Endringer i lover og forskrifter fra 1. juli 2023 fra Justis- og beredskapsdepartementet

Her er de viktigste endringene som trer i kraft 1 juli 2023 på Justis- og beredskapsdepartementets område.

Økt kontroll med erverv av virksomheter av betydning for nasjonale sikkerhetsinteresser

Det er gjort endringer i sikkerhetsloven for å styrke den nasjonale motstandskraften mot dagens sammensatte trussel- og utfordringsbilde. En av de viktigste endringer som gjelder fra 1. juli er at departementene kan gjøre bestemmelsene om eierskapskontroll gjeldende for flere virksomheter enn før.

Virksomheter skal, etter samme dato, varsle sikkerhets- eller tilsynsmyndigheten dersom de ikke klarer å opprettholde et forsvarlig sikkerhetsnivå gjennom egne tiltak mot eiendommer, som, ut i fra sin beliggenhet, kan legge til rette for sikkerhetstruende virksomhet mot et skjermingsverdig objekt eller infrastruktur.

Resten av lovendringene vil gjelde så snart nødvendige forskriftsendringer er gjort.

En mer effektiv rettspleie

De viktigste endringene i tvisteloven vil blant annet gi mer bruk av rettsmekling og større mulighet for å avslutte saker etter behandling i førsteinstans, og slik sett legge forholdene bedre til rette for å bringe en sak inn for domstolene. Med lovendringene skal lagmannsretten også kunne nekte å fremme anker i noe større grad enn i dag. Flere saker vil da kunne avsluttes etter en skriftlig behandling av anken. 

Stor økning i satsen til meddommere i straffesaker

Meddommersatsen brukes for å godtgjøre alminnelige meddommere som ikke får lønn under permisjon fra arbeidsgiver, eller kan vise til tapt arbeidsfortjeneste som de får dekket av det offentlige, øker fra 1. juli fra 250 til 750 kroner per dag.  

Baneheia-utvalget får tilgang til nødvendig informasjon

Utvalget som skal granske straffesaken mot Viggo Kristiansen i Baneheia-saken og foreta en gjennomgang av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker (Baneheia-utvalget) får gjennom denne loven tilgang til den informasjonen som er nødvendig for at det skal kunne utføre sine oppgaver på en best mulig måte.

Enklere for lærlinger og skoleelever å få lærlingplass eller praksisplass i sikkerhetsfaget

Endringene i vaktvirksomhetsloven betyr at vandelskravet også gjelder for lærlinger i sikkerhetsfaget og for skoleelever med faget yrkesfaglig fordypning som har praksis i foretak som omfattes av loven. I tillegg blir det tydeligere at lærlinger kan tilsettes og utføre vakttjeneste eller ha oppgaver direkte knyttet til vakttjeneste før de er fylt 18 år.

Utlendingsnemnda kan avholde fjernmøter

Fra 1. juli 2023 kan Utlendingsnemnda (UNE) avholde nemndmøter uten at alle deltakerne er fysisk til stede, såkalte fjernmøter. Hovedregelen skal imidlertid fremdeles være fysiske nemndmøter. 

Fra samme tidspunkt gjelder også ny bestemmelsemed hensyn til behandling av klager over avslag på tilskudd til assistert retur og tvangsretur i UNE. Det kan nå gjøres unntak fra lovens regler om avgjørelsesform i UNE ved at det overlates til UNEs direktør å gi nærmere retningslinjer om hvordan de aktuelle sakene skal behandles og avgjøres.

Straffegjennomføring ved utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom

Endringene fra 1. juli i straffegjennomføringsloven vil gi en regelverksmessig beredskap også etter 1. juli 2023, når de midlertidige reglene i straffegjennomføringsloven kapittel 3 A om straffegjennomføring ved utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom, oppheves.

Regler om arbeidsutvalg skal også gjelde for Longyearbyen lokalstyre

Reglene i kommuneloven om arbeidsutvalg er endret. Disse reglene skal også gjelde for Longyearbyen lokalstyre. Det skjer gjennom en endring i svalbardloven.

Prop. 60 L (2022–2023) Endringer i kommuneloven m.m. (arbeidsutvalg og valg i folkevalgte organer)