Ot.prp. nr. 46 (1998-99)

Om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover (Samleproposisjon - forenkling og klargjøring)

Til innholdsfortegnelse

2 Hjemmel for forsøk med forhåndsbetaling av egenandeler for helsetjenester - folketrygdloven § 25-13

2.1 Innledning

Rikstrygdeverket ønsker å iverksette forsøk hvor brukere av helsetjenester skal kunne forhåndsbetale egenandeler i begynnelsen av året. Formålet er å forenkle betalingsordningen for personer som vet at de vil nå opp til egenandelstaket som utløser frikort. Departementet foreslår at det tas inn en bestemmelse som gir hjemmel for slike forsøk i folketrygdloven § 25-13.

2.2 Bakgrunn. Gjeldende rett

Ordningen med egenandelstak for visse helsetjenester er lovfestet i folketrygdloven § 5-3 med tilhørende forskrift. Stortinget fastsetter hvert år et egenandelstak, som er det høyeste beløpet den enkelte skal betale i godkjente egenandeler i løpet av et kalenderår.

Ordningen gjelder for godkjente egenandeler til legehjelp, laboratorieprøver og radiologiske undersøkelser og behandling, psykologhjelp, viktige legemidler og spesielt medisinsk utstyr og reiser. Ifølge forskriften § 6 skal legen, helseinstitusjonen, psykologen eller apoteket kvittere for egenandelen på et eget kvitteringskort. Trygdekontoret, eller den Rikstrygdeverket gir fullmakt, skal kvittere for egenandeler ved reiser. Trygdekontoret kan også påføre kvitteringskortet godkjente egenandeler på grunnlag av løse kvitteringer. Når et medlem i et kalenderår har betalt godkjente egenandeler opp til egenandelstaket, dekker trygden utgiftene til godkjente egenandeler i resten av kalenderåret ved å utstede et frikort.

Rikstrygdeverket har påpekt at egenandelsordningen er administrativt ressurskrevende. Ordningen er tungvinn for brukeren som må sørge for å få ført betalte egenandeler i kvitteringskortet eller ta vare på løse kvitteringer. Deretter må brukeren gå på trygdekontoret for å få utstedt frikort når egenandelstaket er nådd. Egenandelsordningen er meget arbeids- og ressurskrevende for trygdekontorene som bl.a. må føre løse kvitteringer i kvitteringskortet, korrigere feil, summere egenandeler og utstede frikort. Også tjenesteyterne oppfatter ordningen som tungvinn å praktisere, og manglende kunnskap fører til mye feilføring av egenandeler, som igjen gir merarbeid for trygdekontorene.

Rikstrygdeverket har på denne bakgrunn foreslått overfor departementet at det innføres en ordning hvor brukere som vet at de vil nå opp i egenandelstaket, får anledning til å forhåndsbetale egenandeler ved årets begynnelse. Med sikte på en eventuell slik ordning, foreslår Rikstrygdeverket at det gjennomføres en begrenset prøveordning for å fremskaffe oversikt over praktiske, administrative og økonomiske konsekvenser ved en slik forenkling.

2.3 Departementets vurdering og forslag

Departementet er enig i at det kan være ønskelig å prøve ut mulige forenklinger i praktiseringen av egenandelsordningen. En mulighet for å forhåndsbetale egenandeler vil være et hensiktsmessig forenklings- og servicetiltak for brukerne. Departementet er videre enig i at det med sikte på en eventuell permanent ordning, er nødvendig å gjennomføre forsøk for å kunne dokumentere praktiske, administrative og økonomiske konsekvenser.

Forsøksordningen vil utprøves i tre, fire kommuner inkludert én bykommune av en viss størrelse. Hovedhensikten med forsøket vil være å kartlegge praktiske og administrative konsekvenser for trygdekontor, brukere og behandlere. Det er videre et formål å kartlegge i hvilken grad ordningen faktisk vil bli benyttet, og hvem som benytter seg av tilbudet. Forsøket vil også kartlegge eventuelle økonomiske konsekvenser for folketrygden.

Prøveordningen vil være frivillig. Medlemmene i de aktuelle kommunene kan selv velge om de vil kjøpe frikort ved årets begynnelse eller føre egenandeler i kvitteringskort, eventuelt samle løse kvitteringer og først få utstedt frikort når egenandelstaket er nådd. Prosjektet vil forankres i Rikstrygdeverket som også skal ha ansvar for praktisk gjennomføring og evaluering.

En gjennomføring av forsøket krever at det gjøres avvik fra bestemmelsene om egenandelsordningen i folketrygdloven § 5-3.

Folketrygdloven § 25-13 gir i dag departementet hjemmel til å samtykke i avvik fra bestemmelsene i loven i forbindelse med forsøk med oppfølging av sykmeldte og forsøk med lavere uføregrad enn 50 prosent for uførepensjonister.

Departementet foreslår at folketrygdloven § 25-13 endres, slik at hjemmelen for forsøksvirksomhet utvides til også å gjelde forsøk med forhåndsbetaling i begynnelsen av året av egenandeler for helsetjenester.Det vises til lovforslaget.

2.4 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2000.

Endringen vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.

Til forsiden