Samling om antikorrupsjon avholdt 30. oktober

30. oktober ble det avholdt en samling om arbeidet med antikorrupsjon i selskaper hvor Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) forvalter statens eierskap. Samlingen ble holdt hos NFD.

Deltakerne på samlingen var personer som arbeider med og har ansvar for compliance og antikorrupsjon i selskapene. Formålet med samlingen var å legge til rette for nettverk og erfaringsdeling om utfordringer, løsninger og tiltak på antikorrupsjonsområdet. Det var personer fra 22 selskaper tilstede på samlingen. Transparency International Norge holdt et innlegg som ga grunnlag for diskusjon i grupper. Temaene som ble diskutert var:

  1. Hvordan gjøres grundige risikovurderinger/due dilligence i leverandørkjeden og/eller hos andre tredjeparter? Og hvordan følge opp resultatene av dette?
  2. Hvordan gjennomføres opplæring og trening av ansatte? Konkrete erfaringer og diskusjon om hva som virker (og eventuelt hva som ikke virker)?
  3. Hvordan går man fra å snakke om behovet for å endre kulturen i selskapet til å gjennomføre de nødvendige tiltak som bidrar til kulturendring? Hva skal til fra eiere, styret, ledelsen og resten av organisasjonen?

Transparency Internationals presentasjon finnes her.

Hovedpunkter fra diskusjonene:

Arbeidet med antikorrupsjon må være en integrert del av selskapets virksomhet og strategi, noe som betyr at hovedvekten av arbeidet skjer ute i forretningsområdene, med støtte og råd fra compliance-enheten. Arbeidet må også omfatte selskapets leverandørkjede.

Det bør gjennomføres risikovurdering og due dilligence som er tilpasset virksomhetens risikoprofil. Dette kan knytte seg til eksempelvis agenter og høyrisikoland. Det er viktig å være tydelig på forventningene til leverandører og ha en klar prosedyre ved eventuelle røde flagg. Det kan oppfattes som utfordrende at det eksisterer såpass mange ulike verktøy, man må finne et som er tilpasset virksomhetens behov.

Det fungerer best å gjøre opplæringen mest mulig tilpasset virksomhetens risikoområder med relevante temaer og dilemmatrening. Det kan innebære en kombinasjon av både e-læringskurs for alle ansatte samt tilpasset klasseromstrening til særlig risikoutsatte grupper.

Det fungerer mindre bra med eksempelvis kun generiske tiltak som at alle ansatte skal signere på at de har lest de etiske retningslinjene. Generiske tiltak må kombineres med andre opplæringstiltak.

Eiers rolle er å sette klare forventninger til styret og eventuelt vurdere styrets oppfølging og sammensetting.

Ledelsen bør legge til rette for en åpen kultur der ledelsen går foran som gode eksempler. Konkret kan dette innebære at det gjennomføres dilemmatrening både i organisasjonen og i ledergruppen på jevnlig basis, samt at ledelsen måles på dette. Det må legges til rette for gode varslingssystemer, risikovurderinger, effektive opplæringssystemer, samarbeid mellom forretningsområder og compliancefunksjoner etc.