Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Polen - reiseinformasjon

Polen innførte epidemisk unntakstilstand lørdag 21. mars. Til og med 12. juni kan ikke utenlandske statsborgere reise inn i Polen med mindre de har gyldig oppholds- eller arbeidstillatelse, eller tar utdanning i Polen. Denne perioden kan bli forlenget. For informasjon om innreise og koronavirus, se punktene Innreise og Helse under.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 15. MAI - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til og med 20. august.

Snarveier:


Innreise og helse

Koronavirus (covid-19): Alle internasjonale flyvninger til og fra Polen er kansellert, i første omgang fram til 6. juni. Det polske flyselskapet LOT har kunngjort at de tidligst vil starte sine flyvninger 14. juni. Internasjonale togavganger er kansellert inntil videre.

Man kan forlate Polen i bil, forutsatt at grensen til landet man reiser inn i er åpen. Reiseinformasjon om nabolandene finner du her. Det går også ferger mellom Polen og Sverige. Informasjon om avganger finnes på Polferries, Stena Line og TT lines‘ nettsider.

EU- og EØS-borgere, deres barn og ektefeller kan reise i transitt gjennom Polen, forutsatt at man forlater landet innen tolv timer etter innreise.

Innreiserestriksjoner: Polen har innført restriksjoner på innreise. I tillegg til polske statsborgere kan følgende grupper reise inn:

 • Personer med fast eller midlertidig oppholdstillatelse i Polen
 • Personer med arbeidstillatelse i Polen eller som kan dokumentere at de jobber i Polen
 • Personer som tar utdanning i Polen
 • EU/EØS-borgere som reiser i transitt gjennom Polen (se detaljer over)
 • Personer hvis ektefelle, barn eller foresatt(e) er polske statsborgere
 • Reisende med diplomatpass
 • Innehavere av polakk-kort
 • Sjåfører av godstransport
 • Grensevakten kan i helt spesielle tilfeller gjøre unntak fra innreiserestriksjonene

Innreiserestriksjonene gjelder til 12. juni. Perioden kan bli forlenget. Se mer informasjon om reiserestriksjoner på polsk grensevakts (polsk) nettsider.

Dersom man skal til Polen i jobbsammenheng og er usikker på om arbeidsforholdet gir rett til innreise, anbefaler vi at arbeids- eller oppdragsgiver kontakter polsk grensevakt.

Karantenebestemmelser: Alle som ankommer Polen fra utlandet skal sitte 14 dager i karantene. Alle som bor i samme husstand som en person i karantene skal også sitte i karantene. Ved innreise til Polen vil du måtte oppgi informasjon om hvor du vil tilbringe karanteneperioden. Politiet sjekker i en del tilfeller at karantenen overholdes.

Unntak fra karantenekravet gjøres for

 • Sjåfører av godstransport
 • Diplomater
 • Personer som reiser i arbeids- eller studiesammenheng er som hovedregel unntatt karantene. Man må kunne dokumentere at man har et arbeidsforhold eller studieplass. Endelig beslutning om karanteneunntak tas av grensevakten.

Se mer informasjon om karantenebestemmelsene på polsk grensevakts nettside (polsk).

Restriksjoner av hensyn til smittevernet: Det er påbudt å dekke munn og nese når man befinner seg utenfor hjemmet. Bruk av maske anbefales, men man kan også benytte skjerf eller et annet tøystykke. Alle, inkludert familiemedlemmer, skal gå minst to meter fra hverandre på gata, og bortsett fra familier kan man ikke gå flere enn to sammen. Den enkelte er ansvarlig for å holde seg oppdatert på gjeldende regler samt å overholde disse. Brudd på regelverket kan bøtelegges. Se mer informasjon på den polske regjeringens nettside (engelsk).

Butikker, kjøpesentre, restauranter og hoteller kan holde åpent, med en del begrensninger av hensyn til smittevernet. Kinoer, teatre og treningsstudioer er stengt.

Ved sykdom: Dersom man har symptomer som feber, hoste, eller pusteproblemer bør man umiddelbart:

eller

 • Søke medisinsk hjelp på infeksjonsmedisinsk avdeling hvor medisinsk personell bestemmer hvilke prosedyrer som skal følges

Nordmenn i Polen bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg og følge den polske regjeringens anbefalinger (engelsk).

I tillegg kan man kontakte krisetelefon angående håndtering av koronavirsinfeksjon på telefonnummer – 800 190 590 (man vil først få informasjon på polsk, deretter engelsk).

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådetble opprettet 14. mars og gjelder nå fram til 20. august.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er ikke visumplikt for nordmenn i Polen. Mange land i Europa har innført grensekontroll der man tidligere kunne reise uten pass, dette gjelder også i Norden. Gyldig pass som reisedokument er nødvendig. Pass er også det eneste gyldige identifikasjonsdokument for norske borgere.

For opphold over tre måneders varighet må det søkes tillatelse. For mer informasjon om lengre opphold, ta kontakt med Polens ambassade i Oslo:

Olav Kyrres Plass 1
0244 Oslo
Tel: (0047) 24 110 850/851
Fax: (0047) 22 444 839
E-post: mailto:[email protected]
Ambassadens nettsider

Eller det polske utlendingsdirektoratet:

Ul. Koszykowa 16
00-564 Warszawa
Tel: 0048 22 601 74 02
Fax: 0048 22 601 74 13
http://www.udsc.gov.pl/

Du kan også lese mer om hvor og hvordan du registrerer et opphold på over tre måneder i Polen. Gå inn på siden til ditt område/by for mer informasjon om hvordan du registrerer deg. 

