Saudi-Arabia - reiseinformasjon

Alle som reiser til Saudi-Arabia, inkludert pilegrimer, trenger visum for å komme inn i landet.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 14.06.2019 - FORTSATT GYLDIG

Saudi-Arabia - reiseråd

Det frarådes mot alle reiser til eller opphold innenfor 50 kilometer fra grensen mot Jemen.

Pass: Ved innreise til Saudi-Arabia må passet være gyldig minst seks måneder fra innreisedato. Nasjonalt ID-kort eller nødpass regnes ikke som gyldig reisedokument for innreise til Saudi-Arabia. Dersom passet har stempel eller andre tegn på tidligere besøk i Israel kan det hende du nektes adgang til landet. 

Visum: Saudi-Arabia har innført e-visum (mot en avgift) for alminnelige turister og for muslimer som ønsker å gjennomføre Umrah («den lille pilegrimsreisen»). Dette er en relativt enkel prosess som har kort behandlingstid. Visumet kan søkes på forhånd via visitsaudi.com, eller ved ankomst ved utvalgte flyplasser i Saudi-Arabia. Turistvisum er gyldig i ett år fra utstedelse og kan brukes for besøk opptil 90 dager. Om man overstiger 90 dager eller oppholder seg i Saudi-Arabia uten gyldig visum vil det påløpe dagbøter og deportasjon.

Visum for Hajj må ordnes gjennom det saudiske Ministry of Hajj and Umrah, gjennom deres nettbaserte plattform Nusuk. Norske eller andre utenlandske reiseoperatører har ikke lenger muligheten til å ordne dette.

Hvis du reiser til Saudi-Arabia av andre grunner enn de nevnt over, eller turistvisum ikke dekker dine behov, ber vi deg ta kontakt med den saudiske ambassaden i Oslo.

Import av alkoholholdige drikkevarer, medisiner (unntatt de til personlig bruk og med en gyldig resept), svinekjøttprodukter og naturperler er forbudt. Import eller eksport av lokal eller utenlandsk valuta som overstiger 60 000 saudiske riyaler (SAR) skal deklareres.

Annen informasjon: Grensen til Qatar, Bahrain, De forente arabiske emirater (FAE), Kuwait, Oman og Jordan er åpne for kommersiell trafikk og for persontrafikk. Grenseovergangen Arar til Irak er per juli 2023 kun åpen for kommersiell trafikk. Det er viktig at den enkelte sørger for å ha god reiseforsikring og holder kontakt med forsikringsselskapet hvis det oppstår endringer.

Når det gjelder nabolandet Jemen, gjøres det oppmerksom på gjeldende reiseråd. Missil- og droneangrep fra houthibevegelsen i Jemen mot saudisk territorium har ikke forekommet utover grenseområdet etter at de krigførende partene i Jemen ble enige om en våpenstillstand i april 2022, selv om partene ikke har blitt enige om å formelt forlenge denne våpenstillstandavtalen.

Mellomlanding: Ved mellomlanding i Saudi-Arabia og ventetiden mellom flygningene er lang bør du ta kontakt med flyselskapet eller reisebyrået ditt for å finne ut om du trenger et visum for mellomlandingen (transit visa).

Utreise: Ved tap av pass er nødpass gyldig som reisedokument ved utreise. Les mer på ambassadens nettsider om nødpass.

Dersom du skal reise ut og inn av Saudi-Arabia flere ganger må du forsikre deg om at du har et visum som tillater dette (multiple entry). Hvis visumet kun er gyldig for én innreise må du søke om og betale for nytt visum ved ny innreise. Husk at passet må være gyldig seks måneder fra innreisedato.

Ved utreise over landegrensene i Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman og Jordan må du forsikre deg om at du har gyldig visum til landet du drar til. Norske borgere trenger ikke visum i FAE eller Qatar for opphold inntil 90 dager, eller i Oman for opphold inntil 10 dager. Det er mulig å skaffe turistvisum ved grensepassering til Bahrain og Jordan mot avgift. For visum til Kuwait må norske borgere benytte seg av e-visumtjeneste. Det anbefales at man undersøker gjeldende reiseinformasjon for landet man reiser til før man drar.

Det er risiko for angrep fra opprørerne i Jemen over grensen til Saudi-Arabia, inkludert trefninger, missil- og droneangrep. Det frarådes derfor å være i grenseområdene mot Jemen.

