Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Polen - reiseinformasjon

Polen innførte epidemisk unntakstilstand fra og med lørdag 21. mars. Utenlandske statsborgere kan ikke lenger reise inn i Polen fra og med søndag 15. mars, med mindre de har gyldig oppholdstillatelse. Dette betyr også at transitt for utlendinger gjennom Polen ikke er mulig. For informasjon om innreise og koronavirus, se under punktet Innreise og helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 14.03.20. GJELDER TIL 14.04.20

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

 

Snarveier:


Innreise og helse

Koronavirus (covid-19): Polen innførte unntakstilstand fra og med lørdag 14. mars og utenlandske statsborgere kan ikke lenger reise inn i Polen fra og med søndag 15. mars, med mindre de har gyldig oppholdstillatelse. Innreiseforbudet er forlenget til 13. april.

Internasjonale tog- og flyforbindelser er kansellert. Det polske flyselskapet Lot har imidlertid tilgjengelige billetter til Norge, men krever at ambassaden går god for at den som bestiller vil slippe inn i Norge. Se mer informasjon om hvordan du kan bestille billetter på ambassadens hjemmeside. Man kan fortsatt forlate Polen i bil, forutsatt at grensen til landet man reiser inn i er åpen. Du finner reiseinformasjon om nabolandene på UDs reiseinformasjonssider.

Alle som ankommer Polen fra utlandet vil bli satt i karantene i to uker.

Grensestengningen innebærer at det ikke er mulig med transitt gjennom Polen.

Butikker, med unntak av matbutikker og apoteker, holdes stengt minimum til 13. april. Det samme gjelder klubber, barer og restauranter. Det er innført forbud mot å gå ut, bortsett fra nødvendige ærender som å gå på jobb, handle, dra til legen og lufte hunden. Bortsett fra familier skal man ikke gå sammen flere enn to og to. Lekeplasser og en del parker i byene er stengt.

Det er bekreftet tilfeller av koronavirus i Polen. Helsedepartementet følger situasjonen nøye og informerer fortløpende om situasjonen.

Dersom man har symptomer som feber, hoste, eller pusteproblemer, bør man umiddelbart:

  • Søke medisinsk hjelp på infeksjonsmedisinsk avdeling hvor medisinsk personell bestemmer hvilke prosedyrer som skal følges.

Nordmenn i Polen bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg og følge helsedepartementets anbefalinger på (engelsk).

I tillegg kan man kontakte krisetelefon angående håndtering av koronavirsinfeksjon på telefon nummer - 800 190 590.

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang til 14. april.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er ikke visumplikt for nordmenn i Polen. Mange land i Europa har innført grensekontroll der man tidligere kunne reise uten pass, dette gjelder også i Norden. Gyldig pass som reisedokument er nødvendig. Pass er også det eneste gyldige identifikasjonsdokument for norske borgere.

For opphold over tre måneders varighet må det søkes tillatelse. For mer informasjon om lengre opphold, ta kontakt med Polens ambassade i Oslo:

Olav Kyrres Plass 1
0244 Oslo
Tel: (0047) 24 110 850/851
Fax: (0047) 22 444 839
E-post: mailto:[email protected]
Ambassadens nettsider

Eller det polske utlendingsdirektoratet:

Ul. Koszykowa 16
00-564 Warszawa
Tel: 0048 22 601 74 02
Fax: 0048 22 601 74 13
http://www.udsc.gov.pl/

Du kan også lese mer om hvor og hvordan du registrerer et opphold på over tre måneder i Polen. Gå inn på siden til ditt område/by for mer informasjon om hvordan du registrerer deg. 

Sikkerhet

Det er ikke mange problemer med sikkerhet for tilreisende til Polen. Skulle en likevel utsettes for ubehagelige overraskelser, er det viktig å være klar over rettighetene iht. EØS-avtalen og å ha nødvendig reiseforsikring. Reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler. Les mer om dette under generelle råd til reisende.

Kriminaliteten i Polen ligger generelt på samme nivå som i andre europeiske land. Det er imidlertid alltid lurt å utvise aktsomhet, særlig på togstasjoner og andre steder der mange mennesker samles. Voldskriminalitet forekommer sjelden, men man bør likevel unngå spesielt utsatte steder, særlig på kvelds- og nattestid. Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer verdisaker som penger, pass, mobiltelefon osv. Safen på hotellet bør benyttes.

Hele 97 prosent av befolkningen oppfatter seg selv som polakker og 95 prosent er katolikker. Denne etniske homogeniteten kan enkelte steder by på utfordringer for personer med en annen bakgrunn. Ombudsmannen for menneskerettigheter, media og menneskerettighetsorganisasjoner har rapportert om en økning i tilfeller av verbale og fysiske angrep mot muslimer, roma og mennesker med afrikansk opphav i Warszawa, Białystok, Gdansk og Wrocław de siste årene.

