NOU 1998: 3

Utryddelse av tuberkulose?— – Strategi for fremtidig tuberkulosekontroll

Til innholdsfortegnelse

19 Beregninger av fremtidig tuberkuloseinsidens med og uten de foreslåtte tiltakene

Beregninger over fremtidig tuberkuloseinsidens må tolkes som meget grove anslag der usikkerheten er svært stor. For detaljer se vedlegg 6.

Det er først og fremst usikkert hvordan insidensen blant allerede smittede personer endrer seg over tid. Vi vet at insidensen er størst kort tid etter smitten, for så gradvis å avta med årene. Insidensen blant smittede norskfødte kan beregnes til 30 tuberkulosetilfeller per 100 000 personer per år (kap.10.1), mens for innvandrere fra u-land er insidensen 200 tuberkulosetilfeller per 100 000 smittede personer per år (kap.10.2). Norskfødte smittede personer har trolig mye lavere insidens fordi de ble smittet for mange tiår siden, mens innvandrere er unge personer som ble smittet for få år siden.

Vi har laget projeksjoner over norskfødte smittede etter to beregningsmåter: 1) at insidensen av tuberkulose blant tuberkulosesmittede norskfødte fortsetter på dagens nivå (ca. 30 tilfeller per 100 000 innbyggere per år), og 2) at insidensen blant de smittede avtar i samme takt som i perioden 1966-95, dvs. 4,2 % per år. Insidensen vil da i 2015 ha blitt redusert til 12 per 100 000. Sannsynligvis er den siste projeksjonen mest korrekt.

For smittede innvandrere lages projeksjonene på samme måte: 1) med samme insidens som i dag, og 2) med en fallende insidens på 4,2% per år.

I tillegg har vi laget projeksjoner for de to gruppene med og uten effekt av forebyggende behandling.

Norskfødte pasienter

Vi regner med at nærmere 400 000 norskfødte personer (nærmere 10% av befolkningen) i dag lever med tuberkulosesmitte (se kap. 5.2.1 og 16.1). Mens de fleste bare har tuberkulosesmitte (påvist ved en tuberkulinprøve), vil et mindretall av disse også ha skjermbildefunn forenlig med tidligere tuberkuløs sykdom. Av norskfødte pasienter registrert med dyrkningsbekreftet lungetuberkulose i 1995, hadde 61% skjermbildefunn som tydet på at de hadde hatt tuberkulose tidligere. Ytterligere 10% hadde blitt tuberkulosesmittet tidligere (se vedlegg 3).

Vi regnet derfor med at 60% av norskfødte tuberkuløse ville ha skjermbildefunn forenlig med tidligere tuberkulose. Vi anslo at bare halvparten av personer med slike skjermbildefunn vil kunne gis forebyggende behandling på grunn av faren for bivirkninger. Reduksjonen i insidens hos dem som vil bli gitt forebyggende behandling, settes til 50% basert på internasjonale studier (vedlegg 4). Forebyggende behandling ville da kunne redusere insidensen av tuberkulose blant alle norskfødte til 25% (50% gis slik behandling med 50% effekt) av 60% (av alle tuberkulosepasienter), dvs. 15%.

Antallet tuberkulosepasienter blant norskfødte personer som lever med smitte i dag, vil avta raskt uansett de kommende år, fordi de smittede personer vil dø ut. Forebyggende behandling vil øke reduksjonen, men i liten grad (fig 19.1).

Innvandrerpasienter

For innvandrere forutsatte vi at alle pasientene kommer fra den 20% av innvandrerne som er tidligere smittet og eventuelt også har skjermbildefunn. Hvis vi oppnår målet å gi alle disse personene forebyggende behandling, og denne behandlingen reduserer insidensen med 50%, vil reduksjonen i insidens blant alle innvandrere bli 50% som følge av forebyggende behandling.

Det kan innvendes at anslagene over effekt hos innvandrere er optimistiske. Nesten alle innvandrere som er smittet med tuberkulose, bør kunne gis fore­byggende behandling. Siden innvandrerbefolkningen i det vesentlige er yngre personer, er bivirkningsproblemet lite. Hovedproblemet vil være å sikre at pasientene tar medisinene som forskrevet. Det finnes ingen sikre tall som bekrefter at alle tuberkulosepasientene med innvandrerbakgrunn tilhørte gruppen med tidligere smitte eller skjermbildefunn. Det synes å skje lite nysmitte i Norge.

Antall tuberkulosepasienter blant innvandrere som i dag er smittet, vil gå sakte tilbake i årene som kommer, fordi de fleste smittede er yngre personer som vil leve lenge. Bruk av forebyggende behandling vil føre til en dramatisk reduksjon i tuberkulosetilfellene (fig 19.2).

