Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Osteprodusent fra Nordland til Oste-VM

Aalan Gård lager prisbelønnede oster på ku- og geitemelk med produkter som hvit- og brun geitost, fetaost og fersk ost med urter fra egen hage.  Drivkraften bak lange arbeidsdager og stadig nye prosjekter, er å fortelle historier og ta vare på gamle håndverkstradisjoner. I november skal Aalan Gård delta på Oste-VM i Bergen for å vise fram bredden i norsk osteproduksjon.

– I november arrangerer Noreg eit verdensmeisterskap i ost i Bergen. Vi skal vise omverda dei norske unike matopplevingane. Arrangementet og dei norske osteprodusentane som deltek bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon. Det aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk.
– Noreg blir det fyrste skandinaviske landet som arrangerer eit verdsmeisterskap i ost. Det bidreg til å byggje Noreg som ein internasjonal anerkjend matnasjon, og aukar verdiskapinga for mat- og reiselivsaktørar i norsk landbruk. Foto: Lisa Westgaard.

Oste-VM til Norge

I år blir Bergen utstillingsvinduet for 3000 oster fra hele verden, og får 250 osteeksperter og internasjonale medier på besøk i november 2018. HANEN og Norsk Gardsost er arrangører av World Cheese Awards den 2.-3. november 2018.  World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild og Fine Food. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin blåmuggost, Kraftkar.

– Vi skal vise omverda ein folkefest, norske mattradisjonar, og våre unike reiselivsmoglegheiter. Vi ønskjer verdas beste osteprodusentar velkomen til Bergen og Noreg i november 2018, sier Jon Georg Dale.

Klare til dyst

Ekteparet Tove og Knut Åland kan vise til en rekke både nasjonale og internasjonale priser for sine oster. Nå er de klare for Oste-VM.  Holdningen er klar: Det er på tide å få bort myten om at utenlanske oster er best. Selv om det å delta på World Cheese Awards er en terskel å trå over, blir det spennende å høre hva dommerne synes om produktene våre. Men det viktigste er hva publikum mener, - det er de som er hoveddommerne.

En stor del av virksomheten på gården er også å invitere passasjerer til gården på såkalt ”homedining”, det vil si bespisning i gårdskafeen som er innredet med gammelt arvegods. 

Aalan Gård lager prisbelønnede oster på ku- og geitemelk med produkter som hvit- og brun geitost, fetaost og fersk ost med urter fra egen hage.
Aalan Gård lager prisbelønnede oster på ku- og geitemelk med produkter som hvit- og brun geitost, fetaost og fersk ost med urter fra egen hage. Foto: Trude Henrichsen/HANEN.

Matnasjonen Norge

Reiselivsstrategien som regjeringen la frem i 2017 sier at "Norge skal være en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet". Nå følger regjeringen opp og skal utforme en handlingsplakat for matnasjonen Norge. Regjeringen vil utfordre hele matnæringa, organisasjoner og enkeltpersoner til å forplikte seg til innholdet i handlingsplakaten, slik at Norge kan bli en matnasjon i tråd med visjonen. 

Påmelding for osteprodusenter til Oste-VM

Påmelding til World Cheese Awards er åpen i perioden 5.-28. september 2018.

Sommerserie i samarbeid med HANEN

Gjennom en sommerserie i samarbeid med Hanen presenterer vi saker om norske osteprodusenter som skal delta på Oste-VM i Bergen i år. HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. HANEN har i overkant av 520 medlemsbedrifter over hele landet.

Til toppen