Intensjonsavtale for et sunnere kosthold

Matvarebransjen ved næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen, serveringsbransjen, og Helse- og omsorgsdepartementet har inngått en intensjonsavtale for et sunnere kosthold. Hensikten med avtalen er at aktørene skal samarbeide om å gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunt.

Sunnere mat i kjøleskapene og kjøkkenskapene til folk flest, og et sunnere mattilbud i kiosker, bensinstasjoner, kantiner og andre serveringssteder vil bidra til dette.

Om lag 100 aktører har inngått avtalen om sunnere kosthold og forpliktet seg til å nå målene. Avtalene betyr at Norge nå ligger i front i arbeidet for en bedre folkehelse. Intensjonsavtalen er et viktig virkemiddel for å få til et mer effektivt samarbeid på tvers av sektorer. Les mer om næringslivgruppa

Norsk kosthold inneholder for mye tilsatt sukker, salt og mettet fett. Dessuten spiser vi for lite grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Usunt kosthold fører til sykdommer, helseplager og tapte leveår.

I avtalene forplikter partene seg derfor til å arbeide mot felles tallfestede mål:

  • det gjennomsnittlige inntaket av tilsatt sukker per person skal reduseres med minst 12,5 prosent innen 2021. 
  • det gjennomsnittlige inntaket av mettet fett per person skal ned til 13 energiprosent innen 2021. 
  • det gjennomsnittlige inntaket av salt per person skal ned til 8 gram per dag innen 2021. 
  • inntaket av sunne matvarer som grønnsaker, frukt og bær, grove kornvarer og sjømat skal økes med 20 % innen 2021.

Bedriftene gjør det lettere for forbrukerne å ta sunnere valg gjennom innovasjon, reformulering, porsjons- og pakningsstørrelser, samt utvikling av nye produkter. Helsedirektoratet har ansvar for å informere om sammenhengen mellom kosthold og helse og kostrådene. Helsedirektoratet har sekretariatsansvaret for gjennomføringen av intensjonsavtalen. Forskningsinstitusjonen Fafo evaluerer arbeidet med intensjonsavtalen.

Les mer om instensjonsavtalen på Helsedirektoratet sine nettsider

Intensjonsavtalens utmerkelser

For å hedre dem som gjør en særlig innsats for å utvikle sunnere matprodukter og oppfordre forbrukerne til å velge sunnere matvaner, opprettet Helse- og omsorgsministeren i 2020 to utmerkelser for godt arbeid i medhold av intensjonsavtalen. Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere produkter og Intensjonsavtalens utmerkelse for sunnere markedsføring ble første gang delt ut på finalen til Det Norske Måltid 2021. TINE vant i kategorien for sunnere produkter med mindre fett i melk, og MENY vant i kategorien for sunnere markedsføring med markedsføringsaktiviteter for økt fiskeforbruk. Les mer om finalistene på Helsedirektoratet sine nettsider.

Helse- og omsorgsministeren har besluttet at det også i 2021 skal deles ut utmerkelser for særlig god innsats under intensjonsavtalen. Mer informasjon om nominasjon og kriterier kommer høsten 2021.