Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Slovakia - reiseinformasjon

Kun personer med permanent eller midlertidig oppholdstillatelse får nå lov til å reise inn i landet. For øvrig informasjon om koronavirus og innreise, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 15. MAI - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til og med 20. august.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Slovakia gjennomføres uten spesielle problemer. Den største risikoen er knyttet til transportsikkerhet, først og fremst bilulykker. Norge er representert i Slovakia ved den norske ambassaden i Bratislava.

Ved bilkjøring bør man være oppmerksom på høy fart hos enkelte bilister. Det finnes sjelden gatelys utenfor byene.

Slovakia har et relativt lavt kriminalitetsnivå, men som turist er man noe mer utsatt for lommetyverier. Dette er særlig tilfelle i sommerhalvåret når tilstrømmingen av turister øker. På steder med mye trengsel, som offentlig kommunikasjon og utesteder, bør man være spesielt oppmerksom. Man bør også være oppmerksom dersom fremmede er overdrevent kontaktsøkende på gaten. 

Biltyverier forekommer fra tid til annen, og man bør derfor ikke etterlate verdisaker som penger, pass, mobiltelefon, osv. i bilen. 

Ved reiser til Tatrafjellene bør man ta hensyn til lokale anbefalinger vedrørende skredfare på vinteren. Det er også en relativt stor bjørnebestand der. Reisende bør utvise særlig forsiktighet i Liptov-regionen, der det er meldt om flere tilfeller av nærgående bjørn.

Risiko for terrorhendelser i Slovakia ansees som lav.

Risikoen for alvorlige naturkatastrofer er liten Slovakia. Elvene, også Donau, kan imidlertid rammes av flom.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Slovakia oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Ambulanse – 112 / 155, politi – 112 / 158, brann/ulykker – 112/150

Ved krise eller nødsituasjon vennligst kontakt den norske ambassaden i Bratislava:
Besøksadresse: Palisady 29, Bratislava
Telefon: +421 2 59 100 100
E-post: [email protected]
Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum til Slovakia. Selv om Slovakia er en del av Schengen-området, må pass likevel medbringes. Pass er det eneste gyldige reisedokument for norske borgere.

Ved innreise aksepteres også følgende gyldige dokumenter:

 • nødpass
 • reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument)
 • reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument)

Helse

Koronavirus (covid-19): Det er påvist tilfeller av koronaviruset i Slovakia. Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan viruset utvikler seg i regionen. Den slovakiske regjeringen innførte på et tidlig tidspunkt strenge tiltak, men den har nå gjort en rekke endringer for at samfunnet skal kunne gå tilbake til en mer normal situasjon.  

Følgende tiltak gjelder i Slovakia:

 • Alle grenseoverganger mot nabolandene blir kontrollert. Kun personer med permanent eller midlertidig oppholdstillatelse får lov til å reise inn i landet. Organisert transitt gjennom landet  er mulig, men det krever godkjenning av slovakiske myndigheter. I slike tilfeller må en søknad sendes til det slovakiske innenriksdepartementet minst tre arbeidsdager før transitten skal finne sted.  
 • Som hovedregel må alle som returnerer fra utlandet i 14 dagers karantene. Det er unntak fra karantene hvis en har reist fra Slovakia til Polen, Østerrike, Tsjekkia, Ungarn, Kroatia, Slovenia, Sveits og Tyskland og returnerer innen 24 timer. De har innført karantenebestemmelser hvor en enten installeres i karanteneleire for korona-test (og først etter å ha testet negativt (ingen korona-smitte) kan de overføres til hjemme-karantene i 14 dager) eller at en installerer en applikasjon på telefonen hvor myndighetene kan følge med på at en oppholder seg hjemme i henhold til karantenebestemmelsene.
 • Det er anbefalt at alle som reiser til Slovakia registrerer seg via dette registeringsskjemaet  før de de kommer til landet slik at de kan være sikre på at det er plass på karanteleire i nærheten av sitt bosted. Det er unntak for karanteneleir for gravide, alvorlig syke personer, de over 75 år, grensependlere og de som er i transitt gjennom Slovakia.  
 • Alle tre internasjonale flyplasser vil være stengt for rutetrafikk.
 • Internasjonal transport er innstilt (med unntak av godstransport).
 • Barneskoler (trinn 1 til 5) og barnehager vil åpne 1. juni (det vil bli utarbeidet smittevernregler).
 • Det er  tillatt med både innendørs og utendørs arrangementer med maksimum 100 personer tilstede (under strenge smittevernregler).
 • Innendørs zoologiske hager og botaniske hager må holde stengt.  
 • Sportsanlegg kan under spesielle vilkår holde åpent. Blant annet er det ikke tillatt med publikum, og det er heller ikke tillatt å bruke garderober og dusjer. Innendørsanlegg kan brukes av aktive idrettsutøvere.
 • Det er tillatt med gudstjenester i kirkene, men det er krav om maske og å holde avstand.
 • Alle butikker, inkludert frisører og skjønnhetssalonger, kan holde åpent (under strenge smittevernregler). Kun de over 65 år kan handle mellom kl. 09.00 og kl. 11.00. Butikkene vil holde stengt på søndager med unntak av apotek og veterinærer. Hygiene og sikkerhetskravene har blitt økt ved alle butikkene..
 • En kan besøke restauranter og hurtigmatkjeder (under strenge smittevernkrav).  
 • Hoteller kan holde åpent under visse vilkår. Det er krav om gjesten må ha eget toalett/bad. Det er ikke tillatt med fitness eller spa, og det må være en tidsperiode på 24 timer mellom hver gjest i rommene.
 • Drosjeselskaper kan drive persontransport, men det er krav om at passasjerer må sitte i baksetet med glassvegg mellom passasjerer og sjåfør. Det er ikke lov å bruke aircondition i drosjene. Det er også krav om desinfisering mellom hver passasjer.
 • Som hovedregel må alle ha på seg munn- og nesemaske innendørs og på offentlig kommunikasjon. Det er unntak for barn under to år, personer med autisme, bussjåfører som sitter i egne lukkede deler av bussen til andre. Ute er det frivillig så lenge avstand mellom personer er mer enn fem meter. Alle må holde sikker avstand til hverandre uansett hvor de ferdes.

