Haiti - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden på Cuba

Situasjonen i Haiti er svært ustabil med omfattende vold begått av kriminelle gjenger. I tillegg er det risiko for voldelige protester. Kriminalitet er utbredt i landet og lokale politiressurser er begrenset

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 27.03.2024 - FORTSATT GYLDIG

Haiti - reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Haiti

Utenriksdepartementet har siden 27. mars 2024 frarådet alle reiser til eller opphold i Haiti.

Visum: Norske statsborgere trenger ikke visum for opphold på inntil 90 dager.

Pass: Passet må være gyldig i minimum seks måneder etter planlagt utreisedato. For ytterlige informasjon, samt andre typer visum, vennligst ta kontakt med en av Haitis ambassader i Europa (finnes blant annet i Brussel, Paris, Berlin og Roma).

Tap av pass: Dersom du mister pass, nasjonalt ID-kort, reisebevis eller oppholdskort må du melde tapet til lokalt politi i Haiti og kontakte den norske ambassaden i Havanna. Informasjon om betaling, dokumentkrav og timebestilling er tilgjengelig gjennom ambassadens nettside

Reiseregistrering: Reisende anbefales å registrere seg på UDs reiseregistrering og å laste ned appen Reiseklar.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg raskt. Den reisende har selv ansvar for å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Bevæpnede kriminelle gjenger kontrollerer store deler av hovedstaden, Port-au-Prince. Vold, drap og kidnappinger er utbredt. Streiker, protester og politiske demonstrasjoner forekommer også periodisk og kan utvikle seg til å bli voldelige. Det har den siste tiden pågått omfattende og voldelige protester over hele landet. Det anbefales å utvise stor varsomhet og unngå alle typer folkemengder og demonstrasjoner.

Terrortrusselen vurderes som lav.

Forsikring: Det anbefales å ha reise- og sykehusforsikring før avreise.

Vaksine: Det anbefales å undersøke hvilke reisevaksiner Folkehelseinstituttet anbefaler for Haiti. Dette landet krever gulfebersertifikat (dokumentasjon på gulfebervaksine) ved innreise.

Sykdom: Malaria, dengue, tuberkulose, parasittinfeksjoner og hepatitt kan forekomme hele året på Haiti. Det anbefales at norske reisende tar forholdsregler for å unngå mygg- og insektbitt.

Sykehus: Medisinsk behandling i Haiti oppfyller ikke norske standarder, og mangel på medisinsk utstyr, medisiner og sengeplasser forekommer. Den hygieniske standarden er også lav og det er fare for utbrudd av smittsomme sykdommer. Reisende til Haiti bør ta med seg både reseptbelagte medisiner og reseptfrie legemidler, inkludert dokumentasjon om innhold og behov. Mer alvorlige sykdoms- eller skadetilfeller krever ofte evakuering. De bedre sykehusene vil ofte ikke ta imot alvorlig skadde eller syke mennesker uten forskuddsbetaling eller omfattende forsikring. Ved en ulykke må du, eller en medreisende, umiddelbart kontakte forsikringsselskapet ditt, som kan gi sykehusene en garanti for at behandlingen dekkes av forsikringen. Behandlingen starter ofte ikke før sykehuset har fått forsikring fra forsikringsselskapet eller forskuddsbetaling.

Mat og drikke: Turister bør ta vanlige forholdsregler når det gjelder mat og drikke i tropiske områder. Det er risiko for kolerautbrudd.

For offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning til nordmenn på reise i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om å reise utenlands.

Kriminalitetsraten er høy, særlig i hovedstaden Port au Prince, de større byene og hovedveiene mellom dem. I senere tid har det vært en stor økning i antall kidnappinger for løsepenger. Det rapporteres om at lommetyveri, biltyveri, innbrudd i hjem, voldelige overfall, skyting og væpnede ran, også på dagtid, kan forekomme.

Ved ran, tyveri, tap av penger, pass og andre verdisaker må dette umiddelbart meldes til lokalt politi i Haiti.

Haiti er spesielt utsatt for naturkatastrofer.

Orkansesong: I perioden fra juni til november er det orkansesong i Karibia, med spesielt høy risiko i september og oktober. Haiti er spesielt utsatt. Kraftig regn og oversvømming kan også forekomme i denne perioden. I forkant av varslede orkaner er det nødvendig å gjøre forberedelser. Reisende bør sikre at de har tilgang til det de behøver for å klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner. Under og etter orkaner oppstår det ofte perioder med svekket infrastruktur, bortfall av elektrisitet og skader på bygningsmasser. Restauranter og butikker kan være stengt. Det kan være utfordrende å oppdrive vann, mat og kontanter.

Hvis en orkan inntreffer oppfordres reisende som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg til lokale medier er National Hurricane Center (nhc.noaa.gov) en nyttig kilde til oppdatert informasjon.

Jordskjelv: Det er fare for jordskjelv i Karibia, inkludert på Haiti. Reisende oppfordres til å gjøre seg kjent med forholdsregler som bør tas i forkant, under og i etterkant av eventuelle jordskjelv. For ytterligere informasjon om forholdsregler, vennligst ta kontakt med lokale myndigheter. Dersom man befinner seg i en krise eller nødsituasjon bes nordmenn om å kontakte den norske ambassaden i Havanna, eller Utenriksdepartementets døgnoperative senter i Oslo. Du kan alltid nå UDs operative senter på tlf.: +47 23 95 00 00 eller per e-post: UDops@mfa.no.

Uttak i minibank og bruk av kredittkort: Kortsvindel kan forekomme, samt overfall og ran.

Landkode for å ringe til Haiti: +509

Politi: 114
Brannvesen: 115

Utenriksdepartementets døgnoperative senter (UDops): +47 23 95 00 00, e-post: UDops@mfa.no.

For kontaktinformasjon til det honorære konsulatet i Port au Prince, vennligst les mer på ambassadens nettsider om honorære konsulater.

Ansvarlig norsk ambassade for Haiti er Den norske ambassaden i Havanna.

Den norske ambassaden i Havanna, Cuba
Besøksadresse: Calle 21 #307 e/ H e I, el Vedado, La Habana, Cuba.
Tlf.: +(53) 7842 7100, +(47) 2395 2300
E-post: emb.havana@mfa.no

Haiti.  Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Haiti.