Pakistan - reiseinformasjon

I deler av Pakistan er sikkerhetssituasjonen meget utfordrende, men det er store lokale variasjoner. Landet har de senere år vært rammet av en rekke terroranslag. I noen områder forekommer det jevnlig politisk og sekterisk motivert vold. Enkelte byer har høy kriminalitet, inkludert voldelig kriminalitet.

Snarveier:

Reiseråd

Det finnes et reiseråd for Pakistan.

Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Pakistan er +92. Telefonnettet er relativt stabilt.

Tidsforskjellen mellom Pakistan og Norge er + 4 timer (tre timer norsk sommertid). 

Strømstyrken er 220 volt. Stabilisator bør benyttes for datautstyr etc. da spenningen er ustabil. Landet preges av hyppige strømutkoplinger, i Islamabad gjerne en time fire-seks ganger per dag. Strømmen i distriktene koples ut enda oftere.

Det er god GSM-dekning i urbane strøk og dekningsområdet og kapasiteten i nettet økes stadig også utenfor byene. Norske GSM-telefoner fungerer stort sett. NB! Ikke kontantkort! Myntenheten er rupi (PKR). PKR 100 = NOK 7,8 pr juni 2015.

Av kredittkort er Visa og Mastercard gangbare, og i de største byene er det minibanker som kan benyttes (i Islamabad: CityBank og Standard Chartered). Kredittkort kan også brukes på hotellene og i større forretninger (ofte med 2,5-3,5 prosent av kjøpesummen i gebyr), men er stort sett ubrukelig som betalingsmiddel utenfor storbyene.

USD i kontanter kan veksles raskt ved ulike vekslingskontorer som holder bedre kurs enn bankene.

Offentlige kontorer har åpent mandag–torsdag samt halv dag fredag. Butikkenes åpningstider varierer, men stort sett har butikkene åpent lenge om kveldene.

De lokale, religiøse høytidene er bevegelige, tilpasset månefasene, som f.eks. Eid-høytidene. Eid-ul-Fitr avslutter fastemåneden ramadan og er muslimenes fremste høytid. Eid-ul-Azha er ca. to måneder senere. Høytidene beveger seg bakover med ca. elleve dager per år. Andre høytidsdager: 23. mars (Pakistan Day), 14. august (uavhengighetsdag), 6. september (Quaid-e-Azam Day), 9. november (Iqbal Day) og 25. desember (Jinnahs fødselsdag).

Klima i hovedstaden: Sommeren fra mai til september er til dels ubehagelig varm med temperaturer godt over 40 grader om dagen og lite nedkjøling om natten. Monsunen inntreffer i perioden juli – september. Temperaturen synker da gjerne noe, men fuktigheten er meget høy. Vinteren fra desember til februar har til dels kjølige netter og temperaturen kan falle helt ned mot frysepunktet og under frysepunktet. Fyring er påkrevd. På dagtid kan det imidlertid være opp mot 20 grader. Det faller endel vinterregn midt i perioden.

Temperaturen er ved alle årstider høyere i Lahore og Karachi. I fjellområdene i nord er det langt kjøligere, og i høyden er det skikkelig vintervær.

Flaskevann anbefales. Importert og bra lokalt drikkevann på flaske fås kjøpt i forretninger. Annet vann må kokes i minst 20 minutter.

All frukt og grønnsaker som ikke skal kokes legges i desinfiserende væske (milton eller kaliumpermaganat) og skylles deretter i flaskevann/kokt vann. Kjøtt bør gjennomstekes/kokes.

Det anses som trygt å spise på restaurantene på de større hotellene, likeledes velrenommerte spisesteder i de større byene. Alkohol kan ikke bringes inn i Pakistan.

Praktisering av ”purdah” (skille mellom kvinner og menn) er utbredt, særlig på landsbygda og spesielt i Khyber Pakhtwunkha, Fata (Federally Administered Tribal Areas) og Baluchistan. Derfor er det få kvinner å se ute på offentlige steder og markeder. Det anbefales å be om tillatelse før man fotograferer mennesker.

