Prop. 133 S (2016–2017)

Finansiering av prosjekt og tiltak på fv 714 Stokkhaugen – Sunde i Sør-Trøndelag, trinn 2

Til innhaldsliste

3 Lokalpolitisk handsaming

Forslag til opplegg for utbygging og finansiering av prosjekt og tiltak på fv 714 Stokkhaugen – Sunde, trinn 2, blei handsama av aktuelle kommunar og Sør-Trøndelag fylkeskommune i juni 2016.

Snillfjord, Hitra og Frøya kommunar handsama saka i møte i kommunestyra høvesvis 09., 22. og 23. juni 2016. Kommunane fatta følgjande likelydande vedtak:

  • 1. [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommune gir sin tilslutning til å delfinansiere prosjekt og tiltak på fv. 714 Stokkhaugen-Sunde i Sør-Trøndelag (trinn 2) med bompengar.

  • 2. [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommune vil spesielt understreke, i lys av den negative utviklingen i ulykker med personskader/dødsulykker på strekningen de siste årene, viktigheten av at prosjektene i pakken nå ferdigstilles innenfor de tidsrammer som er planlagt.

  • 3. [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommune godkjenner at en ny Stortingsproposisjon omfatter finansiering av delprosjektene 7–10, med mulighet for å ta inn prosjekter fra marginallisten dersom økonomien tilsier det. Delprosjekt 8 gis prioritet foran delprosjekt 7.

  • 4. Det legges foreløpig til grunn en investeringskostnad (styringsramme) for trinn 2 på 1 626 mill. kroner. (Alle beløp i 2016-kroner.) Endelige rammer (styrings- og kostnadsrammer) vil bli fastsatt etter ekstern kvalitetssikring (KS2).

  • 5. For trinn 2 legger [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommune til grunn at bompenger skal finansiere ca. 56 prosent av investeringskostnadene, foreløpig anslått til 910 mill. kr. Bompengelånet skal også dekke rentekostnader og kostnader ved administrasjon og innkreving av bompenger.

  • 6. For trinn 2 forutsetter [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommune at Sør-Trøndelag fylkeskommune over vegbudsjettet bevilger et beløp som dekker ca. 44 prosent av investeringskostnadene, foreløpig anslått til 716 mill. kr.

  • 7. Ved prisomregninger av byggekostnader skal Statistisk sentralbyrås «Byggekostnadsindeks for veganlegg» legges til grunn.

  • 8. [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommune legger til grunn at dagens bompengeordning videreføres med toveis parallell/etterskuddsinnkreving gjennom bomstasjonar på Valslag og Våvatnet.

  • 9. Det legges til grunn gjennomsnittlige takster på 56–61 kr i bomstasjonen på Våvatnet og 72–79 kr i bomstasjonen på Valslag.

    Med de forutsetninger som er lagt til grunn vedrørende brikkebruk og rabatter tilsvarer dette følgende bompengetakster:

    Innkrevingpunkt

    Takstgruppe 1

    Takstgruppe 2

    Våvatnet

    kr 50

    kr 200

    Valslag

    kr 65

    kr 260

    Som del av den nasjonale bompengereformen, jf. Meld. St. 25 (2014–2015), og Prop. 1 S Tillegg 2 (2015–2016) legges det til grunn en rabattordning med etterskuddsfakturering og 20 pst. rabatt for kjøretøy i takstgruppe 1 med elektronisk brikke. Det gis ingen rabatt for kjøretøy i takstgruppe 2.

    Det innføres et passeringstak, som innebærer at det settes en øvre grense for passeringer som belastes en gitt brikke i løpet av en kalendermåned. Passeringstaket vil gjelde for hver enkelt bomstasjon. I tråd med gjeldende retningslinjer settes det øvre passeringstaket til 40 per bomstasjon. [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommune ber om at taket settes til 20 og viser til at dette vil ha svært liten betydning for økonomien i prosjektet.

    Endelig takst- og rabattsystem legges frem til lokalpolitisk behandling i god tid før innkrevingen for trinn 2 starter opp.