Sikkerhet

Det er ikke mange problemer med sikkerhet for tilreisende til Polen. Skulle en likevel utsettes for ubehagelige overraskelser, er det viktig å være klar over rettighetene iht. EØS-avtalen og å ha nødvendig reiseforsikring. Reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler. Les mer om dette under generelle råd til reisende.

Kriminaliteten i Polen ligger generelt på samme nivå som i andre europeiske land. Det er imidlertid alltid lurt å utvise aktsomhet, særlig på togstasjoner og andre steder der mange mennesker samles. Voldskriminalitet forekommer sjelden, men man bør likevel unngå spesielt utsatte steder, særlig på kvelds- og nattestid. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer verdisaker som penger, pass, mobiltelefon osv. Safen på hotellet bør benyttes.

Hele 97 prosent av befolkningen oppfatter seg selv som polakker og 95 prosent er katolikker. Denne etniske homogeniteten kan enkelte steder by på utfordringer for personer med en annen bakgrunn. Ombudsmannen for menneskerettigheter, media og menneskerettighetsorganisasjoner har rapportert om en økning i tilfeller av verbale og fysiske angrep mot muslimer, roma og mennesker med afrikansk opphav i Warszawa, Białystok, Gdansk og Wrocław de siste årene.

Sikkerheten på veiene i Polen er lavere enn vi er vant til i Norge. Mange veier holder dårlig standard og veibelysning mangler ofte. Kjørestilen er mer aggressiv enn i Norge, og ulykkestallene er høye. Det anbefales for gående å være ekstra årvåkne ved fotgjengeroverganger, da det ikke er vanlig å stoppe for fotgjengere. Syklister må bruke lys både foran og bak om kvelden.

Nødtelefoner: nød 112, politi 997, brann 998, ambulanse 999, veihjelp 954, Euroalarm København +45 701 52 500, SOS København +45 701 05 050

Områdene langs de store elvene (Wisla og Odra), samt kystområdet rundt Gdansk og Slupsk, kan rammes av flom og oversvømmelser, særlig ved store nedbørsmengder eller når snø smelter. Det forekommer også svært kraftig uvær som forårsaker ulykker og materielle skader. Snøskred i fjellene kan også forekomme. Det er viktig å følge anvisninger og anbefalinger fra lokale myndigheter.

Offisiell polsk nødtelefon for turister:(+48) 22 278 77 77 (fra fasttelefon) eller (+48) 608 599 999 (fra mobil). Man kan også sende epost: [email protected] eller Skype: cc.poland.travel.

Nødtelefonen er betjent hver dag (unntatt offentlige helligdager) mellom kl. 08:00-18:00 (fra 08:00-22:00 mellom 1. juni og 30. september).

Konsulentene kan bistå turister i nødsituasjoner, som ved tap av dokumenter, sykdom og trafikkulykker, samt med informasjon om turistattraksjoner, kultur, sport, restauranter og overnatting. Konsulentene snakker polsk, engelsk, tysk og russisk.

Husk reiseforsikring og europeisk helsetrygdekort.

Vann fra springen anbefales ikke til drikkevann av mange. Lokale offentlige sykehus og akuttmottak kan ha lavere standard enn i Skandinavia. Standarden på tjenester hos leger og tannleger er god.

Praktisk informasjon

Myntenheten i Polen er zloty. De fleste kredittkort kan anvendes. Minibanker utbredt i byer og tettsteder.

Normale åpningstider for bank: 09.00-17.00, lørdag til 13.00, butikker: 09.00-19.00, lørdag til 14.00, kjøpesentre: 10.00-20.00/22.00, ofte også søndagsåpent, offentlige kontorer: 08.00-16.00.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 2. påskedag, 1. mai, 3. mai, Corpus Christi (torsdag ti dager etter påske), 15. august, 1. november, 11. november, 1. og 2. juledag.

Strømnettet holder 220 volt. God GSM-dekning i mesteparten av landet.

Norwegian, Ryanair og Wizzair tilbyr daglige, direkte flygninger mellom flere polske og norske byer.

Flytilbudet innenriks samt jernbanenettet og store deler av hovedveinettet er godt utbygd. Langdistansebusser går mellom de fleste byer og turistsenter.

For informasjon om bompenger gå til polske tollmyndigheters nettsider.

Drosje fra Chopina flyplass til Warszawa sentrum koster 30-50 zloty. Drosjer er pålagt å bruke taksameter.

Det er ingen tidsforskjell til Norge.

45 prosent av befolkningen oppgir å snakke minst ett fremmedspråk, og 25 prosent snakker engelsk. Folk er generelt vennlige og hjelpsomme overfor utlendinger.

Polakker er mer formelle i opptreden og talemåte enn nordmenn, og De-formen (Pan/Pani) brukes konsekvent i formelle sammenhenger og blant mennesker man ikke kjenner. Man håndhilser og presenterer seg med navn som i Norge. Venner hilser og tar avskjed ved å kysse hverandre tre ganger på kinnet. Det er ikke uvanlig at eldre menn kysser kvinner på hånden som hilsen. Man hilser god dag (dzień dobry) når man går inn i et rom/butikk/garderobe/heis/venterom og hilser farvel (do widzenia) når man går ut.

I jobbsammenheng er kleskoden formell. Polakker pynter seg gjerne for å gå i operaen, teater o.l.   

Nasjonal stolthet, landets historie og religion spiller en større rolle i polakkers bevissthet enn hos de fleste nordmenn.

Polske lover og regler bør ikke by på spesielle utfordringer for en tilreisende nordmann. Korrupsjon forekom i større grad tidligere, men her har holdningene i samfunnet endret seg betydelig.

For utvidet reiseinformasjon til Polen les mer på Poland.travel.

Til toppen