Pakistan - reiseinformasjon

I deler av Pakistan er sikkerhetssituasjonen meget utfordrende, men det er store lokale variasjoner. Landet har de senere år vært rammet av en rekke terroranslag. I noen områder forekommer det jevnlig politisk og sekterisk motivert vold. Enkelte byer har høy kriminalitet, inkludert voldelig kriminalitet.

Snarveier:

Reiseråd

Det finnes et reiseråd for Pakistan.

Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Pakistan er +92. Telefonnettet er relativt stabilt.

Tidsforskjellen mellom Pakistan og Norge er + 4 timer (tre timer norsk sommertid). 

Strømstyrken er 220 volt. Stabilisator bør benyttes for datautstyr etc. da spenningen er ustabil. Landet preges av hyppige strømutkoplinger, i Islamabad gjerne en time fire-seks ganger per dag. Strømmen i distriktene koples ut enda oftere.

Det er god GSM-dekning i urbane strøk og dekningsområdet og kapasiteten i nettet økes stadig også utenfor byene. Norske GSM-telefoner fungerer stort sett. NB! Ikke kontantkort! Myntenheten er rupi (PKR). PKR 100 = NOK 7,8 pr juni 2015.

Av kredittkort er Visa og Mastercard gangbare, og i de største byene er det minibanker som kan benyttes (i Islamabad: CityBank og Standard Chartered). Kredittkort kan også brukes på hotellene og i større forretninger (ofte med 2,5-3,5 prosent av kjøpesummen i gebyr), men er stort sett ubrukelig som betalingsmiddel utenfor storbyene.

USD i kontanter kan veksles raskt ved ulike vekslingskontorer som holder bedre kurs enn bankene.

Offentlige kontorer har åpent mandag–torsdag samt halv dag fredag. Butikkenes åpningstider varierer, men stort sett har butikkene åpent lenge om kveldene.

De lokale, religiøse høytidene er bevegelige, tilpasset månefasene, som f.eks. Eid-høytidene. Eid-ul-Fitr avslutter fastemåneden ramadan og er muslimenes fremste høytid. Eid-ul-Azha er ca. to måneder senere. Høytidene beveger seg bakover med ca. elleve dager per år. Andre høytidsdager: 23. mars (Pakistan Day), 14. august (uavhengighetsdag), 6. september (Quaid-e-Azam Day), 9. november (Iqbal Day) og 25. desember (Jinnahs fødselsdag).

Klima i hovedstaden: Sommeren fra mai til september er til dels ubehagelig varm med temperaturer godt over 40 grader om dagen og lite nedkjøling om natten. Monsunen inntreffer i perioden juli – september. Temperaturen synker da gjerne noe, men fuktigheten er meget høy. Vinteren fra desember til februar har til dels kjølige netter og temperaturen kan falle helt ned mot frysepunktet og under frysepunktet. Fyring er påkrevd. På dagtid kan det imidlertid være opp mot 20 grader. Det faller endel vinterregn midt i perioden.

Temperaturen er ved alle årstider høyere i Lahore og Karachi. I fjellområdene i nord er det langt kjøligere, og i høyden er det skikkelig vintervær.

Flaskevann anbefales. Importert og bra lokalt drikkevann på flaske fås kjøpt i forretninger. Annet vann må kokes i minst 20 minutter.

All frukt og grønnsaker som ikke skal kokes legges i desinfiserende væske (milton eller kaliumpermaganat) og skylles deretter i flaskevann/kokt vann. Kjøtt bør gjennomstekes/kokes.

Det anses som trygt å spise på restaurantene på de større hotellene, likeledes velrenommerte spisesteder i de større byene. Alkohol kan ikke bringes inn i Pakistan.

Praktisering av ”purdah” (skille mellom kvinner og menn) er utbredt, særlig på landsbygda og spesielt i Khyber Pakhtwunkha, Fata (Federally Administered Tribal Areas) og Baluchistan. Derfor er det få kvinner å se ute på offentlige steder og markeder. Det anbefales å be om tillatelse før man fotograferer mennesker.