  • 10. Kostnadsøkninger utover prisstigning opp til kostnadsrammen skal dekkes med fylkeskommunale midler og bompenger etter samme prosentvise fordeling som innenfor styringsrammen. Innsparinger fordeles på samme måte. Alternativt blir det åpnet for at reduserte byggekostnader kan nyttes til å ta inn tiltak fra marginallisten dersom det er lokalpolitisk enighet om det. Delprosjekt 13 skal i så fall tas først, øvrige delprosjekter 11–16 er i uprioritert rekkefølge. Eventuelle overskridelser utover kostnadsrammen er Sør-Trøndelag fylkeskommune sitt ansvar og dekkes med fylkeskommunale midler.

  • 11. Det legges til grunn at Sør-Trøndelag fylkeskommune stiller garanti for nødvendige lån som bompengeselskapet tar opp.

  • 12. Dersom det etter at innkrevingen er igangsatt viser seg at selskapets økonomiske situasjon gjør det nødvendig, kan bompengeselskapet, etter søknad til Vegdirektoratet, forlenge bompengeperioden med inntil 5 år og/eller øke takstene med inntil 20 prosent utover det takstnivået som var forutsatt ved stortingsbehandlingen.

  • 13. Samlet innkrevingsperiode for trinn 2 er beregnet til 15 år. Dersom økonomien i prosjektet blir bedre enn forutsatt skal eventuelle økte bompengemidler settes av til utbedringstiltak på marginallisten omtalt i trinn 1. Delprosjekt 13 skal i så fall tas først, øvrige delprosjekter 11–16 er i uprioritert rekkefølge.

    En eventuell fylkeskommunal andel til prosjekt på marginallisten må behandles i Fylkestinget.

  • 14. Det forutsettes likelydende vedtak i [Snillfjord] [Hitra] [Frøya] kommuner.

Fylkestinget i Sør-Trøndelag handsama saka i møte 15. juni 2016 og fatta følgjande vedtak:

  • 1. Sør-Trøndelag fylkeskommune gir sin tilslutning til å delfinansiere prosjekt og tiltak på fv. 714 Stokkhaugen-Sunde i Sør-Trøndelag (trinn 2) med bompengar.

  • 2. Sør-Trøndelag fylkeskommune vil spesielt understreke, i lys av den negative utviklingen i ulykker med personskader/dødsulykker på strekningen de siste årene, viktigheten av at prosjektene i pakken nå ferdigstilles innenfor de tidsrammer som er planlagt.

  • 3. Sør-Trøndelag fylkeskommune godkjenner at en ny stortingsproposisjon omfatter finansiering av delprosjektene 7–10, med mulighet for å ta inn prosjekter fra marginallisten dersom økonomien tilsier det. Delprosjekt 8 gis prioritet foran delprosjekt 7.

  • 4. Det legges foreløpig til grunn en investeringskostnad (styringsramme) for trinn 2 på 1 626 mill. kroner. (Alle beløp i 2016-kroner.) Endelig rammer (styrings- og kostnadsrammer) vil bli fastsatt etter ekstern kvalitetssikring (KS2). Fylkestinget delegerer til Fylkesutvalget fullmakt til å godkjenne en økning i rammen for prosjektet på inntil 10 %, svarende inntil 71 mill. 2016-kr i fylkeskommunal andel, om ekstern kvalitetssikring viser behov for dette.

  • 5. For trinn 2 legger Sør-Trøndelag fylkeskommune til grunn at bompenger skal finansiere ca. 56 prosent av investeringskostnadene, foreløpig anslått til 910 mill. kr. Bompengelånet skal også dekke rentekostnader og kostnader ved administrasjon og innkreving av bompenger.

  • 6. For trinn 2 bevilger Sør-Trøndelag fylkeskommune over vegbudsjettet et beløp som dekker ca. 44 prosent av investeringskostnadene, foreløpig anslått til 716 mill. kr. Fylkestinget delegerer, jf. innstillingens pkt. 4, til Fylkesutvalget fullmakt til å godkjenne en økning i fylkeskommunal bevilgning til prosjektet på inntil 10 %, svarende inntil 71 mill. 2016-kr, om ekstern kvalitetssikring viser behov for dette.

  • 7. Ved prisomregninger av byggekostnader skal Statistisk sentralbyrås «Byggekostnadsindeks for veganlegg» legges til grunn.

