Sør-Sudan - reiseinformasjon

Sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan er ustabil. Norske borgere som likevel reiser til Sør-Sudan oppfordres til å ta kontakt med ambassaden og registrere seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 7. OKTOBER 2022 - FORTSATT GYLDIG

Sør-Sudan - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Sør-Sudan.

Vi minner om reiserådert som fraråder alle reiser til eller opphold i Sør-Sudan. Dersom du velger å likevel reise til Sør-Sudan er det viktig å ha kontakt med ambassaden og registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no.

Norske borgere trenger visum for opphold i Sør-Sudan. Søknadsprosessen foregår på nett og informasjon finnes på visumsidene til sørsudanske myndigheter. Pass må være gyldig i inntil seks måneder etter planlagt utreisedato.

Det kreves vaksinasjonskort for gulfeber for innreise til Sør-Sudan.

For den mest oppdaterte informasjonen om innreisebestemmelser til Sør-Sudan oppfordres reisende til å ta kontakt med Sør-Sudans ambassade.

Generell sikkerhet: Sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan er uforutsigbar. Borgerkrigen i landet varte fra 2013 til 2018, da en fredsavtale ble signert. Implementeringen av fredsavtalen går sakte og det er fremdeles væpnede kamphandlinger i deler av landet. Situasjonen kan endre seg raskt og det er uforutsigbart hvor og når kamper kan skje, også i området rundt hovedstaden. Dette gjør planlegging av reiser utfordrende.  

Norske borgere som på tross av reiserådet velger å reise til Sør-Sudan må koordinere tett med organisasjonen man besøker eller skal gjennomføre besøket sammen med. Kontakt ambassaden i god tid før reisen. Vær oppmerksom på at norske myndigheter har svært begrenset mulighet til å tilby konsulær bistand.

Risikoen for terrorhendelser i Sør-Sudan ansees som lav.

Veisperringer: Ulovlige veisperringer og økende antall væpnede ran og bakhold innebærer betydelig risiko ved reise med bil eller buss.

Trafikksikkerhet: Veiene i Sør-Sudan, også i byene, er stort sett dårlige og mangelfullt opplyst om kvelden. Dette, kombinert med varierende kjørekunnskaper hos lokale bilister, samt andre kjøremønstre enn i Norge, gjør at man må være særlig oppmerksom når man benytter bil. Generelt er det ikke tilrådelig å kjøre i mørket. Se også opp for hunder, kyr og geiter i trafikkbildet.

Unngå å reise alene med offentlige kommunikasjonsmidler, i drosje eller i auto-rickshawer (tuk-tuk) på grunn av trafikksikkerheten og kriminalitetsfare. Dette gjelder spesielt på kvelden. Forflytning om natten frarådes.

Førerkort: Alle som skal benytte bil i Sør-Sudan må skaffe seg sørsudansk førerkort. 

Helsesituasjonen i Sør-Sudan er utfordrende.  Alt vann bør kjøpes på flaske. Tilreisende må ha gyldig reiseforsikring og forsikre seg om at den dekker situasjonen i Sør-Sudan.

Sykehus og helsetilbud: Det finnes ikke sykehus eller medisinsk tilbud av god standard. Det er vanskelig å få tak i medisiner lokalt. Sykehus av internasjonal standard eksisterer ikke i Sør-Sudan. Ved alvorlige sykdomstilfeller må det foretas medisinsk evakuering til andre land, sannsynligvis Nairobi i Kenya eller Europa.

Helsefaglige råd: Rådfør deg med norske helsemyndigheter for informasjon om helsespørsmål og vaksinering før reise til Sør-Sudan. Sett deg godt inn i de helsefaglige reiserådene fra Folkehelseinstituttet (FHI). Avklar så tidlig som mulig og i god tid før avreise hvilke vaksiner og medisiner som er nødvendige.

Malaria: Malaria og andre tropesykdommer med mulig dødelig utfall utgjør en alvorlig helserisiko. I tillegg til malariaprofylakse og medisin, er klær med lange ermer/ben og en god myggspray også gode tiltak mot malaria. Myggnett kan kjøpes i Juba, men det kan være nyttig å også ta dette med fra Norge.

Kolera: Sørsudanske myndigheter erklærte 28. oktober 2024 kolerautbrudd i landet. Hold deg oppdatert om situasjonen på Verdens helseorganisasjon sine nettsider, og les mer om kolera på Folkehelseinstituttets nettsider.

Kriminaliteten i Sør-Sudan er økende. Etter mørkets frembrudd bør du være svært forsiktig i byene, spesielt i nærheten av hoteller, restauranter og andre steder som tiltrekker seg utlendinger. Ansatte ved ambassader, FN og andre internasjonale organisasjoner praktiserer selvpålagte portforbud i hovedstaden Juba, mange mellom klokken 20:00 og 07:00.

Bilkapringer er et økende problem. De fleste besøkende i Juba velger å bevege seg i bil. Beveger man seg til fots, bør man gå flere sammen. Det er særlig viktig å passe på vesker o.l., og ikke bære på synlige verdisaker når man beveger seg utendørs.

Sør-Sudan har vært svært utsatt for flom de siste årene, noe som har forverret en allerede prekær humanitær situasjon. Den tørre årstiden starter i november og varer til slutten av april. I denne perioden ligger temperaturen mellom 35 og 40 grader celsius på dagtid. I regntiden ligger dagtemperaturen på mellom 25 og 35 grader celsius.

Språk: Det offisielle språket er engelsk. Mange snakker muntlig arabisk.

Seksuell orientering: Homofili er straffbart i Sør-Sudan, og kulturelt sett er det liten aksept for LHBT+-personer.

Fotoforbud: Merk at det er forbudt å fotografere militære anlegg, personell og deres omgivelser. Dette kan ofte være bredt definert og omfatter f.eks. flyplassen og presidentpalasset, men også politibiler, soldater o.l

Nødsituasjon: I krise eller en nødsituasjon, kan ambassaden kontaktes:
Adresse: Airport Drive, Hai Jerusalem, Juba (vis à vis New Sudan Hotel).
Telefon: +211 (0) 920 900 530 +47 23 95 79 00
E-post: emb.juba@mfa.no
Åpningstider: Mandag-fredag 09.00-16.00

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf.: +47 23 95 00 00. E-post: UDops@mfa.no

Retningsnummer for samtaler til Sør-Sudan er +211.

Kart: Det er dårlig med papirkart over landet. Det anbefales derfor å benytte elektroniske kartløsninger på internett som også er tilgjengelige offline. Men merk at også sistnevnte kan inneha mangelfull informasjon om Sør-Sudan.