NOU 2013: 8

Med los på sjøsikkerhet— Losordningens omfang, organisering og regelverk

Til innholdsfortegnelse

1 Utvalgets sammensetning, mandat og arbeid

1.1 Utvalgets sammensetning

Utvalget har hatt følgende sammensetning:

Leder (person, stilling, bosted):

  • Bjørn Solbakken, førstelagmann Gulating lagmannsrett, Haugesund

Medlemmer, alfabetisk ordnet (person, stilling, bosted):

  • Kjersti Gram Andersen, miljøverndirektør Fylkesmannen i Østfold, Ski

  • Hilde Gunn Avløyp, generalsekretær Det norske maskinistforbund, Oslo

  • Nils Magne Fjereide, administrerende direktør Misje Rederi, Bergen

  • Jan Magne Fosse, forbundsleder Norsk Losforbund, Lindås

  • Sigurd Gude, tidl. assisterende sjøfartsdirektør, Bærum

  • Siri Hatland, administrerende direktør Fraktefartøyenes Rederiforening, Bergen

  • Ingvar M. Mathisen, havnedirektør Bodø havn, Bodø

  • Kari-Anne Opsal, fylkespolitiker Troms fylkeskommune, Harstad

  • Elise Rusten, losoldermann Kystverket, Tønsberg

  • Hans Sande, direktør Norsk Sjøoffisersforbund, Sandefjord

  • Paal Waage, maritim direktør Oslo Havn, Oslo

Sekretærer, alfabetisk ordnet (person, stilling, bosted):

  • Kjetil Borhaug, rådgiver, Kystverket, Ålesund

  • Anita Christoffersen, seniorrådgiver, Fiskeri- og kystdepartementet, Oslo

  • Kim Ove Liaker, seniorrådgiver, Fiskeri- og kystdepartementet, Oslo

  • Hans Morten Midtsand, losinspektør, Kystverket, Ålesund

  • Øystein Haga Skånland, rådgiver, Fiskeri- og kystdepartementet, Oslo

  • Henning Osnes Teigene, seniorrådgiver, Kystverket, Ålesund

1.2 Utvalgets mandat

Utvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 2. mars 2012 og ble gitt følgende mandat for arbeidet:

Bakgrunn

Det er mer enn ti år siden sist det ble foretatt en samlet gjennomgang av lostjenesten, jf. St.meld. nr. 47 (1998–99) Om evaluering av losplikt- og losgebyrsystemet. Etter regjeringens vurdering, er det flere forhold som tilsier at det nå bør foretas en ny gjennomgang av lostjenesten.

Lostjenesten har i de senere år stått ovenfor flere utfordringer, eksempelvis knyttet til den økonomiske situasjonen. Dette har blant annet medført avgiftsøkninger som til tider har ligget over den forventede prisutvikling i samfunnet for øvrig. Videre har praktiseringen av den reviderte lospliktforskriften som ble implementert med virkning fra 1. januar 2011 vakt en del reaksjoner, jf. forskrift 23. desember 1994 nr. 1129 om plikt til å bruke los i norske farvann. Blant annet har det vært reist spørsmål om omfanget av lostjenesten og i hvilken grad farledsbevisordningen kan erstatte bruk av los om bord i fartøyet. Det har også skjedd en teknologisk utvikling innen navigasjonsutstyr og kompetanse om bord på fartøy som trafikkerer i norske kystfarvann. Lospliktens omfang og organisering bør derfor vurderes opp mot den teknologiske utviklingen.

Dagens loslov er fra 1989, og det er identifisert et behov for å revidere enkelte bestemmelser både i loven og tilhørende forskriftsverk. Regelverket setter videre rammer for lostjenesten, og gjennomføring av eventuelle forslag til endringer kan føre til at lovverket må endres. I forbindelse med gjennomgangen av lostjenesten, skal utvalget derfor komme med forslag til nye lovbestemmelser om lostjenesten.

Lostjenesten er et viktig sjøsikkerhetsrettet tiltak. Samtidig legger lostjenesten viktige rammebetingelser for sjøtransporten, med en kostnadsramme på 650 millioner kroner som er fullfinansiert av brukerne. Regjeringen ønsker å videreutvikle lostjenesten som en fremtidsrettet, kostnadseffektiv og brukervennlig tjeneste, som skal fortsette å ivareta viktige samfunnsoppgaver knyttet til miljø og sikkerhet. Utvalgets arbeid vil være et sentralt innspill i regjeringens arbeid med å videreutvikle lostjenesten.

