Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Telemark 3/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven forteller blant annet om koordinering av matsatsing i Telemark. Gjennom et nyopprettet prosjekt skal Rogn og Nordjore bidra til videreutvikling av matkultur i fylket.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven forteller blant annet om koordinering av matsatsing i Telemark. Gjennom et nyopprettet prosjekt skal Rogn og Nordjore bidra til videreutvikling av matkultur i fylket.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

Matkoordinator i Telemark

Man tager to frodige damer og rører dem sammen etter gammel og velprøvd oppskrift. De øvrige ingredienser tilsettes litt etter litt, og i passe doser. Sterke og fargerike personligheter inkluderes og involveres. Tilsettes pågangsmot, latter, originalitet og toppes med et par håndfuller sunt bondevett. Blandes til passe konsistens.

Slik lyder oppskriften på matkoordinasjon i Telemark. De to damene vi snakker om her er Synne Vahl Rogn og Bodil Nordjore. Begge er nå ansatt i jobben som matkoordinator i delt stilling (50/50) fra juli 2009. Matkoordinator er en nyopprettet prosjektstilling som går over 2 år. Prosjektet har kommet i stand etter et samarbeid og finansiering mellom Telemark fylkeskommune, Innovasjon Norge Telemark og Fylkesmannens Landbruksavdeling.

Hovedingrediensene er primærprodusenter og mindre næringsmiddelbedrifter som alene eller i samarbeid med andre, vil tilby lokalt foredlede produkter. Andre hovedingredienser er  reiselivs-bedrifter og serveringssteder. Resultatet må bli større matmangfold, større produksjonsvolum og forbedret tilgjengelighet av lokalmatprodukter. Arbeidet må også bidra til vekst og utvikling i matbedrifter og må øke antall fyrtårnsbedrifter. Mat og matkultur skal også videreutvikles som en viktig del av en helhetlig reiselivsstrategi, kultursatsing og samfunnsutvikling.

   Matkoordinatorene Bodil Nordjore og Synne Vahl Rogn. Foto: Bob Gottschal
Matkoordinatorene Bodil Nordjore og Synne Vahl Rogn. Foto: Bob Gottschal

Kontaktperson
Synne Vahl Rogn, svr@fmte.no , tlf. 35 58 62 74 / 90 87 46 24 
Bodil Nordjore, bno@fmte.no, tlf. 97 07 25 90
 

Inkubator for mat og naturbasert næring og Dyrsku’n

Dyrsku’n åpnet nybygget Storstogo med Mat og Kompetansesenteret for 2 år siden. Etter en noe forsiktig start kan Dyrsku’n vise til en bra aktivitet på kursvirksomhet. Så langt i 2009 har litt over 100 personer deltatt på en rekke kurs. Deltakerne kommer ikke bare fra Telemark men fra hele regionen fra Hedmark og Østfold over til Agder fylkene.

Utleie av produksjonskjøkkenet har også tatt seg opp. Mest aktivitet har det vært på viltmottaket der jegere har kjøpt tjenester av kjøkkenets ansatte for partering og pakking av kjøtt. Men også en økologisk svinekjøttprodusent har leid kjøkkenet i år.
Nytt i år er gardsmatutsalget i Storstogo hvor det er utsalg av lokalmatprodukter.

Alt dette er et resultat av en langsiktig satsing på lokalmatproduksjon i Telemark generelt og i Seljord spesielt. Slik Mat og Kompetansesenteret framstår nå, har Dyrsku’n valgt å søke SIVA om å få knytte en inkubator for mat og naturbasert næring til seg. Søknaden vil etter planen bli avgjort i slutten av året.

Matkoordinatoren har allerede fått kontorplass i Seljord på Dyrsku’n. Fylkesmannen mener at matkoordinatoren og inkubatoren for mat og naturbasert næring kan utfylle hverandre veldig godt. Mange bedrifter og bedriftsspirer har et betydelig potensialet for vekst både innenfor lokalmatproduksjon og innenfor naturbaserte næringer. For mange av disse bedriftene er det avgjørende å få hjelp til videreutvikling for å lykkes.

Kontaktperson: Bob Gottschal, bgo@fmte.no, tlf. 35 58 62 70 / 98 63 50 15.
  

BU-prisen 2009

Mette og Tor Lien er tildelt bygdeutviklingsprisen for i år.

Gården ligger i Svartdal i Seljord kommune. Gården er utviklet fra tradisjonell gårdsturisme til en spesialisering på kurs, konferanser og selskaper. De har også opprettholdt tradisjonelt drift med husdyr og planlegger å utvide i fremtiden.

I rekketunet på Lien er det 10 gamle hus. Her er plass til 80 - 100 personer til selskap. Lien Fjellgard er medlem i Mat frå Telemark og kjøkkenet har mye mat frå lokale produsenter på sine menyer. De lager all mat frå bunnen av. Lien Fjellgard har skjenkebevilgning med alle rettigheter.

Lien Fjellgard har fem fast ansatt inkludert eierne. Det er fire kvinner og en mann, alle fast bosatt i Seljord.

På Lien fyrer de med bioenergi. De har stort flisfyringsanlegg med vannbåren varme. De har egen flishogger og ordner all flis frå egen skog og kulturlandskap.

