Jemen - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Saudi-Arabia

I Jemen hersker det full borgerkrig. Houthi-milits, understøttet av tidligere president Saleh, har den senere tid tatt kontroll over store områder, inkludert hovedstaden Sanaa. En koalisjon ledet av Saudi-Arabia startet en militærkampanje mot opprørerne i mars 2015. Norges offisielle reiseråd fraråder alle reiser til Jemen, og oppfordrer alle norske statsborgere til å forlate landet.

Snarveier:

Reiseråd

Det finnes et reiseråd for Jemen.

Praktisk informasjon

Jemen er et konservativt land, hvor islam spiller en sentral rolle i folks dagligliv. Kvinnene i Jemen går som regel fullt tildekket med fotsid, svart kjortel (abaya) og tildekket ansikt (niqab), men utlendinger er ikke forpliktet til å gå tilsvarende kledd. Det anbefales likevel at begge kjønn kler seg konservativt for å unngå å vekke negativ oppmerksomhet.

Språket i Jemen er en arabisk dialekt som ligger nær opptil klassisk arabisk. Kjennskap til andre språk blant folk flest er begrenset.

Det er vanlig for især menn i Jemen å tygge khat. Khat er klassifisert som narkotisk stoff av norske myndigheter og straffen for å medbringe khat til Norge er tilsvarende høy.

Strømstyrken i Jemen er 220V. Telekommunikasjonene er variable. Mobilnettet er under utvikling med flere leverandører som tilbyr sine tjenester, men fungerer stort sett greit.

Økonomien er kontantbasert. Kredittkort er lite brukt, men aksepteres av større hoteller og bedre restauranter. Minibanker finnes, men flere aksepterer bare lokale kort.

Banker/kontorer er åpne kl. 08.00/09.00 – 13.00, ofte også en periode på ettermiddagen fra 16/17 og utover. Forretninger er åpne til kl. 22.00 men holder stengt midt på dagen. Fredager er alt stengt.

Jemen har følgende faste nasjonale helligdager: 1. januar (nyttår), profetens fødselsdag som varierer med den islamske kalenderen, 1. mai, 22. mai (dagen for nasjonal enhet), 26. september (revolusjonsdagen), 30. november (uavhengighetsdagen). Ellers er det nasjonale helligdager i forbindelse med de religiøse høytidene Eid al-Fitr og Eid al-Adha samt islamsk nyttår.

Tidsforskjellen til Jemen er to timer ved vintertid i Norge, én time ved sommertid i Norge.

Royal Norwegian Embassy
P.O.Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 1) 488 1904
Faks: (+966 1) 488 0854 og (+966 1) 483 3168
E-mail: emb.riyadh@mfa.no

Besøksadresse: Diplomatic Quarter, Riyadh, Saudi Arabia
Åpningstider søndag til torsdag, 08.30-15.40 lokal tid. Stengt fredag og lørdag.


Sikkerhet

Det pågår for tiden full borgerkrig i Jemen. Houthi-bevegelsen (Ansarallah) og dens støttespillere har tatt kontrollen over større områder i landet, inkludert hovedstaden Sanaa. Regjeringsstyrker kjemper derfor aktivt for å vinne tilbake territorier, med hjelp fra en saudisk-ledet militærkoalisjon igangsatt mars 2015.

Konflikten har tatt livet av flere tusen mennesker, og over 80 % av befolkningen er i behov for humanitær assistanse.

Borgerkrigen har i stor grad blitt utnyttet av ulike terrorgrupper, som stadig har sikret kontrollen over nye territorier. AQAP (Al-Qaida på den arabiske halvøy) har etablert et fotfeste i Øst- og Sør-Jemen, hvor det også har vært økende tilstedeværelse av terrorgruppen ISIL.

Terrorangrep har forekommet jevnlig, og risikoen for angrep mot vestlige mål anses som høyst reell. Norges offisielle reiseråd fraråder alle reiser til Jemen, og oppfordrer alle norske statsborgere til å forlate landet.

Ved krisesituasjoner kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på Tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Fra februar 2010 var det ikke lenger mulig å få kjøpt visum ved ankomst flyplassen i Sana’a. Reisende til Jemen må nå ha visum før innreise.

Jemen har ikke ambassade i Norge. Besøkende må ta kontakt med nærmeste jemenittiske ambassade. Jemens ambassade i Haag er ansvarlig for Norge: 
Kontaktinformasjon Jemen ambassade i Haag, Nederland på tlf: + 31 70 365 39 36/7 (kontortid visum: 10.00:13.30), Fax: + 31 70 356 33 12, hjemmeside.

Det presiseres at alle reiser til Jemen frarådes på det sterkeste. 


Helse

Helsetilbud og hygienemessige forhold kan variere. Drikkevann bør kjøpes på flaske. Offentlige sykehus i Jemen preges av beskjedne ressurser, men det finnes private sykehus drevet på kommersiell basis.

Det forekommer malaria ved kysten og ved lengre opphold bør man vurdere å ta malaria-tabletter. Folkehelseinstituttet har oppdatert informasjon. Alle reisende anbefales å kjøpe en reiseforsikring som dekker alle helseutgifter.