Velg land

Den sentralafrikanske republikk - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Kinshasa, DR Kongo

Sikkerheten i Den sentralafrikanske republikk (SAR) er dårlig i store deler av landet, inkludert i hovedstaden Bangüi. Gyldig pass, visum, negativ PCR-test (covid-19) og bevis for gulfebervaksine er påkrevet for innreise til landet. For informasjon om koronavirus se punktet om Helse. Besøkende norske borgere oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistrering.no.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18.02.2013 - FORTSATT GYLDIG

Den sentralafrikanske republikk - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Den sentralafrikanske republikk.                

 

Nordmenn trenger visum for å besøke Den sentralafrikanske republikk. Passet må være gyldig minimum seks måneder fra datoen man ankommer landet.

Gyldig pass, visum og bevis for gulfeber-vaksine er påkrevet for innreise til landet. Ta kontakt med Den sentralafrikanske republikks ambassade i Paris for visum (tlf: + 33 1 42244256, Embassy of CAR in Paris at 30 rue des Perchamps, 75116 Paris). Franske ambassader kan i noen tilfeller også skrive ut innreisevisum til Den sentralafrikanske republikk.

For innreise til Den sentralafrikanske republikk kreves en negativ PCR-test tatt innen 72 timer, uavhengig om man er vaksinert. Det samme kreves ved utreise. I Bangui kan dette fås ved Institute Pasteur.

Ved utreise fra Bangui lufthavn må man betale 10.000 CFA per person for internasjonale flyvninger

Sikkerheten er uforutsigbar i store deler av Den sentralafrikanske republikk, inkludert i hovedstaden Bangüi. Grunnleggende sikkerhetsutfordringer preger landet og vil gjøre det i lang tid framover. Sentralmakten, inklusive politi, rettsapparat og forvaltning, er svak og har ofte liten tilstedeværelse og kontroll i distriktene. Opprørsbevegelsene ex-Seleka og anti-Balaka kontrollerer ulike deler av landet.

Manglende myndighetskontroll og opprørsbevegelsenes tilstedeværelse innebærer betydelig fare for kriminalitet og voldskriminalitet både i deler av Bangüi og utover landet. Generelt er det forbundet med fare å bevege seg rundt uten solide sikringstiltak. Det er rapportert om kidnappinger og kidnappingsforsøk fra ulike deler av landet. Myndighetskontrollerte sjekkposter i og rundt hovedstaden kan være vanskelig å passere uten bestikkelser, selv om antallet er redusert etter innsats fra de internasjonale sikkerhetsstyrkene. Det finnes dessuten sjekkposter i distriktene kontrollert av opprørsgrupper eller kriminelle.

Fotoforbud praktiseres strengt og fotografering bør bare skje med tillatelse.

Malaria, tuberkulose, hiv/aids er utbredt. Helsetilbudet i Den sentralafrikanske republikk (SAR) er svært begrenset og mange steder ikke-eksisterende. Med mindre du er akutt syk, bør du primært søke medisinsk hjelp i hovedstaden.

Reisende oppfordres til å gjøre seg kjent med offisielle helsefaglige reiseråd, veiledning og oversikt over anbefalte vaksiner hos Folkehelseinstituttet.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om utenlandsreiser og koronavirus.

Besøkende må til enhver tid medbringe vaksinasjonskort med bevis for at de har tatt vaksine mot gulfeber. Dette håndheves strengt ved innreise. SAR ligger i meningokokk-beltet som strekker seg fra Senegal i vest til Etiopia i øst. Siden midt på 1990-tallet har forekomsten av hjernehinnebetennelse i dette området vært svært høy. Vaksine mot hjernehinnebetennelse er derfor anbefalt. Ta kontakt med Institutt for Folkehelse eller en reiseklinikk seks-åtte uker før avreise for å få rede på hvilke andre vaksiner som er påkrevd

Voldelig kriminalitet, inkludert væpnet ran, kidnapping og drap, er utbredt. Væpnede grupper kontrollerer store deler av landet. Sosial uro kan raskt oppstå.

Oversvømmelser oppstår hyppig i regntiden og fordriver mange fra hjemmene sine.

Homofili er tabubelagt og i liten grad akseptert i Den sentralafrikanske republikk, og seksuell aktivitet mellom likekjønnede kan bli straffeforfulgt.

Den sentralafrikanske republikk har en dårlig utbygd infrastruktur og store deler av landet er utilgjengelig. Oubangui-elven er farbar for sjøgående fartøyer nedenfor Bangüi. Eneste internasjonale lufthavn er Mpoko utenfor Bangüi.

Det finnes noen få minibanker i landet, og penger kan veksles i bank i Bangüi, Berbérati og ved hoteller. Åpningstider i bankene 07-11.30, mandag til fredag. Gebyrene ved hotellene er ofte svært høye.

Nasjonale helligdager: Republikkens dag, 1. desember.

Tid: GMT +1.

Landkode +236. Telefonnettet, både for fasttelefon og mobilnettet er begrenset utenfor hovedstaden.

Språket i SAR er fransk (offisielt), sango (nasjonalspråk) og andre lokale språk.

Besittelse av enhver form for narkotika er strengt forbudt og blir hardt straffet.

Reisende bør alltid medbringe pass eller en kopi av passet.

Det er forbudt å fotografere offentlige bygninger, militære installasjoner og deres omgivelser. Politiet eller offentlige myndigheter kan utstede tillatelse til fotografering av spesielle områder. I praksis krever all fotografering tillatelse. I motsatt fall kan man bli utsatt for ubehageligheter og forsøk på å presse fram bestikkelser/korrupsjon. Be om tillatelse før du tar bilder av lokalbefolkningen.

Norske borgere som oppholder seg kortere eller lengre tid i Den sentralafrikanske republikk oppfordres til å registrere sine reiser på www.reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Ansvarlig norsk ambassade for Den sentralafrikanske republikk er Kgl. norsk ambassade i Kinshasa

Tlf.: +243 831 254 402
Adresse: Residence Fikhuss Apt. 5, 65 Avenue Colonel Tshatshi, Gombe, Kinshasa
E-post: emb.kinshasa@mfa.no

Hjemmeside

Nettsiden Norge i Den sentralafrikanske republikk

Norge har et honorært konsulat i Bangui:

Rue de Flandres 237, Bangüi, Den sentralafrikanske republikk
Telefon: +236 755 10 494 eller +236 752 88 283
Honorær konsul Charlotte Mararv (svensk) kan også nås på +46 703 502 674.

Utenom ambassadens åpningstider kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf +47 23 95 00 00 eller pr e-post UDops@mfa.no.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Den sentralafrikanske republikk.