Barn og unge
Artikkel | Sist oppdatert: 20.05.2022 | Kommunal- og distriktsdepartementet
God planlegging er grunnleggende for at barn får trygge oppvekstkår og god helse. På denne siden finner du informasjon om hvordan hensyn til barn og unge skal ivaretas i planleggingen.
Nesten all by-, sted- og boligplanlegging har innvirkning på barn og unges nærmiljø og oppvekstsvilkår, på kort eller lang sikt. Derfor står det i formålsparagrafen (§ 1-1) at all planlegging etter plan- og bygningsloven skal ivareta hensynet til barn og unge. Planleggingen skal sikre og bidra til aktivitetsfremmende omgivelser som gir varierte muligheter for sosialt samvær, lek og utfoldelse.
Medvirkning
Plan- og bygningsloven gir barn og unge en lovfestet rett til å bli hørt i all plan- og byggesaksbehandling (§ 5-1). Det betyr at alle som fremmer planer etter loven, plikter å organisere planprosessen slik at:
- Barn som berørt part får fremmet sine synspunkter
- Barn gis anledning til selv å delta
Medvirkning fra barn og unge er en kilde til ideer og forslag som kan gjøre området mer spennende og attraktivt, gir tilhørighet og stolthet.
Tverrfaglig samarbeid
Gode steder skapes i et samarbeid på tvers av faggrupper og etater. Det er derfor viktig at alle faggrupper i kommunene samarbeider og gir innspill når det planlegges, jf § 3-2, i plan- og bygningsloven.
Barn og unges representant
Kommunestyret skal ifølge plan- og bygningsloven (§ 3-3) sørge for å etablere en ordning for å ivareta barn og unges interesser i planleggingen. Intensjonen bak ordningen er at den eller de som får denne oppgaven skal sørge for at det planleggingen tar hensyn til, og legger til rette for gode bo- og nærmiljø for barn og unge. Dette gjelder all planlegging og byggesaksarbeid i kommunen. Se mer om dette i veilederen om barn og unge i plan- og byggesak.
Veiledning og ressurser
- Kommunal- og distriktsdepartementet: Veileder om Barn og unge i plan og byggesak
- Kommunal- og distriktsdepartementet: Rettleiar om Barn og unge i plan og byggesak
- Vestfold og Telemark fylkeskommune - Planveileder for ungdomsråd (vtfk.no)
- Folkehelseinstituttet: Folkehelseprofil og oppvekstprofil for kommuner og bydeler
- Lovdata: Plan- og bygningsloven
- Lovdata: Rikspolitiske retningslinjer for barn og planlegging Viser hvordan hensynet til barn og unge skal tas vare på i planleggingen. Følges ikke disse kan det medføre innsigelse i saken.
- Design og arkitektur i Norge (DOGA): Barnetråkk Et digitalt verktøy og undervisningsopplegg som lar barn fortelle planleggere, kommunen og lokalpolitikere hvordan de bruker stedet der de bor og hva de vil ha annerledes.
- Norsk form og Kartverket (2010): Veileder Barnetråkkregistreringer (pdf)
- Les om erfaringer med bruk av Barnetråkk som kartgrunnlag i ulike sammenhenger på Kartverket.no
- Kommunal- og distriktsdepartementet: Byrom - en idehåndbok (pdf)
- Miljøverndepartementet 2008: Om forståelse av Rikspolitiske retningslinjer for å ivareta barn og unge i planlegging. T-2/08 Om barn og planlegging
Der livet leves - podcast fra KS
En podkast for deg som er opptatt av barnehage, skole, veier, bolig, næringsliv, arbeidsplasser, kollektivtrafikk, bompenger, sykehjem og hjemmetjenester. Omhandler blant annet ungdomsråd.
Der livet leves (KS/Apple Podcasts)
Ansvar og roller
Kommunestyret har ansvaret for at planlegging skjer etter plan- og bygningsloven. Kommunal planlegging har til formål å legge til rette for utvikling og samordnet oppgaveløsning i kommunen gjennom forvaltning av arealene og naturressursene i kommunen, og ved å gi grunnlag for gjennomføring av kommunal, regional, statlig og privat virksomhet.
Siden det står i formålsparagrafen i plan- og bygningsloven, har kommunestyret et særlig ansvar for å sikre barn og unge gode oppvekstsvilkår, og å sørge for at alle planer ivaretar dette hensynet.
Fylkeskommunen/regional planmyndighet: har ansvar for å utarbeide regionale planer, etter plan- og bygningsloven. Regional planlegging har til formål å stimulere den fysiske, miljømessige, helsemessige, økonomiske, sosiale og kulturelle utviklingen i en region.
Statsforvalteren: er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp vedtak, mål og retningslinjer fra Stortinget og regjeringen. Statsforvalterne skal ifølge plan- og bygningsloven § 3-2 siste ledd påse at kommunene oppfyller plikten til planlegging etter loven. Statsforvalteren er dessuten et viktig bindeledd mellom kommunene og sentrale myndigheter.
Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD): ansvar for plan- og bygningsloven, og dermed det overordnede ansvaret for å utarbeide nasjonale mål og retningslinjer for arealplanlegging.
Planavdelingen i KDD: ansvar for forvaltnings- og utviklingsoppgaver etter plan- og bygningslovens bestemmelser om planlegging og konsekvensutredninger.
Bolig- og bygningsavdelingen i KDD: følger opp bolig- og bygningspolitikken til regjeringen, og etatsstyringsansvaret for blant annet Direktoratet for byggkvalitet.
Planleggere: Alle planleggere, enten de er offentlig eller privat ansatt, skal følge kravene som står i plan- og bygningsloven, og i forskrifter som følger av denne.