NOU 1994: 4

Kontrollen med de hemmelige tjenester

Til innholdsfortegnelse

3 Instruks for Kontrollutvalget for overvåkings- og sikkerhetstjenesten

Fastsatt ved kgl. resolusjon av 22. januar 1982.

§ 1.

Kontrollutvalget skal bestå av 5 medlemmer. For å tiltre utvalget i forfallstilfelle oppnevnes ett varamedlem. Minst ett medlem bør oppfylle de krav som stilles til høyesterettsdommere. Funksjonstiden er 4 år med adgang til gjenoppnevnelse for inntil 2 nye perioder på 4 år. Ingen kan oppnevnes eller gjenoppnevnes som ville fylle 70 år i løpet av funksjonstiden.

§ 2.

Utvalget skal ha en rent kontrollerende funksjon og herunder særlig ha den enkeltes rettssikkerhet for øye.

§ 3.

Utvalget skal føre tilsyn med at overvåkings- og sikkerhetstjenestens virksomhet foregår innenfor rammen av lov og instrukser. Herunder har utvalget adgang til å inspisere overvåkings- og sikkerhetstjenestens lokaler, arkiver, registre, tekniske innretninger m.v. av betydning for kontrollen og kan kreve å få seg forelagt alle opplysninger som er nødvendige for at utvalget skal kunne gjennomføre sine kontrollfunksjoner. Det kan innkalle enhver av overvåkings- og sikkerhetstjenestens embets- og tjenestemenn til avhør.

§ 4.

Utvalget plikter å undersøke enhver klage fra enkeltpersoner eller organisasjoner. Av eget tiltak skal utvalget ta opp enhver sak eller et hvert forhold som det finner riktig å behandle, herunder særlig forhold som har vært gjenstand for offentlig kritikk.

Utvalget gir klageren underretning om resultatet av klagebehandlingen i form av en ubegrunnet konklusjon som skal gå ut på at klagen enten gir eller ikke gir anledning til kritikk mot overvåkingstjenesten eventuelt sikkerhetstjenesten. I førstnevnte tilfelle gis samtidig innberetning om det forhold som har foranlediget kritikk, til Justisdepartementet vedrørende overvåkingstjenesten og til Forsvarsdepartementet vedrørende sikkerhetstjenesten.

§ 5.

Utvalget skal hvert år gi innberetning til Regjeringen om sin virksomhet og kan ellers på ethvert tidspunkt gi særskilt innberetning til justisministeren om enkeltsaker vedrørende overvåkingstjenesten og til forsvarsministeren om enkeltsaker vedrørende sikkerhetstjenesten.

Dersom utvalget i forbindelse med innbe retning som nevnt i første ledd finner det nød vendig å komme inn på forhold som berører rikets sikkerhet, tas det nødvendige inn i særskilt dokument som graderes overensstemmende med reglene i instruksen for behandling av dokumenter som av sikkerhetsmessige grunner må beskyttes (sikkerhetsinstruksen).

§ 6.

Utvalget mottar ikke instrukser eller direktiver fra andre enn Kongen i statsråd. Det be stemmer selv sin arbeidsmåte. Dog skal inspeksjoner av overvåkingstjenestens og sik kerhetstjenestens sentrale organer foretas av det samlede utvalg. For øvrig kan inspeksjon av de enkelte tjenestesteder foretas av formannen med bistand av minst ett av de øvrige medlemmer.

Utvalget er bundet av gjeldende instrukser for behandling av dokumenter som av sikker hetsmessige eller andre grunner må beskyttes (sikkerhetsinstruksen og beskyttelsesinstruksen, jfr. kgl. resolusjon av 17. mars 1972) Utvalgets medlemmer og varamedlem skal forut for oppnevnelsen være sikkerhetsmessig klarert og autorisert av forsvarsministeren for alle nasjonale beskyttelsesgrader. De skal sette seg inn i sikkerhetsreglene og underskrive taushetserklæring som oppbevares i utvalgets arkiv.

§ 7.

Utvalgets medlemmer, dets sekretær og andre som for kortere eller lengre tid måtte bli antatt for å bistå eller arbeide for utvalget, har taushetsplikt om det de erfarer under utførelsen av sitt oppdrag, jfr. forvaltningslovens § 13, bokstav f.

Taushetsplikten medfører dog ingen begrensninger i innberetningsplikten, jfr. § 6, eller i adgangen til å ta en sak eller et forhold opp med vedkommende administrasjon.

Utvalgets formann eller den utvalget gir bemyndigelse kan meddele utad om en sak er under undersøkelse, om den er ferdigbehandlet og om det har vært grunnlag for kritikk eller ikke. For øvrig skal hverken utvalget, dets enkelte medlemmer eller sekretær uttale seg offentlig.

§ 8.

Utvalget antar selv nødvendig sekretærhjelp. Utvalget kan herunder søke bistand av Justisdepartementet. Sekretærens godgjørelse m.v. avgjøres i det enkelte tilfelle av Justisdepartementet.

Sekretæren eller andre som måtte bli antatt til å bistå eller arbeide for utvalget skal sikkerhetsundersøkes etter de til enhver tid gjeldende regler. Forsvarsdepartementet meddeler klarering og autorisasjon etter sikkerhetsinstruksen.

§ 9.

Overgangsbestemmelser: Instruksen iverksettes med virkning fra 1.3.1982. Ved iverksettelsen gjøres det følgende begrensninger i bestemmelsen i § 1: To av utvalgets nåværende medlemmer gjenoppnevnes for det tidsrom som gjenstår inntil de fratrer for aldersgrensen ved fylte 70 år. Ved nyoppnevnelse av medlemmer i deres sted tilpasses funksjonstiden med sikte på at det for fremtiden skal oppnevnes 2 nye medlemmer, eventuelt ett medlem og varamedlemmet, hvert annet år.

Til forsiden