkerhetstiltak som blant annet har omfattet portforbud og stengt internett og mobilnett i deler av Kashmir. Det kan være svært vanskelig å oppnå kontakt med personer som befinner seg i området og situasjonen er uoversiktlig. Det er ikke kjent hvor lenge de økte sikkerhetstiltakene vil vare.

En ny lov («Citizenship Amendment Act») vedtatt i desember 2019 har ført til uroligheter og demonstrasjoner. Det er meldt om voldelige protester i flere deler av landet og opptøyer kan oppstå på kort varsel. Særlig hovedstaden New Delhi har vært særlig utsatt den siste tiden. Reisende bes utvise aktsomhet, holde seg oppdatert om utviklingen og lytte til råd fra lokale myndigheter. 

Det finnes en viss risiko mange steder i India knyttet til usikre transportmidler, uoversiktlig/farlig trafikk, matsikkerhet og helse.

Kvinnelige reisende bør være forsiktige særlig etter mørkets frembrudd og bør kle seg konservativt for å unngå uønsket oppmerksomhet. Både menn og kvinner bør dekke seg til ved besøk på religiøse steder.

Det må søkes om særskilt tillatelse fra indiske myndigheter før man kan besøke enkelte deler (Restricted/Protected Areas) av India. Det er også restriksjoner for hvor utlendinger kan ferdes i grensestrøkene mot Pakistan og Kina.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i India oppfordres til å registrere seg på UDs reiseportal http://www.reiseregistrering.no/. Dette registeret er utgangspunktet for å identifisere om nordmenn ved eventuelle krisesituasjoner.

Norske borgere oppfordres på det sterkeste til å ha gyldig reiseforsikring.

Besøks- og postadresse for ambassaden:
Royal Norwegian Embassy
50-C, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
E-post: [email protected]
Telefon: + 91 11 4136 3200
Telefaks: + 91 11 4136 3201
Telefonnummer hvis du ringer fra Norge:
Telefon: 23 95 87 00
Telefaks: 23 95 87 01

I krise- og nødsituasjoner oppfordres publikum til å kontakte ambassaden på telefon: + 91 11 4136 3200. Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs operative senter på telefon: +47 23 95 00 00. E-post: [email protected]

Telefonnummer til nødetatene i India: 112

Det er forbudt å innføre og benytte satellittelefoner i India. Ambassaden er bedt om å distribuere denne informasjonen til relevante organisasjoner og nordmenn som besøker landet. Overtredelse kan medføre straffeforfølgelse.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er den enkelte reisendes ansvar å ha gyldige reisedokumenter og å gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende bestemmelser for innreise, visum og opphold.

Norske statsborgere må pt. ha visum for innreise til India. Turister kan søke elektronisk om “Indian E-visa”. Informasjon og søknadsskjema finnes på denne nettsiden. Utskrift av bekreftelsen fra indiske myndigheter må tas med på reisen.

Følgende kommer ikke under denne ordningen og må søke om visum på vanlig måte via indisk ambassade:

  • Personer som reiser på offisielle pass og spesialpass
  • Personer som har opphold eller arbeid i India
  • Borgere av pakistansk herkomst

Reisende med diplomatpass på tjenestereise reiser visumfritt.

Oppdatert informasjon om visum til India.

Det er straffbart å bli i India utover visumets gyldighetsperiode. Les nøye på visumetiketten hvor mange dager som er tillatt innenfor visumets gyldighet. Under opphold i India er det Foreign Regional Registration Offices (FRRO) som er rette instans for informasjon om registrering, oppholdstillatelse, forlengelse av visum og lignende; se lenke til søknadsportal hos FRRO.


Helse

Koronaviruset (covid-19): Viruset som hadde sitt utspring i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina, er senere påvist i flere andre land, inkludert i India. Det er påvist tilfeller i et flertall av Indias stater. 

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Ved midnatt den 25. mars ble det innført «lockdown» eller portforbud i hele India. Lockdown har blitt forlenget i flere omganger, sist til og med 31. mai. Fra 4. mai ble det innført enkelte lettelser i deler av landet, avhengig av antall smittetilfeller.

Norske borgere henvises til å søke informasjon fra lokale myndigheter for detaljer om hva som er forbudt og tillatt i de ulike delstatene. Det er innført forbud mot både nasjonal og internasjonal flytrafikk, med unntak for spesielle repatrieringsflyvninger. Alle norske borgere som befinner seg i India oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Dersom du ønsker bistand, kontakt ambassaden i New Delhi, fortrinnsvis på e-post: [email protected] eventuelt telefon +91 11 4136 3200 (betjent kl. 09-17). Er det akutt, kontakt UDs operative senter på +47 23 95 00 00. Norske borgere oppfordres videre til å overholde portforbudet og å holde seg i ro der de er.

I de større byene finnes gode sykehus. Et økende antall personer som oppsøker helsevesenet som følge av koronaviruset vil kunne føre til uforutsigbarhet og endringer i kapasitet og tilbud.