Til tross for at houtiene ikke har gjennomført angrep på saudisk territorium utover grenseområdet det siste året, bør reisende utvise aktsomhet og følge med på nyhetsbildet. Fra 2017 til 2022 ble det tidvis gjennomført missil- og droneangrep mot Riyadh, Dhahran, Jeddah, Mekka og Yanbu, og det kan skje igjen at opprørerne i Jemen har de store byene eller store oljeindustrianlegg, havner og skip i Saudi-Arabia som mål. Særlig turistdestinasjonen Abha i fjellene sør i Saudi-Arabia og områdene rundt ble rammet av mange missil- og droneangrep fram til april 2022.

Demonstrasjoner: Tilløp til demonstrasjoner og andre uroligheter har forekommet særlig i deler av byen Qatif i Øst-Provinsen.

Målene for angrepene og urolighetene har f.eks. vært moskeer, offentlige bygninger og markedsplasser. Ved opphold i Saudi-Arabia oppfordres derfor reisende å ta forholdsregler av hensyn til egen sikkerhet. Hendelser i regionen kan raskt påvirke stemningen i landet, styrt av sosiale medier. Norske reisende bør følge godt med på utviklingen i lokale og internasjonale media, samt søke råd hos sin arbeidsgiver, oppdragsgiver eller reisearrangør. Demonstrasjoner er ulovlige i Saudi-Arabia.

Under den årlige pilegrimsreisen Hajj må norske pilegrimer være oppmerksomme på risikoen knyttet til store menneskeansamlinger, i den ekstreme varmen, særlig trengselsulykker.

Ved særskilte hendelser eller situasjoner legger ambassaden i Riyadh ut viktig informasjon på sine nettsider og i sosiale medier. Ta gjerne kontakt med den norske ambassaden ved hendelser som kan gi grunn for en endret vurdering av sikkerhetssituasjonen.

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Saudi-Arabia oppfordres til å registrere reisen sin på reiseregistrering.no.

Koronavirus (covid-19): Befinner du deg i Saudi-Arabia og tror du kan være koronasmittet, kontakt den døgnåpne servicetelefonen til helsedepartementet: 937. Saudi-Arabia har et meget godt tilbud for rask koronatesting og lavterskelklinikker hvor man kan få sjekket symptomer.

De fleste større sykehus i Saudi-Arabia holder god standard. Det er ofte tilbud om gratis behandling for pilegrimer i byene Mekka, Medina og Jedda, men for øvrig drives saudiske sykehus på vanlig kommersielt grunnlag. Prisene kan være høye og forskuddsbetaling kan bli krevd. Man trenger derfor en vanlig, god reiseforsikring som også omfatter muligheten for hjemtransport ved alvorlig sykdom.

For oppdatert informasjon om helse og sykdommer i regionen, se Folkehelseinstituttets hjemmesider om smittevernråd ved reiser.

Det kan forekomme tilfeller av dengue-feber i Jedda-området og andre steder på vestkysten. Andre smittsomme sykdommer synes ikke utbredt, men de millioner av pilegrimer som årlig strømmer til Jedda, Mekka og Medina innebærer alltid en mulighet for spredning av sykdom. Dersom man utvikler tegn på lungebetennelse i løpet av de første 14 dagene etter at man har kommet hjem fra reise i Midtøsten, bør man kontakte lege også med tanke på sykdommen MERS-CoV. Personer med underliggende sykdommer, som f.eks. diabetes eller hjertesykdommer, som utvikler alvorlig infeksjon etter hjemkomst fra Midtøsten (ikke bare lungebetennelse), bør også kontakte lege.

Forbud: Det er generelt sett lite kriminalitet i Saudi-Arabia. Innførsel eller besittelse av alkohol, pornografi og svinekjøtt er strengt forbudt. Det er også forbudt å være beruset. Narkotikasmugling gir svært strenge straffer. Enkelte reseptbelagte medisiner anses som narkotika.

Religion: Utøvelse av andre religioner enn Islam er forbudt, men dette håndheves ikke like strengt som før såfremt det skjer i private rom.

ID-dokumenter, Iqama (ID-kort) for nordmenn med oppholdstillatelse, eventuelt kopi av pass, bør man ha tilgjengelig til enhver tid. Passet må oppbevares på trygt sted.

Risikoen for f.eks. jordskjelv eller orkaner er liten. Kraftig regnvær kan ofte føre til lokale oversvømmelser, noe som kan skape store problemer i trafikken over en kortere periode. Vær også oppmerksom på sjansen for kraftige sandstormer i deler av landet ved lengre bilturer. Ha alltid med ekstra mat og drikke og klær på lengre bilturer. Store deler av Saudi-Arabia har et ørkenklima, men det er store variasjoner innenriks. Det er viktig å undersøke værforhold og temperaturer for området man skal oppholde seg i.

