NOU 1998: 3

Utryddelse av tuberkulose?— – Strategi for fremtidig tuberkulosekontroll

Til innholdsfortegnelse

8 Globale tiltak

Det er viktig at Norge fortsetter og styrker sin internasjonale innsats i tuberkulosekontrollen. Støtten til WHO og IUATLD, både økonomisk og faglig, sikrer videreutvikling og implementering av strategien (se kap. 5.1) i flest mulig høyendemiske land. Spesielt er utdanningen av internasjonale rådgivere til de nasjonale programmene i u-land en begrensende faktor i øyeblikket. Utdanning av nordmenn for en slik funksjon vil samtidig kunne sikre Norge en neste generasjon av nasjonal tuberkuloseekspertise.

En styrket innsats for tuberkulosekontroll i fattige land har både en humanitær og en utviklingsøkonomisk begrunnelse. Det dreier seg om en av de viktigste dødsårsaker for personer i den økonomisk aktive fasen av livet i disse landene. Verdensbanken har beregnet at ingen annen behandlingsstrategi for sykdom hos voksne er så kostnadseffektiv som moderne tuberkulosebehandling, hvis den blir gjennomført som i modell-landene (34 ). I mange land vil imidlertid det offentlige helsevesenet være betydelig svakere enn i modell-landene, noe som gjør det nødvendig å kalkulere inn i tuberkuloseregnskapet en styrking av det generelle helsevesenet.

Men norsk bilateral bistand i høyendemiske land vil også tjene våre egne interesser. En styrking av tuberkulosekontrollen i Russland, de baltiske land, Sørøst-Asia og Afrika vil ha direkte effekt på faren for import av tuberkulose, og særlig multiresistent tuberkulose, fra disse områdene. Globalt sett er det betydelig mer kostnadseffektivt å forhindre utvikling av multiresistent tuberkulose i et høyendemisk land enn å behandle pasienter med slike bakteriestammer etter ankomst til Norge. Full behandling av et tilfelle av smittsom tuberkulose i f.eks. Moçambique koster ca. 500 kr. Behandlingen av et tilfelle av multiresistent tuberkulose i New York koster 2,5 mill. kr, og fører likevel bare til helbredelse hos 50%.

Til forsiden