***

Før avreise bør man rådføre seg med lege og følge vaksinasjonsrådene som blir gitt av Folkehelseinstituttet.

I tillegg til de vanlige vaksinene er rabiesvaksine og drikkevaksine mot kolera anbefalt.

Flere deler av India og spesielt de større byene er kraftig luftforurenset. Det er imidlertid stor variasjon gjennom året og mellom områder. Man kan følge utviklingen i luftforurensingen her: Real Time Air Quality Index. Folkehelseinstituttet har publisert en temaside om luftkvalitet og luftforurensning. I perioder med høy luftforurensing anbefales reisende å vurdere å bruke maske og redusere aktiviteter utendørs. Utsatte grupper anbefales å rådføre seg med helsepersonell før utreise.

Det forekommer sykdommer som overføres via mygg, som malaria, zika, dengue, chikungunya og japansk hjernehinnebetennelse, i store deler av India.  Myggstikk kan unngås ved påkledning, myggmidler og myggnett.

God hygiene er viktig for å unngå fordøyelsesinfeksjoner. Man bør være nøye med håndvask og bruke hånddesinfeksjonsmiddel. Frukt og grønnsaker som ikke skrelles bør desinfiseres. Ukokt vann bør verken drikkes eller brukes til tannpuss. Vann i springen bør aldri drikkes.

Ytterligere informasjon og  mer detaljerte helseråd: Center for Disease Control and Prevention.


Praktisk informasjon

Offisielt navn: Republikken India.
Største byer: Delhi (hovedstad), Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad, Bangalore og Lucknow.
Språk: 22 offisielle språk er anerkjent i den indiske grunnloven hvorav de viktigste er hindi, urdu, bengali, punjabi, tamil, telugu og engelsk. Hindi har status som «riksspråk» og forstås i store deler av landet.
Flateinnhold: 3,3 mill km2
Folketall: Ca. 1,4 milliarder
Befolkningsvekst: Ca. 1,2 prosent

India er medlem av blant annet følgende internasjonale/regionale organisasjoner: FN, IAEA, WTO, SAARC og er observatørland i Arktisk råd og i Asean.

Den generelle kriminalitetsrisikoen for utlendinger på kjente
turistdestinasjoner i India er relativt liten, men småkriminalitet som
veskenapping og tyveri er vanlig, spesielt på tog og busser. Det anbefales å låse sovekupeene på tog. Svindelforsøk av turister er heller ikke uvanlig. Man bør utvise vanlig forsiktighet og være oppmerksom på personer som er uvanlig hjelpsomme.

India har meget strenge straffer for besittelse av narkotika.

Utlendinger må kunne identifisere seg på forespørsel og pass bør medbringes (eventuelt kopi).

Indisk eller internasjonalt førerkort må anskaffes dersom man skal kjøre på egenhånd i India. India har venstrekjøring, og trafikkbildet er uoversiktlig. India har et meget høyt antall trafikkulykker.

Dersom man vil reise med drosje, anbefales de som bestilles av hoteller, forhåndsbetalte drosjer som finnes ved flyplassene, eller drosjer bestilt via mobilapper som Uber og Olacabs. Unngå drosjer og auto-rickshawer som stoppes på gaten, særlig etter mørkets frembrudd.

Homoseksualitet ble avkriminalisert i India i 2018 men lovendringen er omstridt, og åpenlyst homofile par er ikke vanlig i det offentlige bildet.

Deler av India rammes til tider av jordskred, oversvømmelser og jordskjelv.

Tidsforskjellen til India er + 3,5 timer ved norsk sommertid og + 4,5 timer ellers i året. Retningsnummer for samtale fra Norge til India er +91. Telefonnettet er stabilt, og det er god mobildekning de fleste steder i landet, særlig i byene. Internettdekningen er overraskende god.

Banker og offentlige kontorer er som regel åpne fra kl. 10 - 17, butikker fra kl. 10 – 20.

Myntenheten er indiske rupee (INR). Visa, Mastercard og American Express er vanlig i butikker og restauranter, og minibanker er lett tilgjengelige også på landsbygda (men ikke alltid i drift). Maksimalt uttak er som regel INR 10.000 av gangen.

Strømstyrken i India er den samme som i Norge: 220 V. Det er imidlertid ustabil strømforsyning i store deler av landet, og strømstyrken kan svinge betydelig. Ømfintlige elektriske apparater blir ofte ødelagt. Stikk-kontakter inneholder ofte en komponent som er kompatibel med norske støpsler – men adapter anbefales.

Nasjonale helligdager er 26. januar («Republic Day»), 15. august (uavhengighetsdagen) og 2. oktober (Mahatma Gandhis fødselsdag). Mange av landets øvrige helligdager er bevegelige. I tillegg finnes det et stort antall lokale helligdager.

Til toppen