Historisk arkiv

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Osteprodusent fra Oppland til Oste-VM

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Osteprodusent og innehaver av Thorbjørnrud hotell, Olav Lie-Nilsen, er   opptatt av gode råvarer og kortreist mat. I november deltar han på Oste-VM i Bergen og skal være med på å vise fram bredden i norsk ost.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

I november deltar Thorbjørnrud Hotell på Oste-VM i Bergen og skal være med på å vise fram bredden i norsk ost.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ein folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Yster på sau- og kumelk

Som den eneste i landet med et visst volum, lager Olav Lie-Nilsen ost på sauemelk. Ysting på sau er relativt nytt i Norge. Han tok derfor turen til England for å finne kunnskap om ystingen. Erfaringen er at sauemelk oppfører seg bra i ystekaret og gir særs god ost. Sortimentet så langt, dekker cheddar og blåmuggost laget på ku og sau. Det er spesielt et produkt de erkjent for, nemlig Norges eneste cheddar som også er tildelt Spesialitet-merket for unik smak. 

I november deltar Thorbjørnrud Hotell på Oste-VM i Bergen og skal være med på å vise fram bredden i norsk ost.
I november deltar Thorbjørnrud Hotell på Oste-VM i Bergen og skal være med på å vise fram bredden i norsk ost. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Gode vinnersjanser

Olav Lie-Nilsen mener Oste-VM betyr mye for omdømme og interessen for Norsk ost. Han tror også og at det er med på å styrke nettverket og selvfølelsen blant norske osteprodusenter at vi har fått World Cheese Awards til landet. Han berømmer den norske melkekvaliteten som i kombinasjon med gode produksjonsvilkår for fin ystemelk, bør gi alle mulige forutsetninger for norske oster til å heve seg bra i konkurransen.

Og for Thorbjørnrud er det ekstra moro å delta som hotell med eget ysteri. Selv stiller han med en ny ost: En peccorino.

Sortimentet så langt, dekker cheddar og blåmuggost laget på ku og sau.
Sortimentet så langt, dekker cheddar og blåmuggost laget på ku og sau. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.