Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN:

Osteprodusent fra Trøndelag til Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Munkeby ost ystes i et kloster i Levanger. Oppskriften stammer fra Cïteaux klosteret i Frankrike. I november skal Munkeby ost konkurrere i Oste-VM i Bergen.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Lisa Westgaard.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ein folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Osteproduksjon i klosteret 

Melken er både upasteurisert og kortreist og leveres fast av to nabogårder. Oppskriften på kittosten har munkene tatt med seg fra moderklosteret i Frankrike, men råvarene er annerledes og produksjonen i klosteret i Levanger har blitt justert etter norske forhold. Blant annet er den upasteuriserte melken både fetere og har høyere protein-innhold enn den franske. 

Munkeby ost ystes i et kloster i Levanger. Oppskriften stammer fra Cïteaux klosteret i Frankrike. I november skal Munkeby ost konkurrere i Oste-VM i Bergen.
Munkeby ost ystes i et kloster i Levanger. Oppskriften stammer fra Cïteaux klosteret i Frankrike. I november skal Munkeby ost konkurrere i Oste-VM i Bergen. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Nitidig arbeid

I følge Bror Arnaud er ystingen en møysommelig prosess. At melken er upasteurisert, gjør den uforutsigbar. Han mener også at lyset virker inn. Bær i Norge har mer smak enn bær i Frankrike. Trolig er det tilfelle med gresset kuene spiser. Fargen på osten er litt gulere om sommeren, - konsistensen litt mykere.

Modning foregår på granbrett, noe som er praktisk fordi treet har den egenskap at den balanserer ostens fuktighet. Er osten litt tørr, får den fukt fra granbrettet. Er osten litt fuktig, suger granen til seg overflødig fukt. I tillegg inneholder gran et stoff som har en beskyttende effekt mot listeriabakterier, forklarer han.

Hver ost snus og vaskes i saltvann daglig. Det monotone arbeidet er godt forenelig med brødrenes egentlige arbeid: Bønn og fordypelse.
Hver ost snus og vaskes i saltvann daglig. Det monotone arbeidet er godt forenelig med brødrenes egentlige arbeid: Bønn og fordypelse. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Med fokus på perfeksjonering

Sist år flyttet det ysteriet inn i nye lokaler. Produksjonen har dermed økt noe, - uten at målet er å bli store.  Nå ser brødrene frem til Oste-VM i Bergen. Konkurransen er en fin arena til å vise frem og få anerkjennelse for arbeidet. Oste-VM er også en fin måte å få vist frem at Norge har et ostemangfold som ikke er så kjent.

 I november skal Munkeby ost konkurrere i Oste-VM i Bergen.
I november skal Munkeby ost konkurrere i Oste-VM i Bergen. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.