Pakistanerne har ulik etnisk bakgrunn og ikke noe felles morsmål. De mest utbredte språkene tilhører den indoeuropeiske språkfamilien. Det nasjonale språket er urdu, som ifølge grunnloven erstattet engelsk som offisielt språk fra 1988. Dette har imidlertid ikke skjedd. Engelsk blir ofte benyttet av sentralregjering og administrasjon og har fremdeles en solid posisjon blant velutdannede pakistanere. Øvrige regionale språk: punjabi, sindhi og pashto.

I den varme årstiden fra april til oktober bør man sørge for å ta med seg lett og luftig bekledning. Vintermånedene; november, desember, januar, februar kan ha kalde kvelder og netter og en varm jakke/sjal kan komme godt med. Husene er kalde og har ikke alltid god oppvarming.

Kvinner bør kle seg med løstsittende heldekkende gevanter og alltid ha et sjal (dupatta) for hånden. Pakistan har de senere år beveget seg i en mer konservativ retning også i klesveien. Utenlandske kvinner anbefales å vise hensyn mht. klesdrakt. Menn bør vanligvis gå kledd i lange bukser, men kan ha ¾ lange shorts og t-skjorter som fritidsantrekk.


Sikkerhet

USA og Storbritannia har på sine hjemmesider informert deres statsborgere om mulige terrorangrep mot bl.a. Marriott Hotel, Monal restaurant i Pir Sohawa Road i Margalla Hills og Kohsar Market I sektor F6/2, Islamabad. Norske borgere anbefales å begrense besøk til disse og lignende steder inntil videre.

I deler av Pakistan er sikkerhetssituasjonen meget utfordrende, men det er store lokale variasjoner. Landet har de senere år vært rammet av en rekke terroristanslag. I noen områder forekommer det jevnlig politisk og sekterisk motivert vold. Enkelte byer har høy kriminalitet, inkludert voldelig kriminalitet.

Det pågår større militæroperasjoner mot ekstremister i deler av landet. Sikkerhetssituasjonen varierer i ulike deler av landet og er fortsatt klart verst i Baluchistan, i stammeområdene, deler av Khyber Pakhtunkhwa og i storbyen Karachi.

Den norske ambassaden i Pakistan ligger i hovedstaden Islamabad.

Adressen er:
House No. 25, Street No. 19, Sector F-6/2
Postadressen er P.O. Box 1336, Islamabad, Pakistan
Telefon sentralbord:  +92-51-2077700
Faks: +92-51-2279726  / +92-51-2279729
E-post: emb.islamabad@mfa.no

Ambassaden har honorære konsulater i Lahore og Karachi -  
Konsulatet i Karachi:
12 Standard Chartered Bank Chambers
I. I. Chundrigar Road
Karachi - 74000 
Telefon: +92 21 241 5697 / +92 21 241 4884
Telefaks: +92 21 241 2046
Konsul: Mr. Muhammad Moonis

Konsulatet i Lahore:
Associated House
Building No. 2, Floor No. 2,
7 Egerton Road
Lahore-54000
Telefon: +92 42-3630 1315
Telefaks:  +92 42-3630 1316
E-post: rnc.lahore@gmail.com
Konsul: Ms. Naveen Fareed

Sikkerhetssituasjonen er spesielt dårlig i stammeområdene, Khyber Pakhtunkhwa, Baluchistan og storbyen Karachi. Også hovedstaden Islamabad ble for noen år tilbake rammet av flere større terrorangrep, også vestlige mål ble rammet.

Kirker, moskeer og andre religiøse tilholdssteder er yndede mål for dem som ønsker å bidra til sekterisk splid, og reisende bør unngå disse spesielt under høytider hvor mange mennesker er samlet.

Ulike former for vinningskriminalitet forekommer, spesielt i de store byene. Kredittkortsvindel, lommetyveri, ran og annen gatekriminalitet er ikke uvanlig.

Det er betydelig narkotikakriminalitet i Pakistan. Det er meget strenge straffer for besittelse av narkotika og det idømmes dødsstraff i enkelte alvorlige narkotikasaker.

Kidnapping mot løsepenger er ikke uvanlig, men utlendinger er sjelden målet. Karachi er en spesielt voldelig by med et høyt antall drap hver eneste uke.

