Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Slovakia - reiseinformasjon

Den slovakiske regjeringen har nå gjort en rekke endringer for at samfunnet skal kunne gå tilbake til en mer normal situasjon etter koronapandemien. For øvrig informasjon om koronavirus og innreise, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 15. AUGUST - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder/regioner i Norden samt land i EØS/Schengen-området:

Norden: Finland og Grønland. Regioner i Sverige: Kalmar, Södermanland og Västerbotten. Regioner i Danmark: Hovedstaden, Nordjylland og Syddanmark.

Øvrige land i EØS/Schengen-området: Estland, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Slovakia, Slovenia, Storbritannia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Disse landene og regionene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Mer informasjon om smittevernkriterier og kart finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Dette reiserådet gjelder til og med 1. oktober. 

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Slovakia gjennomføres uten spesielle problemer. Den største risikoen er knyttet til transportsikkerhet, først og fremst bilulykker. Norge er representert i Slovakia ved den norske ambassaden i Bratislava.

Ved bilkjøring bør man være oppmerksom på høy fart hos enkelte bilister. Det finnes sjelden gatelys utenfor byene.

Slovakia har et relativt lavt kriminalitetsnivå, men som turist er man noe mer utsatt for lommetyverier. Dette er særlig tilfelle i sommerhalvåret når tilstrømmingen av turister øker. På steder med mye trengsel, som offentlig kommunikasjon og utesteder, bør man være spesielt oppmerksom. Man bør også være oppmerksom dersom fremmede er overdrevent kontaktsøkende på gaten. 

Biltyverier forekommer fra tid til annen, og man bør derfor ikke etterlate verdisaker som penger, pass, mobiltelefon, osv. i bilen. 

Ved reiser til Tatrafjellene bør man ta hensyn til lokale anbefalinger vedrørende skredfare på vinteren. Det er også en relativt stor bjørnebestand der. Reisende bør utvise særlig forsiktighet i Liptov-regionen, der det er meldt om flere tilfeller av nærgående bjørn.

Risiko for terrorhendelser i Slovakia ansees som lav.

Risikoen for alvorlige naturkatastrofer er liten Slovakia. Elvene, også Donau, kan imidlertid rammes av flom.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Slovakia oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Lokale nødnumre: Ambulanse – 112 / 155, politi – 112 / 158, brann/ulykker – 112/150

Ved krise eller nødsituasjon vennligst kontakt den norske ambassaden i Bratislava:
Besøksadresse: Palisady 29, Bratislava
Telefon: +421 2 59 100 100
E-post: [email protected]
Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum til Slovakia. Selv om Slovakia er en del av Schengen-området, må pass likevel medbringes. Pass er det eneste gyldige reisedokument for norske borgere.

Ved innreise aksepteres også følgende gyldige dokumenter:

 • nødpass
 • reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument)
 • reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument)

Helse

Koronavirus (covid-19): Det er påvist tilfeller av koronaviruset i Slovakia. Norske borgere som oppholder seg eller planlegger å oppholde seg i Slovakia anmodes om å holde seg oppdaterte om hvordan viruset utvikler seg i regionen. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Den slovakiske regjeringen innførte på et tidlig tidspunkt strenge tiltak, men har nå gjort en rekke endringer for at samfunnet skal kunne gå tilbake til en mer normal situasjon.  

Følgende tiltak gjelder i Slovakia:

 • Noen grenseoverganger mot naboland blir kontrollert. Det er unntak fra karantene hvis en kommer fra Australia, Østerrike, Belgia, Kypros, Kina, Tsjekkia, Danmark, Estland, Færøyene, Finland, Frankrike, Hellas, Kroatia, Island, Irland, Italia, Japan, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Ungarn, Malta, Monaco, Nederland, New Zealand, Tyskland, Norge, Polen, Slovenia, Sør-Korea, Spania, Storbritannia og Sveits. Se innreisebestemmelsene til Slovakia på Entry of Foreigners During the Extraordinary Situation
 • Det er tillatt med både innendørs og utendørs arrangementer med maksimum 1000 personer tilstede (under strenge smittevernregler).
 • Som hovedregel må alle ha på seg munn- og nesemaske innendørs og på offentlig kommunikasjon. Det er unntak for barn under to år, personer med autisme, bussjåfører som sitter i egne lukkede deler av bussen til andre. Alle må holde sikker avstand til hverandre uansett hvor de ferdes.