  • 8. Sør-Trøndelag fylkeskommune legger til grunn at dagens bompengeordning videreføres med toveis parallell/etterskuddsinnkreving gjennom bomstasjonar på Valslag og Våvatnet.

  • 9. Det legges til grunn gjennomsnittlige takster på 56–61 kr i bomstasjonen på Våvatnet og 72–79 kr i bomstasjonen på Valslag.

    Med de forutsetninger som er lagt til grunn vedrørende brikkebruk og rabatter tilsvarer dette følgende bompengetakster:

    Innkrevingspunkt

    Takstgruppe 1

    Takstgruppe 2

    Våvatnet

    kr 50

    kr 200

    Valslag

    kr 65

    kr 260

    Som del av den nasjonale bompengereformen, jf. Meld. St. 25 (2014–2015), og Prop. 1 S Tillegg 2 (2015–2016) legges det til grunn en rabattordning med etterskuddsfakturering og 20 pst. rabatt for kjøretøy i takstgruppe 1 med elektronisk brikke. Det gis ingen rabatt for kjøretøy i takstgruppe 2.

    Det innføres et passeringstak, som innebærer at det settes en øvre grense for passeringer som belastes en gitt brikke i løpet av en kalendermåned. Passeringstaket vil gjelde for hver enkelt bomstasjon. I tråd med gjeldende retningslinjer settes det øvre passeringstaket til 40 per bomstasjon. Snillfjord, Hitra og Frøya kommuner ber om at taket settes til 20 og viser til at dette vil ha svært liten betydning for økonomien i prosjektet. Endelig takst- og rabattsystem legges frem til lokalpolitisk behandling i god tid før innkrevingen for trinn 2 starter opp.

  • 10. Kostnadsøkninger ut over prisstigning opp til kostnadsrammen skal dekkes med fylkeskommunale midler og bompenger etter samme prosentvise fordeling som innenfor styringsrammen. Innsparinger fordeles på samme måte. Alternativt blir det åpnet for at reduserte byggekostnader kan nyttes til å ta inn tiltak fra marginallisten dersom det er lokalpolitisk enighet om det. Delprosjekt 13 skal i så fall tas først, øvrige delprosjekter 11–16 er i uprioritert rekkefølge. Eventuelle overskridelser ut over kostnadsrammen er Sør-Trøndelag fylkeskommune sitt ansvar og dekkes med fylkeskommunale midler.

  • 11. Dersom det etter at innkrevingen er igangsatt viser seg at selskapets økonomiske situasjon gjør det nødvendig, kan bompengeselskapet, etter søknad til Vegdirektoratet, forlenge bompengeperioden med inntil 5 år og/eller øke takstene med inntil 20 prosent ut over det takstnivået som var forutsatt ved stortingsbehandlingen.

  • 12. Samlet innkrevingsperiode for trinn 2 er beregnet til 15 år. Dersom økonomien i prosjektet blir bedre enn forutsatt skal eventuelle økte bompengemidler settes av til utbedringstiltak på marginallisten omtalt i trinn 1. Delprosjekt 13 skal i så fall tas først, øvrige delprosjekter 11–16 er i uprioritert rekkefølge. En eventuell fylkeskommunal andel til prosjekt på marginallisten må behandles i Fylkestinget.

  • 13. Det forutsettes likelydende vedtak i Snillfjord, Hitra og Frøya kommuner.

  • 14. Sør-Trøndelag fylkeskommune garanterer med selvskyldnerkausjon for lånene som bompengeselskapet tar opp. Garantien gjelder for hovedstolen for lånet, maksimalt 925,5 mill. nominelle kroner med tillegg av 10 prosent av til enhver gjeldende hovedstol til dekning av eventuelle påløpte renter og omkostninger. Lånet kan ikke overstige 1018,1 mill. kr (ny garantisak i forbindelse med trinn 2). Garantistens utlegg kan dekkes gjennom en økning av realtakstene med inntil 20 prosent og/eller en forlengelse av bompengeperioden med inntil 5 år. Endelig garantibeløp kan bli justert om ekstern kvalitetssikring (KS2) viser behov for endret ramme for prosjektet (jf. innstillingens pkt. 4). Fylkestinget delegerer til Fylkesutvalget fullmakt til å godkjenne en økning i garantien på inntil 10 %.