Armenia - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Russland

De fleste reiser til Armenia gjennomføres uten spesielle problemer. Ved utenlandsreiser er det alltid en mulighet for at man kan bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Vær likevel oppmerksom på grenseområdene mot Aserbajdsjan og Nagorno-Karabakh.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Armenia gjennomføres uten spesielle problemer. 

Merk: Nagorno-Karabakh og tilstøtende områder er i henhold til folkeretten del av Aserbajdsjan. Reiseråd for disse områdene står følgelig oppført under Aserbajdsjan. Reiserådet finnes her.

Norge er representert i Armenia ved et honorært konsulat i Jerevan. Kontaktinformasjon finner du her. Ansvarlig ambassade for Armenia er ambassaden i Moskva.

Ved utenlandsreiser er det alltid en mulighet for at man kan bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Det er risiko for å bli rammet av terrorangrep de fleste steder i verden. Reisende bør alltid være på vakt og ta generelle forholdsregler.
Følgende forholdsregler anbefales for kortere eller lengre opphold i landet:

  • Sørg for å ha omfattende reiseforsikring.
  • Lytt til lokale råd, og følg med i lokale media. 
  • Bær alltid godkjent kopi av pass. Oppbevar pass og kopi av pass på forskjellige steder. 
  • Unngå store folkemengder som politiske massemønstringer og demonstrasjoner samt steder hvor det er varslet politiske demonstrasjoner. 
  • Bruk sunn fornuft. Ferdsel alene nattestid frarådes. 
  • Vis aktsomhet i trafikken.

Risiko for terrorhendelser i Armenia ansees som lav.

Befolkningen er generelt sosialt konservativ, spesielt utenfor Jerevan. Homofili ble avkriminalisert i 2003. Det finnes imidlertid en utbredt intoleranse i segmenter av befolkningen.

Armenia ligger i en aktiv seismisk sone. Det siste jordskjelvet skjedde i 1988 nær Spitak i Lori-regionen i nord-Armenia.  Dette jordskjelvet drepte mellom 25 – 50 000 og mange tusen ble skadet. Ødeleggelsene var enorme.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Armenia oppfordres til å registrere seg på http://www.reiseregistrering.no/

Nødtelefoner: Brann: 101, Politi: 102, Ambulanse: 103, Gasslekkasje: 104.

I krise og nødsituasjon ta kontakt med ambassaden i Moskva på +7 499 951 10 00

Utenom ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte - UDs operative senter på Tlf: +47 23 95 0000 eller pr e-post: UDops@mfa.no

Ta med kontaktnumre til reiseforsikringsselskap og nummer for sperring av bankkort.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere trenger ikke visum for opphold i Armenia. Fra 2013 kan norske statsborgere reise til Armenia og oppholde seg der i inntil 180 dager per år uten visum, så fremt de har gyldig pass. Merk at passet må være gyldig seks måneder etter utreise fra Armenia. For detaljert informasjon, se hjemmesiden til Armenias utenriksdepartement.

Innførselsbestemmelser til Armenia fra Norge - Dette bør sjekkes individuelt etter varetype. Customs Board of the Republic of Armenia, 3 Khorenatsu St. Jerevan, Tel.: +374-1-53 74 22

Innførselsbestemmelser til Norge fra Armenia - Dette bør sjekkes individuelt etter varetype. Typiske innkjøp av besøkende er tepper, håndverk av tre, stein og kunstverk m.m. Alle tepper og malerier må registreres før eksport. Sørg alltid for at selgeren skaffer nødvendig eksportlisens for å unngå bøter på flyplassen ved eksport. Innførsel av varer til Norge fra Armenia er underlagt alle normale innførselsbestemmelser (er ikke UL eller MUL-land).
Grundig sjekking av dette før kjøp i Armenia er anbefalt.


Helse

Sykehusene er av svært dårlig kvalitet sammenlignet med europeiske forhold. Det anbefales ikke å drikke vann direkte fra springen.

Ingen vaksinasjon er påkrevet for å reise til Armenia, men å drikke vann direkte fra springen anbefales ikke. Flaskevann er lett tilgjengelig og maten er jevnt over av bra kvalitet. Sykehusene er av svært dårlig standard sammenlignet med europeiske forhold. Ved mindre sykdommer, kan hotellene anbefale en lege. Ved alvorlig sykdom anbefales kontakt med forsikringsselskap og transport til utlandet. Det er derfor viktig å være forsikret før avreise. Det er kommet et bedre sykehus i Jerevan, Nairi Hospital, med engelsktalende leger som man eventuelt kan ta kontakt med i samråd med forsikringsselskap.

For offisielle helsefaglige reiseråd henvises det til Folkehelseinstituttets hjemmesider.