All informasjon, inkludert informasjonsbrosjyrer kan hentes på nettsidene til slovakiske myndigheter (hovedsakelig på slovakisk, men også noen på engelsk).

Her er lenker til relevante slovakiske myndigheter:

Døgnåpne telefontjenester (inkludert regionale):

 • Det offentlige helsekontoret i Slovakia: +421 917 222 682
 • Regionalt folkehelsekontor i Banská Bystrica: +421 918 659 580
 • Regionalt folkehelsekontor i Bratislava: +421 917 426 075
 • Regionalt folkehelsekontor i Nitra: +421 948 495 915
 • Regionalt folkehelsekontor i Trnava: +421 905 903 053
 • Regionalt folkehelsekontor i Trenčín: +421 911 763 203
 • Regionalt folkehelsekontor i Košice: +421 918 389 841
 • Regionalt folkehelsekontor i Prešov: +421 911 908 823
 • Regionalt folkehelsekontor i Žilina: +421 905 342812

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Helsetilbudet i Slovakia er relativt godt utbygd, men offentlige sykehus i Slovakia har ikke samme standard som i Norge. Det finnes private sykehus, men de tilbyr ikke alle typer helsetjenester. Legevakt er kun tilgjengelig på offentlige sykehus.

Europeisk helsetrygdekort er gyldig i Slovakia.

Det er ingen krav til vaksiner for innreise til Slovakia. Vaksine mot skogflåtten cefalitt (TBE-vaksine) bør vurderes ved lengre opphold. Se Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning.

Det anbefales alle reisende til utlandet å tegne reiseforsikring før utreise.

Det er forholdsvis enkelt å skaffe time hos private leger i Slovakia. Ved forespørsel kan man få engelsktalende lege.


Praktisk informasjon

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Slovakia er +421. Telefonnettet er stabilt. Det er ingen tidsforskjell mellom Norge og Slovakia.
Elektrisiteten i Slovakia er 220 v / 50 Hz. Myntenheten er euro.

Betalingskort kan normalt anvendes i butikker og på spisesteder, men som regel ikke i drosjer. I sentrale strøk er det god tilgjengelighet på minibanker. For sikkerhets skyld anbefales det at man medbringer mer enn én type kort.

Kjøpesentrene i de store byene har normalt åpent til sent på kveld og også på søndager. Enkelte store matvareforretninger har døgnåpent. Mindre butikker stenger tidligere, spesielt på lørdager, og har ikke søndagsåpent. Banker har normal åpningstid fra 9.00 til 17.00 på hverdager. Man finner banker på de store kjøpesentrene som holder åpent til 21.00 på hverdager, og som i tillegg holder åpent lørdag og søndag.

Nasjonale helligdager er: 1. januar, 6. januar (de hellige tre kongers dag) langfredag, 2. påskedag, 1. mai, 8. mai, 5. juli (St. Cyrils og St. Methodus’ dag), 29. august (minnedag for det slovakiske nasjonale opprøret i 1944), 1. september (grunnlovsdag), 15. september (religiøs helligdag), 1. november (Allehelgensdag), 17. november (minnedag mot diktatur), 24. desember, 25. desember, 26. desember.

Internettdomenet er ‘ .sk’

Det kreves en egen avgift for benyttelse av motorveier. Oblat fås kjøpt på bensinstasjoner.

Slovakisk er offisielt språk. Engelskkunnskapene er varierende og man kan ikke forvente å bli forstått på engelsk. Tysk er i større grad utbredt enn engelsk, men man kan heller ikke i alle sammenhenger forvente å bli forstått på tysk.

Norges ambassade i Slovakia
Royal Norwegian Embassy
Palisády 29,  811 06 Bratislava, Slovakia
Tel: +421 (0) 259 100 100
Fax: +421 259 100 115
e-post: [email protected]
Åpningstid: mandag til fredag 0830-1600

Til toppen