Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ytre Namdal går fra omstilling til utvikling

Regionalnytt 3 2015

Dette er fortsettelsen av artikkelen om omstilling i Ytre Namdal fra Regionalnytt 3 2015.

Flytter hjem

En av dem som har flyttet hjem er Ivar Sandneseng (28). Sammen med samboeren har han etablert teknologibedriften Mekon. Foretaket produserer maskiner og robotisert utstyr til fiskeri og havbruk.

- Vi valgte å etablere oss i Nærøy fordi det er mye kompetanse i området. Her er også et stort lokalt marked. Det er viktig, selv om Mekon på sikt tenker internasjonalt. Jeg tror flere unge kommer til å flytte hit, sier Sandneseng, som selv har to små barn.

I disse dager monterer Mekon ny produksjonslinje hos sjømatselskapet Nils Williksen AS i Rørvik. Daglig leder Nils Martin Williksen er godt fornøyd med effekten av at regionen fikk omstillingsstatus.

- NYN har tatt en pådriverrolle og gjort aktørene bevisst på utviklingsmulighetene, sier han.

 

Ivar Sandneseng har flyttet hjem igjen og etablert teknologibedriften Mekon i Nærøy. (Foto: Erik Veigård/Videofabrikken)

Verdifullt puff

NYN har kontakt med rundt 100 enkeltbedrifter. En av dem er Rørvik Fiskemat, som lager fiskemat på bestemors vis.

- Vi fikk hjelp fra NYN til branding og nytt design. Etter det har interessen for produktene tatt av, konstaterer daglig leder Øyvind Pettersen fornøyd.

- Jeg vil nesten si at NYN var avgjørende for den nye merkevaren. De har skapt blest om Rørvik og ga oss det puffet vi trengte, sier Pettersen, som også samarbeider med reiselivet for å profilere mat, lokal kultur og opplevelser.

Tør mer

Alf Ebbe Andersen driver Kolvereid Familiecamping og Kleiva Camping. Han har hatt NYN-støtte til en forstudie om sitt planlagte "Kolverado". Konseptet er et westernmiljø i miniatyr, tuftet på lokal utvandrerhistorie.

- Takket være NYN er det lettere å tørre. Regionen har et stort potensial, men reiselivsaktørene er travle med daglig drift. Det er vanskelig for å prioritere samarbeid og produktutvikling. Jeg håper et framtidig regionalt næringsselskap blir et godt verktøy i så måte, sier han.

Alf Ebbe Andersen driver to campingplasser og har hatt NYN-støtte til en forstudie om sitt planlagte "Kolverado". (Foto: Erik Veigård/Videofabrikken)

Videre drift

Seniorrådgiver Kari Nystad-Rusaanes fra Bedriftskompetanse i Bodø hjelper NYN med å lage en forretningsmodell for videre utviklingsarbeid.

- NYN har samlet regionen og gjort den synlig. Dette må videreføres hvis regionen skal lykkes med sine planer, sier Nystad-Rusaanes.

14 aktører som arbeider med næringsutvikling er invitert inn i arbeidet med å etablere et regionalt næringsselskap.

- Måten å organisere det på må velges lokalt. Bedriftskompetanse mener det er mulig å skaffe ressurser tilsvarende omstillingsmidlene også i fortsettelsen, fra private og offentlige kilder, sier hun.

Tekst: Hanne Løkås Veigård/Videofabrikken

Til toppen