Figur 19.1 Forventet antall tilfeller av tuberkulose frem til 2035 blant antatt
 smittede personer født i Norge, med og uten forebyggende behandling og
 med uforandret og fallende insidens

Figur 19.1 Forventet antall tilfeller av tuberkulose frem til 2035 blant antatt smittede personer født i Norge, med og uten forebyggende behandling og med uforandret og fallende insidens

På bakgrunn av disse beregningene anser vi at den mest realistiske fremskrivingen av tuberkuloseinsidensen vil være at:

  • forebyggende behandling tas i bruk hos innvandrere fra år 2000, men ikke hos norskfødte pasienter

  • tuberkuloseinsidensen fortsetter å falle med 4,2% per år blant tidligere smittede, både norskfødte og innvandrere

  • i tillegg 24 norskfødte pasienter vil bli registrert med tuberkulose hvert år som følge av nysmitte, svarende til antallet årlig meldte tuberkulosetilfeller blant yngre norskfødte de siste årene (jf. kap. 5.2.2)

  • tuberkulose blant nyankomne innvandrere ikke er inkludert, fordi dette tallet er vanskelig å forutsi.

I en slik fremskrivning vil antallet pasienter være ca. 100 i år 2005. Eliminasjonsfasen er nådd hvis det registreres under 1 pasient per 100 000 innbyggere, dvs. 45 pasienter i Norge per år. Dette målet vil i denne fremskrivningen først nås i år 2020 (fig. 19.3).

Figur 19.2 Forventet antall tilfeller av tuberkulose frem til 2035 blant antatt
 smittede innvandrere i Norge, med og uten forebyggende behandling og med
 uforandret og fallende insidens

Figur 19.2 Forventet antall tilfeller av tuberkulose frem til 2035 blant antatt smittede innvandrere i Norge, med og uten forebyggende behandling og med uforandret og fallende insidens

Figur 19.3 Forventet antall tilfeller av tuberkulose 1995-2035 i tre ulike grupper:
 (a) innvandrere som lever med tidligere tuberkulosesmitte, (b) norskfødte
 personer som lever med tidligere tuberkulosesmitte, og (c) norskfødte som
 nysmittes med tuberkulo...

Figur 19.3 Forventet antall tilfeller av tuberkulose 1995-2035 i tre ulike grupper: (a) innvandrere som lever med tidligere tuberkulosesmitte, (b) norskfødte personer som lever med tidligere tuberkulosesmitte, og (c) norskfødte som nysmittes med tuberkulose

Den foreslåtte strategien bør føre til tidligere diagnostikk og mer effektiv behandling, noe som vil redusere nysmitte og bidra til at grensen for utryddelse nås tidligere. Selv om det er optimistisk å regne med at vi har nådd eliminasjonsfasen i 2015, er det ikke urealistisk. Det kan i alle fall settes som et mål.

Faktorer som kan utsette tidpunkt for eliminasjon er blant annet økt antall innvandrere, økt forekomst av HIV-infeksjon, økt forekomst av resistente tuberkelbasiller og økt andel marginaliserte personer, som for eksempel bostedsløse.

Innvandringen fra land med høy forekomst av tuberkulose må øke betydelig før dette påvirker tuberkuloseinsidensen i Norge i særlig grad. For eksempel har forekomsten av tuberkulose blant innvandrere fra det tidligere Jugoslavia ligget på 4 – 8 tilfeller per 10 000 personer. I Nordøst-Russland er forkomsten på et lignende nivå. En kraftig økning i innvandring vil først og fremst stille krav til kapasiteten for førstegangsundersøkelse med skjermbildefotografering. Hvis forekomsten av multiresistent tuberkulose er høy, vil dette stille ekstra krav til isolasjonsmuligheter for pasientene.

Eliminasjonsfasen kan nås tidligere hvis andre tiltak settes i verk, som f.eks.:

  • Mer effektiv kontroll av innvandrere ved ankomst: En tuberkulosesyk innvandrer som ikke er kontrollert ved ankomst, vil kunne smitte ti personer og forårsake én ny tuberkulosesyk i løpet av ett år. Forekomst av tuberkulose blant nyankomne innvandrere kan grovt anslås til 100 per 100 000, dvs. ca. 1 per 1000 innvandrere. Hvis andelen som blir kontrollert ved ankomst øker fra 50% til 100%, og hvis 5000 personer ankommer hvert år, vil 5 syke istedenfor 2,5 bli oppdaget, og smitte hos 25 og sykdom hos 2,5 syke forebygges.

  • Bedre resultat av tuberkulosebehandling, ved at andelen som blir helbredet øker fra dagens 76% til det oppsatte målet 95%.

  • Raskere diagnostikk, slik at smitte før start av behandling blir redusert.

Forebyggende behandling av innvandrere kan redusere antallet pasienter i perioden 2000-2015 med over 300 (tabell 19.1).

Tabell 19.1 Tuberkulosetilfeller spart i Norge ved å gi forebyggende behandling 2000-2015

OpprinnelseslandUten profylakseMed profylakseTilfeller spart
Norge63454589
Utland882561321
Totalt15161106410
Til forsiden