Over 100 treningstimer med norske F-35 ved Luke AFB

Norske, amerikanske, australske og italienske flygere ved Luke Air Force Base i Arizona har nå fløyet over 100 treningstimer i norske F-35. Milepælen ble nådd fredag 26. februar da to av de første norske flygerne, oberstløytnant Martin «Tintin» Tesli og Major Morten «Dolby» Hanche sammen fløy et treningsoppdrag. Dette var også første gang to norske flygere fløy sammen i hvert sitt norske F-35.

To av de norske flygerne ved Luke AFB
Fredag 26. februar fløy oberstløytnant Martin Tesli (t.h.) og major Morten Hanche for første gang sammen i hvert sitt norske F-35. I forbindelse med denne treningsturen passerte de norske flyene 100 timer flytid ved Luke AFB. Foto: USAF

- 100 timer er ikke mye om du ser det opp mot at F-35-flåten samlet har passert 50 000 flytimer, men det er jo nettopp dette som er så flott for det norske Forsvaret. Vi kan lære direkte fra de som har operert dette femtegenerasjonsflyet i en årrekke, noe som bidrar til at vi i dag er i rute både med tanke på antall flytimer og utdanningen av norsk personell. Vi får veldig mye igjen for å trene og øve her borte, sier oberstløytnant Martin Tesli, som leder det norske personellet på basen.

Luke Air Force Base i Arizona er hjemsted for det amerikanske luftforsvarets 56. luftving, og skal fungere som et treningssenter for alle landene som kjøper A-modellen av F-35. Allerede er det fløyet over 3000 treningsturer med F-35 fra basen.

- Dette viser hvor langt vi har kommet på bare få måneder. Det norske personellet på Luke bygger viktig erfaring som de kan ta med seg hjem til Norge når flyene lander på Ørland til høsten neste år. Dette vil bli veldig verdifullt i arbeidet med å gjøre F-35-flåten klar til å overta de første oppdragene fra F-16 i 2019, sier generalmajor Morten Klever, programdirektør i Kampflyprogrammet.

Før sommeren skal de to neste norske flyene leveres til Luke Air Force base, og på det meste skal det være syv norske fly på basen. Etter at overgangen til F-16 er fullført, skal tre av disse også hentes hjem til Norge, slik at det til slutt vil være fire norske treningsfly igjen på basen. Disse flyene vil inngå i poolen av fly som norske instruktører vil bruke i arbeidet med å utdanne F-35-flygere på basen.

For mer informasjon eller kommentarer, kontakt pressevakt i Forsvarsdepartementet på tlf 23096011 - fdinfo@fd.dep.no eller kommunikasjonsrådgiver i Kampflyprogrammet Endre Lunde på 90853270 - endre.lunde@fd.dep.no.

Fakta om den norske anskaffelsen av F-35 (per mars 2016)

  • Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.
  • Anskaffelsen er beregnet å koste 69,7 milliarder reelle 2016-kroner.
  •  De første fire F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper ble besluttet anskaffet i 2011. De to første av disse ble levert i 2015, mens de to siste leveres i 2016.
  • Stortinget har så langt gitt fullmakt til anskaffelse av 28 fly, inkludert fly til treningsformål.