Det er venstrekjøring i Pakistan. Trafikkbildet er uoversiktlig og mange steder kaotisk. Hyppigheten av trafikkulykker er høy, og mange omkommer i trafikken. Når det er våt veibane eller tåke, skjer det alvorlige trafikkulykker. Dårlig vedlikehold og mangelfulle sikkerhetsrutiner har ført til alvorlige ulykker med tog og fly.

Politisk uro og demonstrasjoner forekommer ofte. Stort sett går disse fredelig for seg, men det hender at det utarter og at folk blir skadd eller drept. Store menneskeansamlinger er attraktive mål for dem som ønsker å gjennomføre terrorangrep, og reisende rådes til å unngå store folkemengder. Det hender at mobilnettet deaktiveres uten forvarsel i områder hvor det er større demonstrasjoner.

Kvinner kan oppleve uønsket oppmerksomhet og trakassering. Det er store forskjeller fra sted til sted, men generelt sett rådes kvinnelige reisende til å kle seg konservativt (unngå knekorte skjørt eller shorts, utringning og tettsittende klær).

Ellers bør kvinner utvise forsiktighet og unngå å ferdes alene om kvelden.

Uansett legning er det ikke rom for å vise romantiske følelser i det offentlige rom. Homofile holder som regel sin legning skjult for ikke å pådra seg negativ oppmerksomhet som i ytterste konsekvens kan utgjøre en sikkerhetstrussel. Det kan idømmes lange fengselsstraffer for praktisering av homofil seksualitet.

Pakistan ligger i en høyrisikosone for jordskjelv. Det forekommer ofte mindre skjelv. De mest utsatte områdene for slike hendelser er i nord og vest. Mange bygninger har ingen jordskjelvsikring.

Monsuntiden strekker seg normalt fra juli til september. Enkelte veistrekninger kan være uframkommelige under deler av monsuntiden. De mest utsatte områdene er i øst og sørøst.

Pakistan rammes nesten årlig av flom. Sindh-provinsen er spesielt utsatt. Kysten rammes tidvis av sykloner og tropiske stormer.

Norske borgere som skal oppholde seg i kortere eller lengre tid i Pakistan oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring ved alle reiser og opphold i Pakistan.

Lokale nødnumre: Nødtjenester (prøv dette først) - 112, politi - 15, lege/ambulanse - 115 eller 1122, brann - 16, veiinformasjon og veihjelp - 1915.

En detaljert tabell over nødnummer i forskjellige byer og tjenester finner du her.

I krise og nødsituasjon oppfordres publikum til å kontakte ambassaden. 
Telefon sentralbord: +92-51-2077700. Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Norske borgere trenger visum for innreise og opphold i Pakistan med mindre man reiser på offisielt pass (service- eller diplomatpass).

Visum må skaffes før innreise til Pakistan og kan ikke ordnes på grenseoverganger/flyplasser.

Vær oppmerksom på at enkelte områder i Pakistan krever spesiell innreisetillatelse.

Nordmenn på reise i Pakistan bør også spesielt merke seg at det er straffbart å være i landet utover visumets gyldighetsperiode. I slike tilfeller kreves også utreisetillatelse fra Pakistan som erfaringsmessig er en lang prosess og som dessuten medfører et straffegebyr basert på antall dager visumet er "oversittet".

Kontakt den pakistanske ambassaden i Oslo i god tid før avreise for visum og mer informasjon.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige.


Helse

Den beste måten å holde seg frisk på i Pakistan er å utvise sunn fornuft og ta alminnelige forholdsregler. Det henvises til Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet.

Det offentlige helsetilbudet i Pakistan har gjennomgående lav standard. For alvorligere sykdomstilfeller anbefales om mulig utreise, da sykehusstandarden ikke er god i europeisk målestokk. Et relativt nytt sykehus i Islamabad, ”Shifa International”, har god standard og kan være et godt alternativ.

Før utreise bør man oppdatere diverse vaksiner. Ta kontakt med helsepersonell i Norge i god tid før avreise til Pakistan for vurdering av vaksinasjon. Kvaliteten på medisiner er varierende i Pakistan. Personer som er avhengig av spesielle medisiner bør derfor ta med disse fra Norge.

Det anbefales å ta kontakt med pakistanske myndigheter for informasjon om spesielle restriksjoner på ulike type medisiner. 

Mage- og tarminfeksjoner er vanlig, særlig før man venner seg til den lokale bakteriefloraen.