§ 21-7 - Svar på spørsmål om saksbehandlingsfrist for søknad om å være selvbygger - byggesaksforskriften § 6-8

Vi viser til e-post av 12. april 2023 til Direktoratet for byggkvalitet. Denne ble oversendt departementet for besvarelse 22. mai 2023. I e-posten stilles det spørsmål om kommunens saksbehandlingsfrist ved søknad om å være selvbygger.

Departementets svar

Etter departementets vurdering skal en fullstendig søknad om å være selvbygger avgjøres av kommunen innen tre uker, dersom det omsøkte tiltaket oppfyller vilkårene i plan- og bygningsloven (pbl.) § 21-7 andre ledd. Er vilkårene i pbl. § 21-7 andre ledd ikke oppfylt, skal en fullstendig søknad avgjøres av kommunen innen tolv uker.

Departementets vurdering og begrunnelse

Kort om selvbyggerbestemmelsen

Hovedregelen i plan- og bygningsloven er at søknadspliktige arbeider skal forestås av foretak med ansvarsrett. I tillegg kan kommunen godkjenne person for ansvarsrett som selvbygger av egen bolig eller fritidsbolig, dersom personen sannsynliggjør at arbeidet vil bli utført i samsvar med bestemmelser gitt i eller med hjemmel i plan- og bygningsloven.

Om det gis ansvar som selvbygger i et søknadspliktig tiltak, betyr dette at vedkommende har fått et ansvar som i utgangspunktet skal ivaretas av kvalifiserte foretak. Dette betyr igjen at tiltaket er omsøkt med ansvarsretter etter pbl. § 20-3.

Det er opp til kommunen å godkjenne ansvarsrett som selvbygger. Vurderingen er underlagt kommunens frie skjønn. Ingen har således krav på å få slik ansvarsrett. Kommunen har mulighet til å oppstille vilkår, herunder også stille krav om uavhengig kontroll, for å sikre at krav i plan- og bygningslovgivningen blir ivaretatt.

Kommunens saksbehandlingsfrist ved søknad om å være selvbygger

Plan- og bygningsloven regulerer ikke eksplisitt hvilken frist som gjelder når det søkes om å være selvbygger. Dermed er det de generelle tidsfristreglene som gjelder.

Pbl. § 21-7 har regler om tidsfrister for kommunens saksbehandling. Fristen er avhengig av tiltakets kompleksitet. Utgangspunktet er at kommunen skal avgjøre en søknad om tillatelse innen tolv uker etter at fullstendig søknad er mottatt. Av bestemmelsens andre og tredje ledd fremgår det imidlertid at behandlingsfristen er tre uker, dersom vilkårene for dette er oppfylt. Fristene begynner å løpe når en søknad er fullstendig.

Vilkårene for at treukersfristen i andre ledd (tiltak med ansvarsrett) skal gjelde, er at tiltaket er i samsvar med bestemmelser gitt i eller i medhold av loven, at det ikke foreligger merknader fra naboer eller gjenboere, og at ytterligere tillatelse, samtykke eller uttalelse fra annen myndighet ikke er nødvendig. I tredje ledd (tiltak som kan forestås av tiltakshaver) gjelder de samme vilkårene med unntak av vilkåret om at det ikke foreligger merknader fra naboer eller gjenboere.

Pbl. § 21-7 andre ledd gjelder altså for tiltak der bestemmelsene om ansvar og kontroll kommer til anvendelse, og de ytterligere vilkårene i bestemmelsen er oppfylt. Det avgjørende for om en søknad om å være selvbygger skal behandles innen tre eller tolv uker er om tiltaket oppfyller vilkårene i bestemmelsen, på samme måte som tiltak der det brukes foretak med ansvarsrett.

Avslutningsvis vil vi påpeke at dersom kommunen i disse tilfellene ikke har gitt tillatelse innen tre uker, anses denne som gitt selv om det ikke er fattet noe vedtak. Dette innebærer at en fristoverskridelse får samme rettsvirkning som et positivt vedtak. Realiteten i bestemmelsen er at tiltakshaver kan gis tillatelse ved ren passivitet fra kommunens side. I slike tilfeller vil imidlertid tiltakshaver selv ha risikoen for at vilkårene i pbl. § 21-7 andre ledd er oppfylt. I tillegg er det viktig å være klar over at kommunen kan avslå en søknad om å være selvbygger også etter utløpet av treukers fristen dersom søker ikke har sannsynliggjort at arbeidet vil bli utført i samsvar med bestemmelser gitt i eller med hjemmel i plan- og bygningsloven. Se til illustrasjon Borgarting lagmannsretts dom 15. februar 2010 (LB-2009-095191) som drøftet dette i lys av pbl. (1985) § 95 b.

  

Kopi:

Direktoratet for byggkvalitet