Kulturkrim
Det er store utfordringer knyttet til grenseoverskridende kulturkriminalitet. Det er viktig å styrke arbeidet for å hindre ulovlig handel med kunst- og kulturgjenstander både nasjonalt og internasjonalt. Dette krever tett samarbeid med toll, politi og andre berørte aktører.

Ulovlig handel med kulturgjenstander
Ulovlig omsetning av kulturgjenstander som er stjålet fra museer eller er plyndret fra utgravningssteder er et voksende internasjonalt problem. Særlig utsatt er land som befinner seg i konfliktsituasjoner eller er rammet av naturkatastrofer.

Har du tips om kunst- og kulturkriminalitet?
Lurer du på hvem du kan kontakte om du vet noe om ulovlig handel med kulturgjenstander? Eller hvordan du kan anmelde brudd på kulturminneloven?

Europeisk samarbeid for å løse saker om kulturkriminalitet
Europakommisjonen har utviklet et elektronisk informasjonssystem for det indre marked (IMI) for å styrke det administrative samarbeidet mellom myndighetene i EØS-statene, også i arbeidet med kulturkriminalitet.
- Viktige UNESCO-tiltak for å øke kunnskap og oppmerksomhet om kulturarv og kulturkriminalitet i profesjonelle miljøer
- De nordiske kulturministrene uttaler: Kulturarven er en forutsetning for en trygg og fredelig utvikling i verden
- Nordiske kulturministre tar avstand fra ulovlig handel med kulturgjenstander fra Irak og Syria
Aktuelt nå

INTERPOL med egen app for stjålne kunst- og kulturgjenstander
07.04.2021: INTERPOL har lansert en app til bruk på mobiltelefon som gjør at alle nå lett kan få tilgang til INTERPOLs database over stjålne kunst- og kulturgjenstander. I tillegg kan museer, private samlere og andre nå registrere sine verk i et eget Object ID-register. Dette kan være nyttig om man selv skulle bli utsatt for tyveri.

Utførsel av kulturgjenstander med utenlandsk opprinnelse
03.11.2020: Kulturdepartementet retter stor takk til tollen, ØKOKRIM, Kulturrådet og våre tolv vedtaksinstitusjoner for det gode arbeidet som gjøres for å stoppe ulovlig handel med kulturgjenstander. Dette er et komplekst og innfløkt område, med mange aktører. Desto viktigere er det at de etater og faginstanser som er involvert, har lik forståelse av regelverket.

Feirer 50 år med kamp mot ulovlig handel med kunst og kulturgjenstander
28.05.2020: I år er det 50 år siden UNESCOs konvensjon om bekjempelse av ulovlig utførsel og innførsel av kulturgjenstander ble vedtatt.

Act for Heritage
28.01.2020: Europarådets konvensjon om kulturkriminalitet – Convention on Offences relating to Cultural Property (Nicosia, 2017) – er et nytt viktig instrument for internasjonalt samarbeid når det gjelder å hindre kulturkriminalitet.

Mange kulturskatter mangler eiere
19.02.2019: Det finnes mange gjenstander i norske museer med uklar eierhistorikk og uklar opprinnelse. I en del tilfeller dreier det seg om gjenstander som har blitt ulovlig utført fra andre land.

Kulturkriminalitet: regelverk og rettspraksis i Norden
Oppsummering fra nordisk seminar 12.-13. desember 2017. Nordisk utveksling av erfaringer og samarbeid på tvers for å hindre kulturkriminalitet, motvirke finansiering av ekstremistgrupper og bidra til bedre vern av verdens kulturarv.

Nordisk konferanse om ulovlig handel med kulturgjenstander
Sluttdokument. Fellesnordisk fagkonferanse i Oslo 2. og 3. desember 2015.

Eksterne nyhetsartikler og publikasjoner
En samling med artikler og publikasjoner om temaet ulovlig handel med kulturgjenstander.