Historisk arkiv

To nye utvalgte kulturlandskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket utvides med to områder når kystlandskapene Tarva i Bjugn og Blomsøy-Hestøy-Skålvær i Alstadhaug nå inkluderes.

I Naturmangfoldåret har Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet innlemmet de to nye områdene i Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Samlet er det nå pekt ut 22 kulturlandskap i jordbruket som har store verdier knyttet til naturmangfold og kulturminner.

De to nye områdene, Tarva og Blomsøy-Hestøy-Skålvær, inngår sammen med de 20 områdene som ble valgt våren 2009. En viktig premiss for å bli utvalgt er at grunneierne og andre aktører påtar seg et ansvar for å forvalte og skjøtte kulturlandskapene. Dette innebærer å holde i hevd tidligere driftsformer som blant annet slått, beiting og bevaring av bygninger og andre tekniske innretninger. De utvalgte områdene skal til sammen representere varierte kulturlandskapstyper i Norge. Det er satt av 14 millioner kroner på statsbudsjettet for 2010 for å stimulere til spesielle skjøtsels- og vedlikeholdstiltak i disse områdene.

Tarva
Tarva i Bjugn kommune har et intakt kystkulturlandskap av øyer med spesielle artsforekomster og nasjonalt verdifull kystlynghei formet av tidligere drift. Tarva er et av de beste eksemplene en har på gammelt kystkulturlandskap i Sør-Trøndelag, ut fra kulturhistoriske, landskapsmessige og botaniske kriterier.


Tarva. Foto: Vigleik Stusdal.

Blomsøy-Hestøy- Skålvær
Blomsøy-Hestøy- Skålvær i Alstadhaug kommune har særskilte kvaliteter knyttet til biologisk verdier med store og varierte forekomster av kalkrik lynghei, samt rike slåtteenger. Landskapet inneholder også kulturminner knyttet til landbruksdrift og kulturhistoriske verdier av eldre dato.


Blomsøya. Foto: Lise Hatten.

- Jeg synes det er flott at vi har fått utvidet antallet utvalgte kulturlandskap i jordbruket med to nye områder. Dette viser at det er ønske og vilje til å påta seg et krevende og viktig arbeid for å opprettholde de store verdiene i jordbrukets kulturlandskap basert på tidligere tiders driftsformer. All honnør til ildsjeler og grunneiere for dette! Nå håper jeg at kommunene støtter opp om forvaltningen og utvikler de mulighetene som statusen som utvalgt kulturlandskap kan gi, sier en fornøyd landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

- Om lag 30 prosent av artene på den norske rødlista over truede og sårbare arter er knyttet til jordbrukets kulturlandskap. Blomsøy-Hestøy-Skålvær har viktige arter som er avhengig av lyngbrenning, slått med ljå og andre tradisjonelle metoder. En slåttemark er ikke bare fargerik og vakker, den er et helt økosystem. Hundrevis av år med slått har gitt livsgrunnlag for en rekke planter, insekter og andre arter. Insektene har stor betydning for bestøving av både ville planter og planter knyttet til landbruket, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Kystlyngheiene er flere tusen år gamle kulturlandskap, skapt av brenning, beiting og slått. I Europa kan kystlyngheiene følges langs en 3 600 km lang strekning fra Portugal i sør til Lofoten i nord, hvorav 1 200 km ligger i Norge.

- Norge har eneansvaret for forvaltningen av de nordlige kystlyngheiene i Europa. Det er derfor gledelig at Tarva tas inn i utvalgte kulturlandskap, og at vi gjennom dette prosjektet kan bidra til denne viktige jobben med å bevare kystlyngheiene, sier Solheim.