Utvalgets oppgave

  1. Utvalget skal utrede lostjenestens omfang og organisering. Følgende skal særlig gjennomgås:

    • Hvordan kan lostjenesten, sett i sammenheng med andre sjøsikkerhetsrelaterte tiltak, bidra til å forebygge ulykker, grunnstøtinger og forlis som setter liv, helse og miljø i fare.

    • Hvilke fartøy og geografiske områder bør omfattes av losplikten, herunder i hvilken grad bruk av farledsbevis kan erstatte faktisk bruk av los.

    • I hvilken grad kan Kystverkets øvrige tjenester, eventuelt nye tjenester som utvidede trafikksentraltjenester, erstatte bruk av los om bord i fartøyet.

    • Hvilken betydning har utviklingen innen navigasjonsutstyr og -kompetanse på fartøyene for behovet for lostjenester, sett i forhold til miljø- og sjøsikkerhet.

    • Bør lostjenesten organiseres som i dag eller kan det være aktuelt med andre organisasjonsformer, med henblikk på en kostnadseffektiv og operativ tjeneste med tilstrekkelig beredskap uten at sikkerheten svekkes.

  2. Utvalget skal komme med forslag til nye lovbestemmelser om lostjenesten.

  3. Siktemålet med å utrede lostjenesten og regelverk er å:

    • sikre en grundig gjennomgang av lostjenesten og regelverk, som ivaretar hensyn til kostnadseffektive løsninger samt miljø- og sjøsikkerhet

    • sikre at forslag til lovendringer og andre endringer er godt begrunnet og vurdert både tverrfaglig og av brukerne.

  4. Utvalget skal i arbeidet legge til grunn følgende:

    • Lostjenesten skal være 100 prosent brukerfinansiert.

    • Sjøsikkerheten skal ikke svekkes i forhold til dagens nivå.

  5. Utvalget skal utrede økonomiske, administrative og andre vesentlige konsekvenser av sine forslag i samsvar med Utredningsinstruksen. Det følger av Utredningsinstruksen at minst ett forslag i offentlige utredninger skal baseres på uendret ressursbruk innen vedkommende område.

  6. Utvalget skal avgi innstillingen innen ett år etter nedsettelsen.

1.3 Utvalgets arbeid

Det er gjennomført ti utvalgsmøter, det første 9. mai 2012 og det siste 21.–23. mai 2013. To av disse møtene har vært med befaringer, og bortsett fra det første møtet, har de strukket seg over flere dager. Flere av utvalgets medlemmer har også vært med på losinger.

Den første befaringen var på Kvitsøy og i Haugesund. Utvalget besøkte Kvitsøy sjøtrafikksentral og losformidling, Kystverkets regionkontor for Region Vest samt Sjøfartsdirektoratets hovedkontor. Det ble gitt orienteringer om sjøtrafikksentralenes og losformidlingskontorenes arbeid, dagens læreplaner for navigatører, Sjøfartsdirektoratets ulykkesundersøkelser, Kystverkets fyr- og merketjeneste og maritime overvåking.

Den andre befaringen var i Ålesund. Utvalget besøkte Kystverkets hovedkontor, og fikk presentert Kystverkets organisering og sjøsikkerhetsarbeid og etatens syn på lostjenesten. Det Norske Veritas (DNV) presenterte rapporter og analyser av relevans for utvalgets arbeid. Utvalget besøkte videre Høyskolen i Ålesund, der professor i nautikk ved Høyskolen i Ålesund og Universitetet i Tromsø, Norvald Kjerstad, presenterte sine synspunkter på den teknologiske utviklingen av navigasjonshjelpemidler, navigatørenes utdanning og bruk av simulator i opplæring og trening. Det ble også gjennomført en demonstrasjon av høyskolens skipssimulator.

Utvalget har videre fått presentasjoner av Statens Havarikommisjon for Transport og deres undersøkelser av skipsulykker, Hurtigruten og deres system for internopplæring og Kartverkets arbeid med sjøkart, herunder kartlegging og oppmåling.

Utvalget ønsket å innhente synspunkter og erfaringer med lostjenesten og regelverk fra berørte interessenter som ikke er direkte representert i utvalget. Derfor ble det 22. oktober 2012 arrangert et fellesmøte med ulike interessegrupper, og åpnet for innsending av skriftlig innspill til utvalget. På møtet 22. oktober 2012 deltok følgende organisasjoner: Fiskebåtredernes Forbund, KS Bedrift Havn, Virke, European Cruise Service, Ytre Hvaler Nasjonalparkstyre, Bellona, Oslo Yrkesbåtrederes Forening, Cruise Norway og KS (representert ved rådmannen i Tjøme).

Til forsiden