All informasjon, inkludert informasjonsbrosjyrer kan hentes på nettsidene til slovakiske myndigheter (hovedsakelig på slovakisk, men også noen på engelsk).

Her er lenker til relevante slovakiske myndigheter:

Informasjon som så langt har blitt publisert på disse nettsidene er kun på slovakisk.

Døgnåpne telefontjenester (inkludert regionale):

Det offentlige helsekontoret i Slovakia: +421 917 222 682

Regionalt folkehelsekontor i Banská Bystrica: +421 918 659 580

Regionalt folkehelsekontor i Bratislava: +421 917 426 075

Regionalt folkehelsekontor i Nitra: +421 948 495 915

Regionalt folkehelsekontor i Trnava: +421 905 903 053

Regionalt folkehelsekontor i Trenčín: +421 911 763 203

Regionalt folkehelsekontor i Košice: +421 918 389 841

Regionalt folkehelsekontor i Prešov: +421 911 908 823

Regionalt folkehelsekontor i Žilina: +421 905 342812

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helsetilbudet i Slovakia er relativt godt utbygd, men offentlige sykehus i Slovakia har ikke samme standard som i Norge. Det finnes private sykehus, men de tilbyr ikke alle typer helsetjenester. Legevakt er kun tilgjengelig på offentlige sykehus.

Europeisk helsetrygdekort er gyldig i Slovakia.

Det er ingen krav til vaksiner for innreise til Slovakia. Vaksine mot skogflåtten cefalitt (TBE-vaksine) bør vurderes ved lengre opphold. Se Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning.

Det anbefales alle reisende til utlandet å tegne reiseforsikring før utreise.

Det er forholdsvis enkelt å skaffe time hos private leger i Slovakia. Ved forespørsel kan man få engelsktalende lege.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Slovakia er +421. Telefonnettet er stabilt. Det er ingen tidsforskjell mellom Norge og Slovakia.
Elektrisiteten i Slovakia er 220 v / 50 Hz. Myntenheten er euro.

Betalingskort kan normalt anvendes i butikker og på spisesteder, men som regel ikke i drosjer. I sentrale strøk er det god tilgjengelighet på minibanker. For sikkerhets skyld anbefales det at man medbringer mer enn én type kort.

Kjøpesentrene i de store byene har normalt åpent til sent på kveld og også på søndager. Enkelte store matvareforretninger har døgnåpent. Mindre butikker stenger tidligere, spesielt på lørdager, og har ikke søndagsåpent. Banker har normal åpningstid fra 9.00 til 17.00 på hverdager. Man finner banker på de store kjøpesentrene som holder åpent til 21.00 på hverdager, og som i tillegg holder åpent lørdag og søndag.

Nasjonale helligdager er: 1. januar, 6. januar (de hellige tre kongers dag) langfredag, 2. påskedag, 1. mai, 8. mai, 5. juli (St. Cyrils og St. Methodus’ dag), 29. august (minnedag for det slovakiske nasjonale opprøret i 1944), 1. september (grunnlovsdag), 15. september (religiøs helligdag), 1. november (Allehelgensdag), 17. november (minnedag mot diktatur), 24. desember, 25. desember, 26. desember.

Internettdomenet er ‘ .sk’

Det kreves en egen avgift for benyttelse av motorveier. Oblat fås kjøpt på bensinstasjoner.

Slovakisk er offisielt språk. Engelskkunnskapene er varierende og man kan ikke forvente å bli forstått på engelsk. Tysk er i større grad utbredt enn engelsk, men man kan heller ikke i alle sammenhenger forvente å bli forstått på tysk.

Norges ambassade i Slovakia
Royal Norwegian Embassy
Palisády 29,  811 06 Bratislava, Slovakia
Tel: +421 (0) 259 100 100
Fax: +421 259 100 115
e-post: [email protected]
Åpningstid: mandag til fredag 0830-1600

Til toppen