Pakistanerne har ulik etnisk bakgrunn og ikke noe felles morsmål. De mest utbredte språkene tilhører den indoeuropeiske språkfamilien. Det nasjonale språket er urdu, som ifølge grunnloven erstattet engelsk som offisielt språk fra 1988. Dette har imidlertid ikke skjedd. Engelsk blir ofte benyttet av sentralregjering og administrasjon og har fremdeles en solid posisjon blant velutdannede pakistanere. Øvrige regionale språk: punjabi, sindhi og pashto.

I den varme årstiden fra april til oktober bør man sørge for å ta med seg lett og luftig bekledning. Vintermånedene; november, desember, januar, februar kan ha kalde kvelder og netter og en varm jakke/sjal kan komme godt med. Husene er kalde og har ikke alltid god oppvarming.

Kvinner bør kle seg med løstsittende heldekkende gevanter og alltid ha et sjal (dupatta) for hånden. Pakistan har de senere år beveget seg i en mer konservativ retning også i klesveien. Utenlandske kvinner anbefales å vise hensyn mht. klesdrakt. Menn bør vanligvis gå kledd i lange bukser, men kan ha ¾ lange shorts og t-skjorter som fritidsantrekk.


Sikkerhet

Det hviler alltid et personlig ansvar for å ivareta egen sikkerhet på alle reiser utenlands.

Det anbefales reisende, før reisen påbegynnes, alltid å fremskaffe oppdatert informasjon vedrørende sikkerhetssituasjonen i det området som skal besøkes. Det anbefales videre å følge de råd og anvisninger som er gitt av landets egne myndigheter samt av norske myndigheter.

Utenriksdepartementet har utferdiget reiseråd for Pakistan.

Ambassaden anbefaler at det utvises aktsomhet på reiser i deler av Pakistan. Det henvises også til Reiseinformasjon for Pakistan som gir opplysninger vedrørende praktiske ting ved reise og opphold i Pakistan.

Ambassaden anbefaler ikke reiser til følgende områder:

  • Sikkerhetssituasjonen er spesielt dårlig i stammeområdene, Khyber Pakhtunkhwa (KPK), Baluchistan og storbyen Karachi.

Terrortrusselen: Terrortrusselen i Pakistan er både reell og tilstede. Sikkerhetssituasjonen kan endre seg raskt.

Historisk sett har terrorrelaterte hendelser avtatt noe siden 2014. I deler av Pakistan er sikkerhetssituasjonen meget utfordrende. Det er store lokale variasjoner. Landet har de senere år vært rammet av en rekke store og små terroristanslag. I noen områder forekommer det jevnlig politisk og sekterisk motivert vold. I enkelte byer er det høy kriminalitet som også inkluderer voldelig kriminalitet.

Det pågår militæroperasjoner rettet mot ekstremister i deler av landet. Sikkerhetssituasjonen varierer i ulike deler av Pakistan og er fortsatt mest prekær i Baluchistan, i stammeområdene, samt deler av Khyber Pakhtunkhwa.

Kriminalitet: Det finnes en viss fare for kidnapping av utlendinger og især vestlige i Pakistan.

Naturkatastrofer: Pakistan ligger i en høyrisikosone når det gjelder jordskjelv, og det forekommer ofte mindre skjelv.

De mest utsatte områdene for slike hendelser liger i nord og vest. Ofte har bygninger ingen eller dårlig jordskjelvsikring.

Det siste store jordskjelvet var 26. oktober 2015. Dette målte ca. 7,5 på Richters-skala.

Det er også en viss fare for jordskred og oversvømmelse i deler av Pakistan ved kraftig nedbør.

Reiseforsikring: Det anbefales på det sterkeste at det tegnes utvidet reiseforsikring ved reiser til Pakistan.