Sikkerheten på veiene i Polen er lavere enn vi er vant til i Norge. Mange veier holder dårlig standard og veibelysning mangler ofte. Kjørestilen er mer aggressiv enn i Norge, og ulykkestallene er høye. Det anbefales for gående å være ekstra årvåkne ved fotgjengeroverganger, da det ikke er vanlig å stoppe for fotgjengere. Syklister må bruke lys både foran og bak om kvelden.

Nødtelefoner: nød 112, politi 997, brann 998, ambulanse 999, veihjelp 954, Euroalarm København +45 701 52 500, SOS København +45 701 05 050

Områdene langs de store elvene (Wisla og Odra), samt kystområdet rundt Gdansk og Slupsk, kan rammes av flom og oversvømmelser, særlig ved store nedbørsmengder eller når snø smelter. Det forekommer også svært kraftig uvær som forårsaker ulykker og materielle skader. Snøskred i fjellene kan også forekomme. Det er viktig å følge anvisninger og anbefalinger fra lokale myndigheter.

Offisiell polsk nødtelefon for turister:(+48) 22 278 77 77 (fra fasttelefon) eller (+48) 608 599 999 (fra mobil). Man kan også sende epost: [email protected] eller Skype: cc.poland.travel.

Nødtelefonen er betjent hver dag (unntatt offentlige helligdager) mellom kl. 08:00-18:00 (fra 08:00-22:00 mellom 1. juni og 30. september).

Konsulentene kan bistå turister i nødsituasjoner, som ved tap av dokumenter, sykdom og trafikkulykker, samt med informasjon om turistattraksjoner, kultur, sport, restauranter og overnatting. Konsulentene snakker polsk, engelsk, tysk og russisk.

Husk reiseforsikring og europeisk helsetrygdekort.

Vann fra springen anbefales ikke til drikkevann av mange. Lokale offentlige sykehus og akuttmottak kan ha lavere standard enn i Skandinavia. Standarden på tjenester hos leger og tannleger er god.

Praktisk informasjon

Myntenheten i Polen er zloty. De fleste kredittkort kan anvendes. Minibanker utbredt i byer og tettsteder.

Normale åpningstider for bank: 09.00-17.00, lørdag til 13.00, butikker: 09.00-19.00, lørdag til 14.00, kjøpesentre: 10.00-20.00/22.00, ofte også søndagsåpent, offentlige kontorer: 08.00-16.00.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 2. påskedag, 1. mai, 3. mai, Corpus Christi (torsdag ti dager etter påske), 15. august, 1. november, 11. november, 1. og 2. juledag.

Strømnettet holder 220 volt. God GSM-dekning i mesteparten av landet.

Norwegian, Ryanair og Wizzair tilbyr daglige, direkte flygninger mellom flere polske og norske byer.

Flytilbudet innenriks samt jernbanenettet og store deler av hovedveinettet er godt utbygd. Langdistansebusser går mellom de fleste byer og turistsenter.

For informasjon om bompenger gå til polske tollmyndigheters nettsider.

Drosje fra Chopina flyplass til Warszawa sentrum koster 30-50 zloty. Drosjer er pålagt å bruke taksameter.

Det er ingen tidsforskjell til Norge.

45 prosent av befolkningen oppgir å snakke minst ett fremmedspråk, og 25 prosent snakker engelsk. Folk er generelt vennlige og hjelpsomme overfor utlendinger.

Polakker er mer formelle i opptreden og talemåte enn nordmenn, og De-formen (Pan/Pani) brukes konsekvent i formelle sammenhenger og blant mennesker man ikke kjenner. Man håndhilser og presenterer seg med navn som i Norge. Venner hilser og tar avskjed ved å kysse hverandre tre ganger på kinnet. Det er ikke uvanlig at eldre menn kysser kvinner på hånden som hilsen. Man hilser god dag (dzień dobry) når man går inn i et rom/butikk/garderobe/heis/venterom og hilser farvel (do widzenia) når man går ut.

I jobbsammenheng er kleskoden formell. Polakker pynter seg gjerne for å gå i operaen, teater o.l.   

Nasjonal stolthet, landets historie og religion spiller en større rolle i polakkers bevissthet enn hos de fleste nordmenn.

Polske lover og regler bør ikke by på spesielle utfordringer for en tilreisende nordmann. Korrupsjon forekom i større grad tidligere, men her har holdningene i samfunnet endret seg betydelig.

For utvidet reiseinformasjon til Polen les mer på Poland.travel.

Til toppen