Praktisk informasjon

Armensk er det offisielle språket i landet. Russisk snakkes av mange og i hovedstaden Jerevan behersker mange engelsk. Armenia tilhører tidssonen UTC+4, og det veksles ikke mellom sommer- og vintertid

Telefonsystemet er kraftig utbedret de siste årene. GSM er tilgjengelig i Armenia og dekker nå stort sett hele landet. Telefontjenester på hotellene er svært dyre. Det finnes et antall rimelige internettkafeer i Jerevan. Det anbefales også å sjekke prisene for bruk av mobiltelefoni.

Armensk dram ble introdusert som nasjonal valuta i november 1993 som erstatning for rubel. Se dagens kurs her.

Armenia benytter 220V med standard europeisk støpsel.

Bankene har åpningstid 0900–1500 på hverdager. Offentlige kontorer er åpne 1000–1800 på hverdager. Butikker 1000–2000, matbutikker gjerne noe lenger. Mange matmarkeder er åpne hver dag hele året.

Klimaet om sommeren er nesten tropisk, ofte over 40 °C. Vinteren er kald og forblåst. Gjennomsnittstemperaturen om vinteren er -5 °C, og +25 °C om sommeren.

Nasjonale helligdager: 1.-2. januar (nyttår), 6. januar (armensk ortodoks nyttår), 8. mars (kvinnedagen), 7. april (morsdag), 24. april («Minnedag for det armenske folkemordet»), 1. mai (arbeidernes dag), 9. mai (seiersdagen), 28. mai («Den Første Republikkens dag»), 5. juli (grunnlovsdagen), 21. september (uavhengighetsdagen/nasjonaldagen), 7. desember («Minnedag for jordskjelvet i 1988»).

Vestlige bilutleiefirmaer er etablert i Armenia, men det anbefales å leie bil inkludert sjåfør fordi veinettet har dårlig standard og er dårlig skiltet. Kjørekulturen er også uvant for nordmenn flest. Bil med sjåfør kan leies via de fleste hoteller i Jerevan. Drosjer er lett tilgjengelige i Jerevan og i de fleste andre byer, og pruting er tillatt, særlig for lengre turer. Offentlig transport er upålitelig og kan oppleves som ukomfortabel.

Armensk er det offisielle språket i landet. Russisk snakkes av mange, og i hovedstaden Jerevan behersker mange engelsk. På de større og mer populære hotellene og restaurantene snakker som oftest de ansatte engelsk.

Armenia er et konservativt land hvor det vises stor respekt for kvinner og hvor høyt alkoholkonsum av mange anses som uakseptabelt. Armenere er meget gjestfrie, og inviterer ofte gjester på middag, sightseeing osv.

Det finnes mange minibanker i Jerevan som aksepterer blant annet Visa, American Express og MasterCard. Minibankene betaler kun ut armenske Dram (AMD). Det er mulig å veksle USD i vekslekiosker i byen, men disse kan være vanskelige å finne. Enkelte restauranter og butikker i Jerevan aksepterer betaling med kredittkort. På tross av at priser ofte oppgis i USD er det ulovlig å betale med USD.

Det er strenge straffer for bruk og besittelse av narkotika. Forholdene i fengslene er ulike de man finner i Norge.
Promillegrensen i Armenia er satt til 0,0.

Den Kongelige Norske ambassade i Moskva (dekker også Armenia)
Adresse: Ulitsa Povarskaja 7, 115127 Moskva
Telefon: +7 499 951 1000

Faks: +7 499 951 1001
E-post: emb.moscow@mfa.no
Hjemmeside: www.norvegia.ru
Kontortid: 09.00-17.00 (16.00 fredag). Sommertid: 09.00-16.00

Kongelig norsk honorært konsulat i Armenia
Adresse: Tamanyan Street 6, apartment 14, Jerevan, Armenia
Telefon: +374-91-401623
Honorær konsul i Armenia: Timothy David Straight
E-post: norwegianconsulateyerevan@gmail.com

Visum- og passbestemmelser for armenere ved innreise til Norge: Armenske borgere må ha visum for innreise til Norge. Schengen-visum søkes og utstedes på den franske ambassaden i Jerevan.
Embassy of the Republic of France
Adresse: 8 Grigor Lusavorich Street, Jerevan 0015, Armenia
Telefon: +374 60 651950
E-mail: cad.erevan-amba@diplomatie.gouv.fr
Hjemmeside: http://www.ambafrance-am.org/
Kontortid: 09.30-13.00 og 15.00-18.00.

Armensk ambassade i Norge: Armenia har ingen ambassade i Norge, men dekker forbindelsene med Norge fra sin ambassade i København.
Republikken Armenias ambassade i Danmark: 
Adresse: Ryvangs Alle 50, 2900 Hellerup, Danmark
Telefon: +4535822900
Faks: +4535832900
E-mail: armembdk@mfa.am    
Hjemmeside: www.denmark.mfa.am/en/
Åpningstider:
Kontortid: 09.00-18.00.
Konsulære tjenester: tirsdag og torsdag 15.00-18.00