Trafikk: Ambassaden anbefaler ikke bruk av lokal taxi. Ved behov for transport anbefales det at det benyttes leiebil med sjåfør fra et anerkjent bilutleiefirma eller fra hoteller.

Reiseregistrering: Ambassaden anbefaler alle uavhengig av reisens varighet og sted om å registrer seg på reiseregistrering.no/.

Nødsituasjoner: I en nødsituasjon vil det være situasjonsavhengig om ambassaden i Islamabad kan være behjelpelig overfor norske borgere og eventuelt hvor fort slik hjelp vil kunne bli gitt. Dette gjelder spesielt i områdene nevnt tidligere i artikkelen.

Det gjøres oppmerksom på at mobilnettet lokalt ofte er fraværende under større kriser og demonstrasjoner i Pakistan.

Kontaktinformasjon: Den norske ambassaden i Islamabad - telefon +92 51 207 7700. Telefonen besvares i kontortiden, mandag til torsdag 0800 – 1600 samt fredag fra 0800 – 1300.

Utenom kontortid og på helg- og helligdager, besvares samme nummer av Utenriksdepartementets operative senter i Oslo. Senteret er bemannet 24/7.

Direktenummer til Utenriksdepartementets operative senter i Oslo er +47 23 95 00 00.

E-post: emb.islamabad@mfa.no

Ambassaden har honorære konsulater i Lahore og Karachi:

Generalkonsulatet i Karachi: (fra 5. juni 2017)
C-44, Block: 2, Clifton
Near Fatima Jinnah Park
Karachi
Telefon: +92 21 3529 2845-47
E-post: norwayconsulat@yahoo.com
Generalkonsul: Ms. Sharmeen Obaid Chinoy

Konsulatet i Lahore:
Associated House
Building No. 2, Floor No. 2,
7 Egerton Road
Lahore-54000
Telefon: +92 42-3630 1315
Telefaks: +92 42-3630 1316
E-post: rnc.lahore@gmail.com
Konsul: Ms. Naveen Fareed


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger visum for innreise og opphold i Pakistan med mindre man reiser på offisielt pass (service- eller diplomatpass).

Visum må skaffes før innreise til Pakistan og kan ikke ordnes på grenseoverganger/flyplasser.

Vær oppmerksom på at enkelte områder i Pakistan krever spesiell innreisetillatelse.

Nordmenn på reise i Pakistan bør også spesielt merke seg at det er straffbart å være i landet utover visumets gyldighetsperiode. I slike tilfeller kreves også utreisetillatelse fra Pakistan som erfaringsmessig er en lang prosess og som dessuten medfører et straffegebyr basert på antall dager visumet er "oversittet".

Kontakt den pakistanske ambassaden i Oslo i god tid før avreise for visum og mer informasjon.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter er gyldige.


Helse

Den beste måten å holde seg frisk på i Pakistan er å utvise sunn fornuft og ta alminnelige forholdsregler. Det henvises til Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet.

Det offentlige helsetilbudet i Pakistan har gjennomgående lav standard. For alvorligere sykdomstilfeller anbefales om mulig utreise, da sykehusstandarden ikke er god i europeisk målestokk. Et relativt nytt sykehus i Islamabad, ”Shifa International”, har god standard og kan være et godt alternativ.

Før utreise bør man oppdatere diverse vaksiner. Ta kontakt med helsepersonell i Norge i god tid før avreise til Pakistan for vurdering av vaksinasjon. Kvaliteten på medisiner er varierende i Pakistan. Personer som er avhengig av spesielle medisiner bør derfor ta med disse fra Norge.

Det anbefales å ta kontakt med pakistanske myndigheter for informasjon om spesielle restriksjoner på ulike type medisiner. 

Mage- og tarminfeksjoner er vanlig, særlig før man venner seg til den lokale bakteriefloraen.