Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Sverige - reiseinformasjon

Sverige anses som et sikkert land å ferdes i, og de fleste reiser er problemfrie. De helsemessige og sanitære forholdene er som i Norge. I det hele tatt har kultur og samfunn svært mange likhetstrekk med Norge.

Snarveier:

Sikkerhet

Sverige anses som et sikkert land å ferdes i, og de fleste reiser er problemfrie. De helsemessige og sanitære forholdene er som i Norge. I det hele tatt har kultur og samfunn svært mange likhetstrekk med Norge.

Risikoen for terrorhendelser i Sverige ansees som lav. Som turist betraktes også Sverige som et sikkert land å ferdes i, og kan på mange måter sammenlignes med Norge. Men som i alle storbyer bør man også i Stockholm ta forholdsregler for å hindre lommetyveri. Utover dette er det ingen spesielle forholdsregler man bør ta ved reise i Sverige.

I slutten av april 2016 var det flere medieoppslag om at svensk sikkerhetspoliti (Säkerhetspolisen)  hadde fått informasjon om at IS-terrorister hadde tatt seg inn i Sverige. Det kan nå vises til at Säkerhetspolisen 3. mai 2016 opplyser at såkalt  «särskild händelse har avslutats”. Les mer på Säpos nettsider.

18. november 2015 gikk Säkerhetspolisen (Säpo) inn for å høyne trusselnivået i Sverige når det gjelder terrorisme, fra tre til fire, som er det nest høyeste nivået. Det vil si at trusselnivået er hevet fra forhøyet (3) til høy trussel (4). Det nasjonale trusselnivå ble igjen nedgradert 2. mars 2016 fra høy trussel (4)  til forhøyet trussel (3). Les mer på Säpos nettsider.

Svenske myndigheter avvikler ID-kontroller, men fortsetter grenseovervåkningen. Dette betyr i henhold til svensk politi at man på enkelte utvalgte steder kontrollerer at alle personer som reiser inn i Sverige har lov til å reise inn og besøke landet. Det vises til informasjon på det svenske politiets hjemmesider. Det er likevel viktig ha med gyldig legitimasjon ved innreise (sertifikat, pass eller andre ID-dokumenter).

Reise med offentlige kommunikasjonsmidler anses som trygt i Sverige. Taximarkedet i Sverige er deregulert, hvilket betyr at prisene kan variere voldsomt. Særlig i Stockholm opplever mange at prisene kan variere flere hundre prosent. Et godt råd er derfor å benytte store og anerkjente selskaper som Taxi Stockholm og Taxi Kurir, og eventuelt avtale fastpris.

I krise og nødsituasjoner bør ambassaden kontaktes på telefon +46 8 587 236 00 eller e-post: [email protected]. Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf.: +47 23 95 00 00 eller e-post: [email protected].


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Sverige har altså gjeninnført midlertidig grensekontroll. Husk å ha med legitimasjon hvis du skal til Sverige. Den midlertidige grensekontrollen innebærer at svensk politi vil kunne kontrollere personer som reiser inn i Sverige ved utvalgte grenseoverganger.

Ifølge norsk politi gjelder passfriheten mellom nordiske land fortsatt. Svensk politi opplyser om at norske borgere som skal reise til Sverige vil kunne bli bedt om å identifisere seg, og bør medbringe gyldig legitimasjon (sertifikat, pass eller andre gyldige ID-dokumenter).

Du finner mer informasjon hos svensk politi.

Spesielt om grensekontroll og id-kontroller hos svensk politi.


Helse

De helsemessige og sanitære forholden i Sverige er meget gode. Vannet kan drikkes rett fra springen.

Norske borgere har krav på samme behandling som svenske borgere ved akutt sykdom og skade. Det Europeiske helstrygdkortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bør derfor tas med når du besøker Sverige.

Mer informasjon finnes på Folkehelseinstituttets hjemmesider, som inneholder offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet. 


Praktisk informasjon

Retningsnummeret for samtaler fra Norge til Sverige er +46. Telefonnettet er stabilt og det er ingen tidsforskjell mellom Norge og Sverige. Strømnettet er 220 volt, og det er GSM-dekning i nesten hele landet

Myntenheten i Sverige er svenske kroner (SEK). De fleste kredittkort kan anvendes.

Normale åpningstider for butikker, banker, offentlige kontorer er for butikker: fra 09.00/10.00 til 18.00, supermarkeder: fra 09.00 til 20.00/21.00, banker: 10.00-15.00, offentlige kontorer: 08.00-17.00

Nasjonale helligdager: 1. januar, 6. januar, langfredag, 1. og 2. påskedag, Valborgsmässoafton, Kristi himmelfartsdag, 6. juni (nasjonaldagen), midsommarafton, 1. og 2. juledag.

Nødtelefon: 112. Internettdomenet er .se

Det er ingen særegne skikker eller lover/regler man bør være spesielt oppmerksom på ved reise til Sverige.

Til toppen