Saudi-Arabia er et konservativt, muslimsk land, og islamsk lovgivning (sharia) regulerer i prinsippet fortsatt de fleste sider ved samfunn og rettsvesen. De siste årene har det skjedd store samfunnsendringer og liberalisering av mange regler, skikker og normer som berører samfunnsliv og dagligliv. For eksempel trenger ikke lenger enslige menn og familier/kvinner sitte atskilt på kaféer og restauranter. Saudi-Arabia hadde i lang tid et mektig religiøst politi (muttawa) som hadde til oppgave å påse at saudiere og utlendinger fulgte reglene for påkledning og oppførsel. I dag er det religiøse politiet ikke å se.

Vær forsiktig med å dele mulig villedende informasjon på sosiale medier.

Klær: Hovedregelen er at man skal kle seg forholdsvis konservativt og kunne dekke til skuldre og knær. Kvinner bør ikke gå i tettsittende klær. De fleste saudiske kvinner går kledd i en kappe, kalt abaya, og dekker også til hodet. Dette er imidlertid ikke påbudt. Mange saudiske kvinner dekker også ansiktet (niqab). Det er fremdeles forholdsvis uvanlig å se menn i shorts annet enn i private omgivelser, men shorts er ikke lenger ulovlig annet enn i moskeer og på offentlige kontorer. Man bør unngå klær med provokative budskap eller bilder.

LHBTI+: er forbudt, men forfølges sjelden aktivt. Synlige kjærlighetsuttrykk blant personer av samme kjønn kan medføre negativ oppmerksomhet selv dersom det ikke straffeforfølges. Selv om det ikke finnes noen lov mot transepersoner, har flere blitt dømt for crossdressing. Det er strengt forbudt å nyte alkohol. Under ramadan bør man ikke spise, drikke eller røyke i offentlighet mellom soloppgang og solnedgang. Restaurantene holder stengt på dagtid og åpner etter solnedgang.

Transport: Fra og med juni 2018 kan både kvinner og menn kjøre bil. Man kan kjøre bil med internasjonalt førerkort, men ved lengre opphold anbefales det å anskaffe et saudisk kjørekort. Man bør utvise stor forsiktighet i trafikken, og det er generelt sett høy fart på veiene og uforsiktig kjørestil blant mange lokale sjåfører, særlig i og rundt Riyadh. Ved ulykker må man ikke flytte kjøretøyet før forsikringsselskapet har kommet og skrevet rapport. Ulykkesstedet må ikke forlates. Ved personskader blir gjerne alle involverte fengslet, uavhengig av skyldforhold, inntil avklaring foreligger. Norske involverte bør i slike tilfeller umiddelbart kontakte vertskapet sitt og den norske ambassaden.

Fridager: Fredag og lørdag er helg i Saudi-Arabia, og offentlige kontorer er stengt. Søndag er vanlig arbeidsdag. Det er egne åpningstider under Ramadan og Eid al-Fitr og Eid al-Adha.

Alle former for telekommunikasjon er på internasjonalt nivå. I Saudi-Arabia er den vanligste stikkontakten den britiske typen (type G).

Kontaktinformasjon til den norske ambassaden:

Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854
E-post: emb.riyadh@mfa.no

Besøksadresse: Diplomatic Quarter, ved Roundabout #4, Riyadh.

Telefontid: Søndag til torsdag 09:00 – 15:00. Stengt fredag og lørdag.

 

Norge har også et honorært generalkonsulat i Jeddah:

Royal Norwegian Consulate General
Dr. Abdullah M. Binmahfouz
P.O. Box 4100
Jeddah 21491
Kingdom of Saudi Arabia
Tel: (+966 12) 668 5656 eller (+966 12) 668 8464
Faks: (+966 12) 668 5959
E-post: consulate@norway-jed.com

Besøksadresse: Al Aziziah District, Mohammad Al Turki Street (behind the Ikea Center building) no 8730

Åpningstider: Søndag til torsdag 08:00-16:00. Fredag og lørdag stengt.

Utenom ambassadens og konsulatets åpningstider kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.

Lokale nødtelefonnumre i Saudi-Arabia: Øyeblikkelig hjelp: 911, Politi: 999, Ambulanse: 997. Send koordinater for hvor du befinner deg og snakk tydelig, da operatører ved nødtelefonene ikke alltid er gode i engelsk.

 

Kontaktinformasjon til Saudi-Arabias ambassade i Oslo:

The Royal Embassy of Saudi-Arabia
Frøyas gate 11
0273 Oslo
Telefon: 22 04 90 10 / 22 04 90 11

E-post: osemb@mofa.gov.sa

Saudi-Arabia. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Saudi-Arabia.