Lien Fjellgard er innehaver av Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa som viser vei til enestående opplevelser rotfestet i den norske kulturarven. Lien Fjellgard har også i flere år vært Håndplukket av Innovasjon Norge. De Håndplukkede er møtesteder for kurs og konferanser som representerer noe unikt og annerledes - ekte og autentiske steder der en kan oppleve kultur og norske tradisjoner på en nye og spennende måter i miljøvennlige rammer.

Lien Fjellgard er forøvrig med å etablere et nytt nettverk, Heritage Hotels, som skal henvende seg spesielt mot utenlandsmarkedet, og da spesielt bedriftsmarkedet. Stedene som er med skal være ekte, ha historier og ha et spesielt fokus på mat og kultur.

Lien Fjellgard er også en av tre nominerte kandidater til den nasjonale bygdeutviklingsprisen. Fylkesmannen gratulerer Mette og Tor Lien med BU-prisen 2009 og ønsker lykke til i Oslo konserthus 18. november 2009.

Kontaktperson: Helge Nymoen, hny@fmte.no , tlf. 35 58 62 51 / 95 82 40 23.
 

Ny driftsbygning sikrer Stråholmen i Kragerø som et ”Utvalgt kulturlandskap i jordbruket”

Med iherdig innsats av grunneiere, hytteeiere og en sauebonde, kan planen for en driftsbygning nå realiseres. Dette vil sikre et fremtidig husdyrhold med villsau på øya, til glede for alle parter. For gjester vil driftsbygningen også få funksjoner som informasjons- og formidlingssenter. Tiltaket støttes økonomisk av kommune, fylkeskommune og fylkesmann. Det er nå også bekreftet at Innovasjon Norge, Telemark, har gått inn med midler til byggearbeidet.

Den gamle bebyggelsen på Straaholmen. Foto: Aud Torild Stensrød
Den gamle bebyggelsen på Straaholmen. Foto: Aud Torild Stensrød

Den gamle bebyggelsen på Straaholmen ligger samlet i et klyngetun.  Hyttene ligger på en rekke syd for rekketunet. Arealene vest for bebyggelsen har vært beitet regelmessig siden 1998. Ny driftsbygning blir liggende på østre del av øya nok så nær den gamle bebyggelsen.

Beitende villsau på Straaholmen. Foto: Torstein Kiil
Beitende villsau på Straaholmen. Foto: Torstein Kiil

Det å kunne ha beitende sau på Straaholmen i framtiden vil være helt avgjørende i forhold til det å kunne opprettholde et åpent og velpleid landskap. Det vil derfor være viktig for drifta der ute å få opp den planlagte driftsbygningen. 

Kontaktperson:  
Harald Tveit, htv@fmte.no , tlf. 35 58 62 61
Karl-Erik Gonsholt, keg@fmte.no , tlf. 35 58 62 92.
 

Forsøket med dødsvarslere på lam i Vingeråsheii i Vinje kommune var ikke vellykket

Sommeren 2009 ble det gjennomført et større prosjekt med dødsvarslere på lam i Vingeråsheii beitelag i Vinje. Målet var å kartlegge årsaken til de store lammetapa som har vært i området i flere år. Det har vært svært vanskelig å finne kadavere i dette ulendte området, og en håpet at dette forsøket skulle gi mer informasjon. Totalt ble ca. 620 lam utstyrt med mortalitetssendere.

På tross av iherdig arbeid fra saue-eiere og andre gjennom hele beitesesongen, lyktes det bare å finne 20 døde lam. Dette utgjør 20 prosent av årets savnede lam. Det ble fastslått dødsårsak for 12 av de 20 lamma: 5 ble tatt av gaupe, 3 ble tatt av ørn, 3 døde av sjukdom og ett hadde satt seg fast i ei steinkløft.

Det var gjennom sesongen store utfordringer og problemer knyttet til mortalitetssenderne. Dette gjaldt både kvaliteten på sendere, tap av sendere og problemer med frekvensene.

Det gledelige er at det var langt mindre tap i området i år enn i fjor. En av saue-eierne mistet over 30 prosent av lamma i fjor, og denne sesongen er tapet tilsvarende 13 prosent. Det ble i vinter tatt ut flere gauper ved jakt i de to kommunene der dette beitefeltet ligger. Imidlertid er et lammetap på 13 prosent også for høyt, og håpet var å finne langt flere døde dyr for å få bedre innblikk i dødsårsakene. Tallmaterialet i den foreløpige oppsummeringen er svært lite, det diskuteres om ørn kan være en viktigere årsak til tap enn tidligere antatt i dette området.

Prosjektet kom i gang etter initiativ fra Mattilsynet. Vinje kommune stod som prosjekteiere, og Bioforsk Nord Tjøtta var ansvarlige for gjennomføring. Budsjettet er på nær 500 000 kr til dette prosjektet, og resultatene er svært begrenset. Fylkesmannens landbruksavdeling stiller spørsmålstegn til om dagens elektroniske utstyr og opplegg har god nok kvalitet til gjennomføring av slike omfattende kartlegginger.

Sau på beite. Foto: Ingrid Marie Lindstrøm
Sau på beite. Foto: Ingrid Marie Lindstrøm

Kontaktperson:  
Helge Nymoen, hny@fmte.no , tlf. 35 58 62 51 / 95 82 40 23
Marita Oxum, mox@fmte.no , tlf. 35 58 62 68 / 99 61 44 12.