Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Armenia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Russland

De fleste reiser til Armenia gjennomføres uten spesielle problemer. Ved utenlandsreiser er det alltid en mulighet for at man kan bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Vær likevel oppmerksom på grenseområdene mot Aserbajdsjan og Nagorno-Karabakh.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Armenia gjennomføres uten spesielle problemer. 

Grensen mellom Armenia og Aserbajdsjan er stengt. Det går ingen kommersielle flyvninger mellom de to landene. Reisende som beveger seg mellom disse landene reiser normalt via Georgia eller annet tredjeland. Vær også oppmerksom på at det forekommer sporadiske trefninger mellom armenske og aserbajdsjanske militære styrker. Dette gjelder langs hele den armensk-aserbajdsjanske grensen.

Merk: Nagorno-Karabakh og tilstøtende områder er i henhold til folkeretten del av Aserbajdsjan. Reiseråd for disse områdene står følgelig oppført under Aserbajdsjan. Reiserådet finnes her.

Grensen mellom Armenia og Tyrkia er også stengt. Reiser mellom de to landene må skje via tredjeland.

Norge er representert i Armenia ved et honorært konsulat i Jerevan. Kontaktinformasjon finnes lenger nede på siden.

Ved utenlandsreiser er det alltid en mulighet for at man kan bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Reisende bør alltid være på vakt og ta generelle forholdsregler.

Følgende forholdsregler anbefales for kortere eller lengre opphold i landet:

  • Sørg for å ha omfattende reiseforsikring.
  • Lytt til lokale råd og følg med i lokale media.
  • Bær alltid kopi av pass. Oppbevar pass og kopi av pass på forskjellige steder.
  • Unngå store folkemengder som politiske massemønstringer og demonstrasjoner samt steder hvor det er varslet demonstrasjoner.
  • Bruk sunn fornuft. Ferdsel alene nattestid frarådes.
  • Vis aktsomhet i trafikken, ikke minst ved kryssing av gater.

Risiko for terrorhendelser i Armenia ansees som lav.

Befolkningen er generelt sosialt konservativ, spesielt utenfor Jerevan. Homofili ble avkriminalisert i 2003, men dette betyr ikke at det er allment akseptert. Diskriminering av LHBTI-personer forekommer.

Armenia ligger i en aktiv seismisk sone. Det siste jordskjelvet skjedde i 1988 nær Spitak i Lori-regionen i Nord-Armenia. Dette jordskjelvet drepte 25.–50.000 og mange tusen ble skadet. Ødeleggelsene var store.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Armenia, oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/

Nødtelefoner: Brann 101, politi 102, ambulanse 103, gasslekkasje 104.

I krise og nødsituasjon: Ta kontakt med ambassaden i Moskva på +7 499 951 10 00

Utenom ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte UDs operative senter på tlf. +47 23 95 0000 eller pr. e-post: UDops@mfa.no

Ta med kontaktnumre til reiseforsikringsselskap og nummer for sperring av bankkort.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for opphold i Armenia. Fra 2013 kan norske statsborgere reise til Armenia og oppholde seg der i inntil 180 dager per år uten visum, så fremt de har gyldig pass. Merk at passet må være gyldig seks måneder etter utreise fra Armenia. For detaljert informasjon, se hjemmesiden til Armenias utenriksdepartement.

Innførselsbestemmelser til Armenia fra Norge - Dette bør sjekkes individuelt etter varetype. Customs Board of the Republic of Armenia, 3 Khorenatsu St. Jerevan, Tel.: +374-1-53 74 22

Innførselsbestemmelser til Norge fra Armenia: Dette bør sjekkes individuelt etter aktuell varetype, for eksempel tepper, håndverk av tre, stein og kunstverk m.m. Alle tepper og malerier må registreres før utførsel. For å unngå bøter på flyplassen ved utførsel, sørg alltid for at selgeren skaffer nødvendig eksportlisens. Innførsel av varer til Norge fra Armenia er underlagt normale innførselsbestemmelser (er ikke UL- eller Mul-land).
Grundig sjekking av dette før kjøp i Armenia er anbefalt.


Helse

Sykehusene holder lav standard sammenliknet med europeiske forhold. Det anbefales ikke å drikke vann direkte fra springen. Flaskevann er lett tilgjengelig, og maten er jevnt over av bra kvalitet.

Ingen vaksinasjon er påkrevet for å reise til Armenia. Ved mindre sykdom kan hotellene oftest anbefale en lege. Ved alvorlig sykdom bør man kontakte forsikringsselskap og vurdere transport til utlandet. Det er derfor svært viktig å være forsikret før avreise. Det er kommet et bedre sykehus i Jerevan, Nairi Hospital, med engelsktalende leger som man eventuelt kan ta kontakt med i samråd med forsikringsselskap.

For offisielle helsefaglige reiseråd henvises det til Folkehelseinstituttets hjemmesider.


Praktisk informasjon

Armensk er det offisielle språket i landet. Russiskkunnskaper er utbredt,   og i Jerevan behersker de fleste fra den yngre generasjone engelsk. Armenia tilhører tidssonen UTC+4, og det veksles ikke mellom sommer- og vintertid

Telefonsystemet er kraftig utbedret de siste årene. GSM er tilgjengelig i Armenia og dekker nå stort sett hele landet. Dekningen på mobilt internett kan være varierende, spesielt i distriktene. Det anbefales å sjekke prisene for bruk av mobiltelefoni og roaming. Telefontjenester på hotellene er svært dyre. Wi-fi er tilgjengelig på de aller fleste kafeer, restauranter og hoteller.

Den nasjonale valuta er dram. Se dagens kurs her.

Armenia benytter 220V med standard europeisk støpsel.

Bankene har åpningstid 09.00–15.00 på hverdager. Offentlige kontorer er åpne 10.00–18.00 på hverdager. Butikker holder åpent 10.00–20.00, matbutikker gjerne noe lenger. Mange matmarkeder er åpne hver dag hele året.

Klimaet om sommeren er nesten tropisk, ofte over 40°C. Vinteren er kald. Gjennomsnittstemperaturen om vinteren er ­-5°C, og +25°C om sommeren.

Nasjonale helligdager: 1.-2. januar (nyttår), 6. januar (armensk ortodoks nyttår), 8. mars (kvinnedagen), 7. april (morsdag), 24. april («Minnedag for det armenske folkemordet»), 1. mai (arbeidernes dag), 9. mai (seiersdagen), 28. mai («Den første republikkens dag»), 5. juli (grunnlovsdagen), 21. september (uavhengighetsdagen/nasjonaldagen), 7. desember («Minnedag for jordskjelvet i 1988»).

Flere vestlige bilutleiefirmaer har etablert seg i Armenia. Vær oppmerksom på at veinettet utenfor sentrale strøk kan holde dårlig standard, og at skiltingen kan være mangelfull (og kun på armensk). Kjørekulturen kan oppleves som uvant. Bil med sjåfør kan leies via de fleste hoteller i Jerevan. Drosjer er lett tilgjengelige i Jerevan og i de fleste andre byer. Pruting er nokså vanlig, særlig for lengre turer. Taxi-apper (GG Taxi, Yandex Taxi, m.fl.) er tilgjengelige på engelsk, og deres biler er utstyrt med taksameter. Offentlig transport kan oppleves som overfylt/ukomfortabel og holder ikke alltid rutetabellen.

Den nasjonale kirken er en viktig institusjon i Armenia. Konservative holdninger er utbredt. Høyt alkoholkonsum kan av mange oppleves som upassende. Armenere er generelt meget gjestfrie og inviterer ofte gjester på middag, sightseeing osv.

Det finnes mange minibanker i Jerevan som aksepterer blant annet Visa, American Express og MasterCard. Minibankene betaler kun ut armenske dram (AMD). Det er mulig å veksle USD i vekslekiosker i byen men disse kan være vanskelige å finne. Enkelte restauranter og butikker i Jerevan aksepterer betaling med kredittkort. På tross av at priser ofte oppgis i USD, er det ulovlig å betale med USD.

Det er strenge straffer for bruk og besittelse av narkotika. Forholdene i fengslene er svært forskjellige fra i Norge.

Promillegrensen i Armenia er satt til 0,0.

Norges ambassade i Moskva (dekker også Armenia)
Adresse: Ulitsa Povarskaja 7, 115127 Moskva
Telefon: +7 499 951 1000

Faks: +7 499 951 1001
E-post: emb.moscow@mfa.no
Hjemmeside: www.norvegia.ru
Kontortid: 09.00-17.00 (16.00 fredag). Sommertid: 09.00-16.00

Norges honorære konsulat i Armenia
Adresse: Tamanyan Street 6, apartment 14, Jerevan, Armenia
Telefon: +374-91-401623
Honorær konsul i Armenia: Timothy David Straight
E-post: norwegianconsulateyerevan@gmail.com

Visum- og passbestemmelser for armenere ved innreise til Norge: Armenske borgere må ha visum for innreise til Norge. Schengen-visum søkes og utstedes på den franske ambassaden i Jerevan.
Embassy of the Republic of France
Adresse: 8 Grigor Lusavorich Street, Jerevan 0015, Armenia
Telefon: +374 60 651950
E-mail: cad.erevan-amba@diplomatie.gouv.fr
Hjemmeside: http://www.ambafrance-am.org/
Kontortid: 09.30-13.00 og 15.00-18.00.

Armensk ambassade i Norge: Armenia har ingen ambassade i Norge, men dekker forbindelsene med Norge fra sin ambassade i København.
Republikken Armenias ambassade i Danmark: 
Adresse: Ryvangs Alle 50, 2900 Hellerup, Danmark
Telefon: +45 3582 2900
Faks: +45 3583 2900
E-mail: armembdk@mfa.am    
Hjemmeside: www.denmark.mfa.am/en/ 

Til toppen